Вечерен бюлетин – 29 януари 2018 г.

SHARE

Клетките в Пазарджик не отговаряли на нуждите на двете спасени лъвчета

 Родените в нелицензирания в Разград зоокът две лъвчета продължават да имат здравословни проблеми и се нуждаят от специални грижи и клетки, каквито няма в България. Това напомнят в съобщение до медиите организациите „Четири лапи“ и „Дивите животни“, които в момента се грижат за лъвчетата Максуд и Терез.

Те организират протест утре от 12 часа пред сградата на Министерския съвет срещу решението на общинския съвет в Разград от миналата седмица да изпрати лъвчетата в зоопарка в Пазарджик. Решението противоречи на полученото от премиера уверение, че лъвчетата ще бъдат изпратени в спасителен център за животни в Холандия.

Случаят с двете лъвчета се превърна в изпитание за институциите и казус от национално значение, след като издаван от Делян Пеевски всекидневник завъртя цяла кампания с цел лъвчетата да отидат в зоопарка, намиращ се в избирателния район на издателя им. Още по темата. 

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди в понеделник мащабна проверка на произхода на средствата, с които заможни български граждани са придобили през последните две години имоти за над 500 000 лева и луксозни коли.

Любопитен факт е, че депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски няма да бъде сред проверяваните, въпреки че през последните няколко години се официализира като мултимилионер. Той обаче не отговаря на критериите на проверката, заложени от Цацаров, тъй като официално не притежава нито скъпи имоти, нито луксозни коли. Подробности.

Повишени нива на фини прахови частици се очакват и в понеделник в София.

Според прогнозната информация на Столичната община най-голямо се очаква да бъде превишаването в кв. „Хиподрума“ и „Надежда“.

Заради трайното замърсяване на въздуха в столицата вчера за първи път жителите на града можеха да ползват така наречения зелен билет с цена 1 лев за всички линии. Той е част от мерките, с които Столичната община търси решение на проблема с мръсния въздух. В понеделник обаче общината не предвижда да пуска зелени билети. Подробности.

Международната природозащитна организация „Фонд за дивата природа“ – WWF, предлага да се отхвърли сегашният план за управление на Националния парк „Пирин“ и да се приеме нов документ с баланс между устойчивостта на природата и развитието на бизнеса с нови източници на приходи. Това заявиха на пресконференция представителите на фонда в България. Още по темата. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.