SHARE

Има причина напоследък да започваме вечерните бюлетини с новини от Британия. Нейната история има доста добри поуки за нас. Какво се случи за последните дни там? Случи се непредвидено (освен от Ванга) събитие, в резултат на което страната изпадна в политическа криза и е застрашена от това популизмът и ксенофобията да превземат и малкото останала рационалност в политическия живот.

Седмица по-късно държавата се опитва да успокои всички – процедурата по излизане от ЕС се осмисля бавно, паунда успя да се стабилизира, а политическият елит съумя да се опълчи срещу популистите и радикалите от дясно и ляво. Не без шамара от Европа, която застана твърдо на ниво всички лидери, че няма да приеме „игра на котка и мишка“ (по думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер).

В България кризата е перманентна. Политическият елит не може да се опълчи на популистите, а напротив, техните идеи СА дневния ред на страната (както беше във Великобритания и което предизвика и референдума за членството в ЕС). Наместо да предприемеправилните стъпки, за да помогне на своята икономика, България забавя реформите и затормозява правосъдието в страната. В резултат, Британия е в криза от седмица и вече има ясна идея как да я реши. България е в криза от незапомнени вече времена, но за сметка на това вече има ясна идея как да я задълбочи.

За това и днес започваме с Британия – по-важно е, по-интересно е, а и има какво да научим.

Запознайте се с най-вероятния бъдещ премиер на Великобритания – Тереза Мей. Днес стана ясно, че Борис Джонсън няма да участва в надпреварата за премиер на страната. Все пак, едно е да говориш, друго е да трябва ти да си отговорният за последиците от действията си. Решението му незабавно покачи цената на паунда, защото парите обичат разума и спокойствието, а не глупостите, патриотарщината и популизма.

Тереза Мей е в по-десния спектър на консервативната партия, настоящ вътрешен министър, който на миналогодишната конферения на консерваторите изрази най-остра позиция срещу имиграцията в страната. Тя ще се изправи срещу други четирима претенденти за лидерския пост в партията и неин основен противник засега е Майкъл Гоув, един от водачите на кампанията за напускане и настоящ правосъден министър. Очаква се, проевропейското крило в партията, което щеше да гласува анти-Борис, сега да се опълчи и на Гоув, с което шансовете на Британия за втора жена министър-председател рязко се увеличават.

Но най-важно за света е, че Тереза Мей заяви, че Великобритания няма да напуска ЕС през 2016 г. През 2017 г. е сезонът на изборите във Франция и Германия, което може да фактор Британия да продължава да е член на ЕС чак до 2018 г. Така че, Найджъл Фарадж може да спи спокойно, очевидно, няма да остане безработен, а ще си доизкара мандата в Европейския парламент.

Жена също ще бъде и основният опонент на Джеръми Корбин в битката за оглавяване на лейбъристката партия. Анджела Ийгъл беше министър на икономиката в сянка, отявлен привърженик на оставането на Британия в ЕС и умерено лява в своите идеологически разбирания, но далеч от център-лявата фракция на партията, чийто представители бяха Тони Блеър и Гордън Браун.

Ако нещата се развият по очаквания начин, скоро британците могат да отидат на избори и да избират между две жени за лидери на страната #WomenPower. Но, както разбрахме от резултата от референдума, който само Ванга бе предрекла, на острова нещата не се случват по очаквания начин.

Преди да се пренесем на родна територия останалите международни новини са, че заподозрените трима атентатори от ДАЕШ в Истанбул са били с руски, узбекски и киргизки произход. Това съобщава официален представител на властта в Турция, цитиран от агенция Ройтерс. Жертвите днес вече са 43. Стана ясно още, че службите за сигурност са предупредили преди седмици за готвен атентат и властите не са могли да го предотвратят.

Президентът Обама днес изнесе реч пред канадския парламент. В нея имаше един интересен коментар за НАТО:

Като Ваш съюзник и приятел, нека Ви кажа, че ние ще сме много по-добре защитени, когато всеки член на НАТО, включително и Канада, отделя пълния размер на членския си внос за нашата обща сигурност“. Тема, която очевидно ще бъде засегната на предстоящата среща на НАТО на високо ниво във Варшава и която не касае само Канада.

