Вечерен бюлетин – 4 април 2018 г.

SHARE

Ситуацията в страната е трагикомедия. Затворници се сдобиват в затвора с нож и пистолет, преодоляват цялата охрана, преследва ги единствено чистачката и в крайна сметка успешно излизат през централния вход от „най-добре пазеният затвор в страната“.

Днес е Велика сряда – денят, в който Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предаването на Христос срещу 30 сребърника.

Правителството поиска оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев.

Оставките са приети от министъра на правосъдието, а опозицията в парламента иска и нейната оставка.

Днес по повод казуса чухме изумителни оправдания в родния парламент.  За единия от тях има сигнал, че готви бягство. Вътрешният министър Валентин Радев уточнява: „Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора“… без коментар.

След това чухме как  „Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания „Алкатраз“, обясни председателят на правната комисия в Народното събрания Данаил Кирилов. Да… тъй като затворниците от „Алкатраз“ бягат от централния вход… подгонени от чистачка.

Междувременно – без да е изненада за никого, и Радев поде тона за това, че не е трябвало да отзоваваме посланици заради случая „Скрипал“.

Това той направи на срещата с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, чиято страна отзова един дипломат.

„Хърватия е солидарна с ЕС за експулсирането на дипломатите. Време е ЕС и Русия да се върнат към политиката на диалога и към нормализиране на отношенията“, каза Колинда Грабар-Китарович.

Междувременно Народното събрание си „изми ръцете“ за Истанбулската конвенция с промени в НК 

Със 152 гласа „за“ парламентът прие на първо четене предложените от БСП промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие.

Със законопроекта си БСП предлага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг – от престъпление от частен в престъпление от общ характер.

Това изобщо не изпълнява всички мерки, които изисква Истанбулската конвенция, но явно в страната няма воля тя дори да бъде прочетена, камо ли приета. Подробности в Mediapool. 

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката, които позволяват на енергийния регулатор да разрешава сделки в сектора като тази за ЧЕЗ и да контролира борсовата търговия с електричество.

Министерството на отбраната ще купува изтребители и бронирани машини, но не и кораби.

Военният министър Красимир Каракачанов ще представи проектите за купуването на нови изтребители и бронирани машини на обща стойност над 2,7 млрд. лева за одобрение в правителството и парламента, след като са били разгледани от Съвета по отбрана към МО. Засега обаче другият голям проект – за купуването на нови кораби – остава мистерия. Още по темата. 

В Пловдив са измерени най-много дни със замърсен въздух тази зима. 

София е един от градовете с най-замърсен въздух в Европа, но за последната зима рекордьор сред големите градове в България е друг – Пловдив. Там от 160 дни на активен отоплителен период – от края на октомври 2017 г. до края на март 2018 г. – превишаване на максимално допустимите стойности са измерени в 86 денонощия, или повече от половината време (54%). „Дневник“ с подробности. 

Съюзът на съдиите: Спрете натиска над съда, ако искаме правосъдие.

Търговската война между САЩ и Китай се завихря. САЩ ще наложат мита за 1300 китайски стоки за 50 млрд. долара, Пекин ще им отговори. 

Си Дзинпин ще наложи високи мита и акцизи на 106 американски стоки, сред които уиски, тютюн, соя и други земеделски продукти, автомобили, както и самолети. Силно потърпевша ще е военната индустрия в САЩ и най-вече Boeing, чийто основен пазар е Китай. 

Среща между лидерите на Русия, Турция и Иран в Анкара, посветена на Сирия, мина без големи решения, но с ясния сигнал, че вече това са държавите, които ще решат бъдещето на Сирия. Президентът Тръмп обяви, че САЩ окончателно ще се изтеглят от конфликта в най-скоро време.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг направи анонс, че организацията му е изтрила всички профили и страници на руската тролска фабрика в Санкт Петербург, станала известна като  Internet Research Agency, както и мерките, които организацията е предприела и ще предприеме, за да предотврати намеса в чужди избори.

Зукърбърг директно заявява, че Internet Research Agency е оперирала като организация под шапката на руската държава. Изявлението му идва, след като разследването в САЩ за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия, водено от специалния прокурор Робърт Мълър, повдигна обвинение на 13 руснациза организация на дейността на тролската фабрика в Санкт Петербург, сред тях бе и Евгений Пригожин, който е спонсорирал дейността им и е пряко свързан с Кремъл, известен като „готвача на Путин“.

Цялото изявление на Зукърбърг. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.