SHARE

Въпреки забавянето заради въпросите от страна на Русия Кристалина Георгиева беше вписана като 13-и кандидат за поста генерален секретар на ООН. Ангола, Уругвай и Малайзия също са питали за разяснения относно изречението „единствен и уникален кандидат“ от писмото за издигане на кандидатурата ѝ. АФП цитира украинския посланик Володимр Елченко, който не е доволен от „прекалено късното“ включване на Георгиева. „Начинът, по който стана това, не е най-коректният.“ Правилата на ООН позволяват страни членки да внасят кандидатури във всеки етап от процеса за избор, дори в последната минута, припомня АФП. Тъй като от първоначалните кандидати трима се отказаха, в състезанието остават 10. Сред тях продължава да бъде и Ирина Бокова. По този повод се чуват изказвания като това на Джерард ван Боеман, посланик в ООН на Нова Зеландия: „Хората искат да си изяснят дали има един или двама кандидати”. Кристалина Георгиева представи своята визия за бъдещата работа на организацията, като подчерта опита си да работи в кризисни ситуации. „Нося със себе си директен опит в ръководството на програми за околната среда, развитието и хуманитарните мисии през цялата ми кариера, имам и опит в активната дипломация на глобалната сцена. Работила съм със страни членки по различни поводи за насочване на бюджетни ресурси там, където те са били необходими, и ще допринеса с доказан опит на мениджър в ролята на генералния секретар на ООН. Но най-вече ви призовавам да ме възприемете като лидер, който ще съхрани фундаменталните ценности на ООН и ще отдаде силите си тази велика организация да работи за всички.“

Парламентът гласува закон, забраняващ облекло, което скрива отчасти или изцяло лицето, по-известен като „закон за бурките“. Законопроектът беше внесен от Патриотичния фронт, а от ДПС напуснаха залата и не участваха в гласуването. Каракачанов нарече бурките униформи, които нямат общо с религията, а Красимир Велчев от ГЕРБ, който представяше доклада на Комисията по вероизповеданията, закри точката с репликата: „Направихме много хубав закон за сигурността на децата ни“. Джейхан Ибрямов от ДПС нарече закона предизборен пазарлък и заяви: „Всички сме запознати със закона от физиката, че всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Това е поредното решение и закон под ултимативния натиск на ултранационалисти”. В крайна сметка след напускането на ДПС разпоредбите бяха приети с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, БСП и Патриотичния фронт.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че кандидатурата на партията за президентските избори е ясна, но той не е „упълномощен да коментира“. Стана ясно, че възможните имена са Томислав Дончев, Димитър Николов, Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова. „Бих могъл да ви покажа и снимката на кандидатпрезидентската двойка. Но е по-добре да го направя на 2 октомври, когато мисля, че ще има по-голям интере.“ Въпреки това Цветанов уточни, че имало 1% вероятност кандидатурата да бъде сменена до неделя, когато се очаква ГЕРБ окончателно да заяви кандидатите си, но всичко се правело в името на „стабилността“ в държавата. „Ние вземаме правилните решения, които са в интерес на държавата, за да може кандидатпрезидентската двойка да работи в интерес на гражданите.”

Специализирана операция срещу корупцията се проведе на ГКПП Капитан Андреево. До акцията се стига след използване на СРС. У арестуваните полицаи са намерени белязани банкноти. Арестувани са 9 души – 4 гранични полицаи и 5 митничари, по подозрение в трафик на мигранти и други престъпления по служба. Операцията срещу подкупни служители продължава.

Цената на природния газ поскъпва от 1 октомври с 1.97 на сто. Това реши днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението идва от „Булгаргаз“ , като те поискаха 3% увеличение. От комисията заявиха, че това няма да се отрази на поскъпването на парното и топлата вода.

Над 9300 души, сред които 3800 цивилни, са били убити за една година от руските въздушни удари в Сирия, обяви днес Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирана от БТА и Франс прес. На днешния ден преди година Русия се намеси в конфликта в Сирия. Въпреки призивите, отправени през последните дни от Запада и ООН, Русия изрази решимост да продължи въздушните удари в близкоизточната страна и по-конкретно срещу контролираната от опозиционни фракции, включително ислямистки, източна част на северния град Алепо.

Десетки световни лидери присъстваха на погребението на Шимон Перес в Израел. Там беше и лидерът на палестинците Махмуд Абас, който влезе в Израел за първи път от 6 години. От държавите в региона само Йордания изпрати свой представител. Израелският премиер Бенямин Нетаняху произнесе емоционално слово: “Шимон живя живота си с цел. Той скочи до невероятни висоти и привече толкова много хора с визията и надеждата си. Той беше голям човек за Израел, голям човек за света. Той казваше, че мирът е истинската сигурност – ако има мир, ще има и сигурност. Ще има мир, Шимон… Казвам ти това искрено”, заяви Нетаняху.