SHARE

„Дълго темата за Европа ни караше да се прозяваме, но днес вече разпалва горещи спорове дори и на маса“, написа Боно от U2, като изявлението му е публикувано в германската преса, където днес той има концерт.

„Европа е сцена на мощни емоционални и конфликтни сили, които ще определят бъдещето ни. Казвам бъдещето ни, защото не можем да отречем, че всички заедно сме в тази лодка, а морето бушува заради екстремното време и екстремистката политика.

Европа днес трудно се продава в Европа. Това е вярно, въпреки че никога през последните 50 години не е имало по-добро място да се родиш от Европа. Въпреки че трябва да работим доста по-здраво, за да стигне благоденствието до повече хора, европейците са по-добре образовани, по-добре защитени от злоупотребите на големите корпорации и водят по-добър, по-дълъг, по-здравословен и много по-щастлив живот от хората в другите региони на света. Да, по-щастлив. Тези неща се измерват.“

На български текста преведе „Клуб Z“ и можете да откриете цялото изявление тук.

Задължително трябва да има наказани служители на държавната администрация, заяви регионалният министър Николай Нанков заради нехайството на органите по отношение на сигналите за дефектната настилка на пътя за Своге, където в събота стана трагичната катастрофа със 17 жертви.

Заедно с него показания дадоха шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов, както и над 20 други държавни служители.

Окръжната прокуратура – Бургас, се е самосезирала от журналистически материали и е разпоредила на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да спре решението на общинския съвет в Царево за застрояване в местността Силистар. Вчера и премиерът Бойко Борисов разпореди същото. Общинарите на Царево одобриха устройствен план за парцел от 22 хил. кв.м в местността Силистар.

Кризата в Аржентина се задълбочава и държавата поиска от Международния валутен фонд да отпусне по-рано договорения през май заем от 50 млрд. долара, съобщава BBC. Това е поредната развиваща се икономика след Турция и Бразилия, която изпитва сериозни икономически трудности.

Златни пясъци заплашен от препълване на пречиствателната станция

Пречиствателната станция на курорта Златни пясъци е препълнена, има опасност шахтите да прелеят и по алеите да протекат канални води. Това стана ясно днес, след като екоминистърът Нено Димов пристигна във Варна по спешност и се срещна с областния управител, местната власт и ръководството на ВиК.

Производствените цени през юли намаляват с 0.8% спрямо предходния месец, но се увеличават с 4.7% спрямо юли 2017 г., съобщи НСИ. За месец най-голямо е поевтиняването в добивната промишленост  – с 8.4%, а в преработващата промишленост по-съществен спад има при производството на основни метали – 7.6%.

Ръководството на БАН прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Според него това решение е било очаквано заради протеста на колегите му срещу орязаното финансиране на института, който настоява да се отдели от БАН.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.