SHARE

Поредна жена е намерена мъртва, като за предполагаем извършител на убийството се смята съпругът ѝ, който се издирва и е съобщено, че вероятно е въоръжен и опасен. Жената е на 24 години и е открита мъртва с прострелна рана в столичния кв. „Надежда“. Сигналът е подаден от съсед, чул изстрели. До момента това е информацията, с която разполагат колегите от „Дневник“, които цитираме. 

Напомняме, че преди месеци вътрешният министър Валентин Радев призна, че МВР няма изградена автоматизирана информационна система, която да регистрира сигналите за домашно насилие и такъв тип деяние не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Няма целево финансиране, няма кризисни центрове за настаняване на жени и деца, няма програми за работа с насилниците и т.н. 

След жестокото убийство на журналистката от Русе Виктория Маринова БХК обърна внимание, че тя бе 19-ата убита жена само от началото на годината, като това са само случаите, обявени в медиите. Повече по темата. 

Екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ вчера евакуира единадесет животни в критично състояние от зоопарка в албанския град Мбростар, област Фиер. Акцията се проведе съвместно с местното Министерство на туризма и околната среда и полицията. Животните, сред които трикрака мечка и три лъва, временно са настанени в зоопарка в Тирана. След като състоянието им бъде стабилизирано, „Четири лапи“ ще ги премести в спасителни центрове, които предлагат близки до естествената им среда условия. Цялата новина може да прочетете тук. 

И тази вечер в София се провежда протест на майките на деца с увреждания. Те излязоха за пореден път по улиците на столицата с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, чието извинение не приемат. Напомняме, че той заяви, че проектозаконът за хората с увреждания е „опит да се угоди на кресливи жени, които изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца“.

А иначе днес на цяла България бе показано шоу. МВР версия на „Биг брадър“, „Този филм сме го гледали преди 8 години“ и „Гражданите ще платят за ефирната слава на полицията и прокуратурата“ – това са само част от коментарите на юристи за разпространените снимки от дома на Николай и Евгения Баневи.

Ръководителят на правния екип на „Програма Достъп до информация“ адвокат Александър Кашъмов коментира, че буди въпроси решението да се снима нечий дом в отсъствието на собствениците и при демонстрация, че се извършва разследване. То може да е основателно – това ще го каже съдът, – но не мога да разбера показването на нечий дом, каза той. Допълни, че когато става въпрос за навлизане в сферата на личната неприкосновеност, трябва да се прави баланс между обществения интерес и степента на навлизане в чуждото пространство, тъй като това са взаимодопълващи се права. Според юриста в конкретния случай трябва да се прецени пропорционалността на това има ли обществен интерес да се знае как изглежда отвътре интериорът на нечий дом. Какво заявиха други правни експерти може да видите тук. 

А бляскавите акции ги знаем. Иначе Специализираният наказателен съд оправда бившия външен министър Даниел Митов по обвинението за злоупотреба с доверие. Неговият заместник Христо Ангеличин обаче е признат за виновен и осъден на 4 години затвор и глоба от 4000 лв. Съдът прие, че той е ощетил външно министерство с близо половин милион лева. Присъдата подлежи на обжалване и протест. Такъв обаче, както знаем всички, надали ще има. 

Предизборно продължават да падат глави, поне временно. Близо 20 души са задържани при акция на спецпрокуратурата в понеделник сутринта по подозрения за корупционна афера, свързана с фалшиви документи и длъжностни престъпления с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Сред арестуваните е и шефът на институцията Петър Харалампиев, който бе назначен на поста през май м.г. от квотата на ВМРО в „Обединени патриоти“. Задържан е и главният секретар на агенцията, разказват колегите от „Медиапул“. 

Междувременно евродепутатът Андрей Новаков обясни, че е мит, че парите от европейските фондове щели да свършат. Цялото му изказване може да прочетете тук. Припомняме, че Европейската комисия обяви, че оттук насетне средствата по европейски програми ще бъдат обвързани с механизъм за върховенството на закона. Повече по тази тема тук.

Докато сме на темата – фермери взимат субсидии за фиктивно биоземеделие, става ясно от одит на Сметната палата. Става дума за проверка на изпълнението на мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. за периода от 1 януари 2015 г. до 30 юни 2017 г. Един от сериозните проблеми е, че земеделците могат да получават компенсации, без да се стремят към добив на продукция, което значи, че на практика евромярката води единствено до наливане на пари без реален резултат.

При извършена проверка на място 82% от земеделците в извадката са обявили доходи от реализираната продукция спрямо подпомагането по мярката в съотношение по-малко или равно на 1 към 1. Това означава, че тези хора са реализирали минимална или никаква земеделска продукция.

Например фермер, обявил, че обработва 10 хектара лешници, със сертификат за биологична продукция за 500 кг лешници за 2017 г., декларира, че няма приходи от реализирана продукция, цитираме колегите от „Медиапул“. 

Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри в понеделник новото предложение на финансовия министър Владислав Горанов за бюджет на съдебната власт в размер на 704 милиона лева за следващата година. Това е рекордна финансова рамка за системата и осигурява 10-процентно увеличение на заплатите за магистратите. Запазват се и парите за дрехи за 10-те хиляди съдебни служители, които са около 2000 лв. годишно. За този дебел бюджет трябваше да се намеси и главният прокурор Сотир Цацаров. Хубаво е.

Крайнодесният конгресмен популист Жаир Болсонаро е новият президент на Бразилия, предаде ДПА, цитирана от „Медиапул„, като се позова на официални резултати, оповестени от Върховния изборен трибунал. За Болсонаро са гласували 55,7 на сто от избирателите при преброени 95 на сто от бюлетините от втория тур на президентските избори вчера. Неговият съперник от левицата Фернандо Адад получава 43,3 процента от гласовете.

Токсичният въздух има пагубно влияние над милиарди деца по света, увреждайки интелекта им и водейки до стотици хиляди смъртни случаи, гласи доклад на СЗО. Проучването открива, че над 90% от децата по света, или 1, 8 милиарда деца, дишат отровен въздух, което е здравна бомба със закъснител за следващото поколение. СЗО казва, че медицински експерти в почти всяка сфера на детското здраве откриват нови доказателства за мащаба на кризата както в богатите, така и в бедните страни – от ниско родилно тегло до слабо развитие на нервната система, астма и сърдечносъдова недостатъчност.

Снимка: Яна Лозева

София, 23 януари 2018 г.

Имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху сградата на парламента в София вчера вечерта, в рамките на акцията “23 причини”. Още. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.