SHARE

Данъкоплатците ще плащат заплатите на духовниците, колкото на учителите. 

В светската ни държава заплатите на духовниците от всички вероизповедания ще станат колкото учителските, като за тях ще плаща държавният бюджет. Това е обещал премиерът Бойко Борисов на среща със Светия синод в четвъртък, свързана с промените в Закона за вероизповеданията. „Неслучайно приравняваме заплатите с учителските заплати – защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал“, коментира Борисов. Премиерът уточни, че църквата ще продължи да получава приходи от дарения, продажба на свещи и др. „Никой не е мислил тези средства да им ги взема, събира, проверява и т.н.“, каза още той. Което за догодина значи 15 млн. лв. за заплати за духовниците от всички вероизповедания.

Съдът на ЕС обяви за неправомерно блокирането на защитените влогове в КТБ за пет месеца, съобщи Defakto. 

Блокирането за пет месеца на гарантираните влогове в КТБ през 2014 г. е било неправомерно, но повечето от засегнатите 255 000 вложители вече няма как да потърсят компенсация от съда заради нанесената им вреда поради изтекла давност.

Това следва, след като в четвъртък Съдът на Европейския съюз излезе с ключово решение за пострадалите от фалита на КТБ, от което става ясно, че блокирането на гарантираните влогове е било в нарушение на Директива 94/19 за гарантиране на депозитите.

Максималният осигурителен доход се вдига рязко догодина на 3 хил. лв.

Максималният осигурителен доход ще се увеличи с над 15% до 3000 лв. догодина. Това става ясно от текста на споразумение, подписано между правителството и синдикатите в четвъртък. На практика тази промяна означава, че хората с високи доходи и техните работодатели ще дължат по-големи осигуровки. В момента плащанията за пенсия и здраве са на база 2600 лв. на месец, като над тази сума се дължи само данък общ доход. Промяната засяга и бизнеса, тъй като осигуровките в момента се делят в съотношение 60:40 между работодател и нает.

Редом с това двете страни са се разбрали таванът и на новите, и на вече отпуснатите пенсии да не отпада, но да бъде увеличен от сегашните 910 лв. на 1200 лв. Така общо 41 хил. души ще усетят увеличението от 1 юли 2019 г., други 21 хил. ще бъдат ограничени от тавана. За новоотпуснатите пенсии още преди няколко години беше предвидено таванът да отпадне от началото на 2019 г., но явно това няма да се случи. Финансовият министър обяви темата за приключена.

Eлектронните обществени поръчки ще стартират чак от март 2019 г.

Промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които трябваше от 18 октомври да заработи е-платформа за търгове, ще влязат в сила от март 2019 г. От октомври ще влязат в сила само някои параграфи, които са свързани с ускоряването на поръчките. Това решиха депутатите окончателно в четвъртък.

Процедурата за отдаването на летище Пловдив на концесия да бъде прекратена, ще предложи на Министерския съвет новият транспортен министър Росен Желязков с мотив, че тя е проведена по правилата на отменения Закон за концесиите.

Три фирми и едно обединение са подали оферти в търга за довършване на паркинга до националния стадион с прогнозна стойност 2,4 млн. лева без ДДС. Това са фирмите „Мегатурс-1“, „Калистратов груп“, „Интерхолд“ и сдружение между „Престиж бизнес-93“ и „Парсек груп“.

Унгария ще оспори в Съда на ЕС реформата на ЕК за командированите работници, заяви правителството. Законодателството цели да гарантира честната конкуренция, така че работниците от една държава членка, командировани да работят в друга, ще получават еднакво заплащане като местните работници.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.