SHARE

България иска “съществено изменение” на поетите от „Газпром“ ангажименти пред Европейската комисия. На последното свое заседание служебното правителство настоя за промени – включително завоалирано се иска изграждането на газопровод по дъното на Черно море до Варна (в перспектива той ще е част от газовия хъб на страната). 

Според правителството ангажиментите, поети от „Газпром“ пред Европейската комисия, за да не бъде глобен руският газов гигант, не давали гаранция за пазарно образуване на цената на газа. От Европейската комисия твърдят обратното.

В позицията се заявява, че предложенията “са стъпка в тази посока, но имат нужда от съществено изменение“. Българската позиция трябва да бъде изпратена до 4 май на комисията, тъй като тогава изтича даденият 7-седмичен срок на общо 8 държави да съставят своя позиция. Руската компания отправи до Ккомисията предложение, с което да избегне глоба на стойност 600 млн. евро заради злоупотреба с господстващо положение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оповести окончателния списък на министрите, които ще влязат в новата изпълнителна власт.

Премиер – Бойко Борисов

Заместник министър-председател – Томислав Дончев;

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика – Валери Симеонов;

Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – Красимир Каракачанов;

Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи – Екатерина Гечева–Захариева;

Министър на финансите – Владислав Горанов;

Министър на вътрешните работи – Валентин Радев;

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков;

Министър на труда и социалната политика – Бисер Петков;

Министър на отбраната – Красимир Каракачанов;

Министър на външните работи – Екатерина Гечева–Захариева;

Министър на правосъдието – Цецка Цачева Данговска;

Министър на образованието и науката – Красимир Вълчев;

Министър на здравеопазването – Николай Петров;

Министър за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 – Лиляна Павлова;

Министър на културата – Боил Банов;

Министър на околната среда и водите – Нено Димов;

Министър на земеделието, храните и горите – Румен Порожанов;

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски;

Министър на икономиката – Емил Караниколов;

Министър на енергетиката – Теменужка Петкова;

Министър на туризма – Николина Ангелкова;

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че е имала среща с главния прокурор Сотир Цацаров. Тя се оправда с това, че срещата е била в приемното му време и не е обхващала искане на услуги или бизнес, а са обсъждани “европейският доклад за наблюдение и промените в Наказателно-процесуалния кодекс”. Вчера бившият член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов обвини Нинова, че е имала тайни посещения при главния прокурор, включително седмица преди скандалната среща между Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. Лидерът на БСП също така заяви, че се е срещала и с омбудсмана Мая Манолова и Станислав Трифонов в офиса на Гергов.

Мнозинството в парламента отхвърли предложението за създаване на анкетна комисия за установяване на пропуски и нарушения в дейността на агенция „Пътна инфраструктура“ и бившата Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ при провеждането на процедури по изграждане на магистрали и пътища. ГЕРБ, които гласуваха против, заявиха, че създаването на такава комисия е нецелесъобразно. Те призоваха компетентните органи да бъдат оставени да си свършат работата, а парламентът да не се превръща в „другарски съд“.

Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков ще остане на поста си. Въпреки че Централната избирателна комисия поиска той да бъде отстранен, Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина реши той да продължи да изпълнява функциите си. Искането за отстраняването му бе продиктувано от престоя му в ареста, заради който той не е в състояние да изпълнява задълженията си. Чоков е обвинен в участие в организирана престъпна група, заплахи, отвличания, лихварство и нанасяне на средни телесни повреди.

Европейската комисия прие допълнителни насоки относно Брекзит, като Мишел Барние, главният преговарящ от страна на ЕС, потвърди плана преговорите да бъдат разделени на две части. Първата ще е уреждането на досегашните задължения на Великобритания, с което ще се изчистят финансовите задължения и поетите ангажименти. А във втората част ще се търси постигане на споразумение за бъдещето.

Междувременно отговарящият за Брекзит британски министър Дейвид Дейвис заяви, че Великобритания няма да плати 100 милиарда евро за “развода” си с ЕС. Той поясни, че страната ще плати само толкова, колкото е юридически предвидено, а не “това, което иска ЕС”. Повод за изказването му е информация на “Файненшъл таймс”, че сумата за Брекзит е скочила от 60 млрд. евро до 100 млрд. евро заради претенции на държави членки. Според вестника сметката ще нарасне заради изисквания на Полша и Франция за изплащане на селскостопанските субсидии на страните членки.

Руският съд потвърди 5-годишната условна присъда на опозиционния лидер Алексей Навални, с което могат да бъдат възпрепятствани намеренията му да се кандидатира за президент на Русия на изборите през 2018 г. Междувременно той обяви, че е загубил 80% от зрението на дясното си око след химическо нападение миналата седмица. Навални беше залят със зелен дезинфектант дни след поредния голям протест в Москва. Това бе второ подобно нападение срещу него в последните месеци.

Подкрепата за Германската социалдемократическа партия, която е основен конкурент на партията на германския канцлер Ангела Меркел, падна под 30% 5 месеца преди парламентарните избори в страната. Това показва проучване, изготвена по поръчка на списание Stern и телевизия RTL. Според него, ако изборите бяха през тази седмица, Християндемократическият съюз на Меркел щеше получи с цели 8 пункта повече от своя опонент.

Военни операции в Сирия и общи действия срещу Кюрдската работническа партия, „Ислямска държава“ и организацията на Гюлен ще са основните теми, които ще повдигне турският президент Реджеп Ердоган на днешната си срещата с руския си колега Владимир Путин. След като вчера Ердоган възстанови членството си в Партията на справедливостта и развитието, той заяви, че ще обсъди същите тези въпроси и на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп по-късно този месец.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.