SHARE

БСП е поканила и получила потвърждение, че Владимир Путин ще присъства на честванията на 140 години от освобождението на България на 3 март 2018 г., съобщи зам.-председателят на БСП и бивш служебен вицепремиер за българското европредседателство Деница Златева по БНТ.

Поканата до Путин би трябвало да е изпратена от президента Румен Радев, каквато е международната практика при подобни визити на високо ниво, припомня Mediapool.

От “Движение България на гражданите” коментираха, че е недопустимо чуждестранен държавен глава да покровителства българския национален празник. “Руският президент да бъде патрон на честванията по повод 140 години от Освобождението на България по средата на българското председателство на Съвета на ЕС ще даде грешен знак към европейските ни партньори и десницата няма да позволи България да се превръща в заложник на руските геостратегически интереси”, заяви зам.-председателят на движението.

Отворено писмо до президента Румен Радев изпратиха от инициатива “Правосъдие за всеки”. Настояванията на организацията са съветът при държавния глава да разгледа въпросите на съдебната система като част от националната сигурност на страната. Писмото е подписано и от пет други граждански организации: Конфедерация за защита на правата на детето, Гражданско сдружение “Боец”, Движение “Oбществен натиск”, Сдружение “Обединени реформатори”, Сдружение “Политика”.

В писмото се отбелязва очакването на обществото на отговор и становище по събитията от последните месеци, засягащи Висшия съдебен съвет и срещите на главния прокурор Сотир Цацаров с двама бизнесмени извън установените норми.

Не съществува българска институция с ясен ангажимент за борба с корупцията по високите етажи на властта, категорични са от Аналитичния център за борба с корупцията БОРКОР. Докладът напомня, че борбата с корупцията във властта е първа и основна препоръка на ЕК от 2007 г. насам, която продължава да бъде неизпълнена. Липса на прозрачност и оценка на ефективността от работата на антикорупционните институции; размита отговорност между отделните институции относно превенцията и противодействие на корупцията; липса на работеща институция и механизъм за цялостна координация и контрол са само част от критиките в доклада.

Ниските резултати в борбата с корупцията водят след себе си ниско обществено доверие в институциите, казва БОРКОР. Според агенцията законите не гарантират независимостта на повечето от органите съгласно изискванията на Конвенцията на ООН за борба с корупцията.

Сагата “Яневагейт” с нов епизод – хора на Цветан Василев са предлагали пари и манипулация на официални доклади за употребата на специални разузнавателни средства на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Съществувал е доклад на Бюрото за контрол на СРС, предназначен за Брюксел. Според участниците в новия теч докладът може да бъде редактиран от самия Рашков, който “работи за тях”. Предложението е отправено от адвокат Момчил Мондешки.

Според Радан Кънев в стенограмата за КТБ няма нищо важно. Става дума за стенограмата от заседанието при президента на 29 юни 2014 г. “Боя се, че след като конкретната стенограма бъде публикувана, тя ще предизвика разочарование, защото нищо драматично, тайно и важно на този консултативен съвет не се е случило. Случило се е преди това на място – в сградата на БНБ на срещата, на която са били само ГЕРБ, БСП и ДПС, и е взето решението да няма банкова ваканция”, заявява Кънев.

Френският президент Еманюел Макрон прие Владимир Путин на 300-ата годишнина от първото посещение на руски владетел във Франция – цар Петър I. Срещата между двамата се проведе в двореца на френските крале Версай.

САЩ изготвят нова стратегия за справяне с украинската криза, твърди Washington Post. Президентът на САЩ Доналд Тръмп проучва възможността за възобновяване на преговорите с Русия за намиране на изход от ситуацията в Украйна, съобщи Washington post, позовавайки се на свои източници от администрацията на президента.

Зад инициативата стои държавният секретар Рекс Тилърсън, който обсъдил въпроса с руския външен министър Сергей Лавров. Идеята на Тилърсън е да се възобновят мирните преговори, започнати от правителството на Барак Обама миналата година, с надеждата че новите обстоятелства и личности може да доведат до по-добри резултати.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник, Mediapool, BBC и Washington Post. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.