И заговорили за НАТО може да се пренесем на българска територия. Парламентът ратифицира приемането на Черна Гора в Алианса, но това бе придружено със скандали в залата, защото според Десислав Чуколов от Атака, „влизайки в Черна гора може да се чуе следният слоган – „НАТО терористи, фашисти”.

Днес в парламента бе приет на първо четене и антикорупционния закон на Меглена Кунева. В подкрепа на проекта гласуваха 130 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт (ПФ) и БДЦ. „Против“ бяха от БСП и „Атака“, а депутатите на АБВ се въздържаха. Към него критиките са следните: От Патриотичния фронт смятат, че с него ще се върнем във времената на „Сталинова Русия“, от БСП казаха, че се връща „времето на Вишински, а Волен Сидеров го определи като „бюро Гестапо“.

Съобразно антикорупционния закон ще бъде създадено Национално бюро „Антикорупция“, което ще обединява в себе си част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и Комисията за противодействие на конфликта на интереси. Дебат по отношение на това дали промените ще доведат до реална борба с организираната престъпност, или просто ще се създаде нов орган „за пред Брюксел“, очевидно, няма да има.

В същото време, днес стана ясно че паравоенни националисти от „Войнски съюз Васил Левски“ са пребили протестиращите в Бургас, които се събраха на демонстрация срещу „рокерите на Путин“ от мотористки клуб „Нощни вълци“. 

В същото време парадоксът е, че двама от протестиращите срещу „Нощните вълци“ в Бургас са отведени от полицията, за да бъдат съдени по бързата процедура за хулиганство, научи Клуб Z от участници в протеста. Това са Иво Дошев и Иван Панчев. Най-вероятно провинението им е, че са издигнали плакат с изрисуван среден пръст, с който бяха планирали да посрещнат мотористите от клуба „Нощни вълци“, които днес бяха в Бургас.

Общинските съветници от Реформаторския блок настояват кметът Йорданка Фандъкова да забрани мероприятията на граждани на Русия, представящи се като „Нощните вълци на Путин“, се казва в прессъобщение от тяхно име.

Те се позовават на член от Закона за събранията, митингите и манифестациите, според който кмет на населено място може да забрани проява, ако има несъмнени данни, че тя застрашава обществения ред.

„Убедени сме, че възникналото напрежение и конфликти с гражданите на гр. Бургас тази сутрин са достатъчно основание за нашите притеснения, че провеждането на подобно шествие (манифестация) в София може да доведе до много по-сериозно напрежение на територията на Столична община“ се агументират съветниците от РБ.

Днес също така стана ясно, че докладът на европейската прокурорска мисия ще бъде публичен, предвид високия обществен интерес. Това се разбра след срещата в Брюксел на министъра на правосъдието Екатерина Захариева със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Междувременно, Сотир Цацаров днес заяви на форум, посветен на борба със сивата икономика, че „Корупцията в съдебната система, колкото и общественото мнение да счита, че тя е съсредоточена в територията на наказателното, е съсредоточена най-вече в територията на търговското правосъдие“. На същия форум Бойко Борисов се похвали, че от началото на годината властите са събрали с 1.4 млрд. лв. повече приходи в резултат от борбата със сивата икономика и контрабандата.

И на края, днес на посещение в страната бе украинският президент Петро Порошенко. В среща с българския президент Росен Плевнелиев, Порошенко предложи засилено военно сътрудничество между двете държави в черноморксия регион.

Ние реформираме сектора на отбраната и сигурността в сътрудничество с нашите партньори, такива страни като България и Румъния. Това е нещо, в което Украйна е много заинтересована. Става дума не само за това да обсъдим въпросите за създаване на съвместната флотилия. По време на нашата среща с президента на Румъния подчертах, че ние подкрепяме тази инициатива, но става дума и за това да създадем обща бригада по образец на това, което е било създадено сега, заедно с нашите литовски и полски партньори“, заяви Порошенко.

Българският президент отново застана зад тезата, че България ще участва в регионални инициативи в Черно море само под егидата и по инициатива на НАТО. В същото време, той потвърди подкрепата на България за европейското бъдеще на Украйна и, че страната ни никога няма да признае анексирането на Крим от Русия.

* На снимката протестиращи срещу похода на Нощните вълци в Бургас.