SHARE

„Аз бях все още в изпитателен срок. Не съм нито луд, нито глупав да направя такова нещо на своя глава”, така се оправда служителят на правосъдното министерство Любомир Талев, който понесе вината за публикуването на законопроекта, ограничаващ правата за гласуване на българите в чужбина.

И стана ясен и истинският виновник, след като сутринта „Терминал 3“ разкри, че законопроектът не идва от правосъдното министерство и не е съгласуван със служебния министър Мария Павлова.

Президентът Румен Радев е настоял законопроектът да бъде публикуван, като неговият правен секретар Емилия Друмева е изготвила текста на промените. Законопроектът за забрана на гласуването в чужбина бе оттеглен от служебния министър на правосъдието Мария Павлова. Проектът предвиждаше да въведе изискване на парламентарни и президенстки избори да гласуват само хора, които са живеели в страната поне три месеца преди вота, както и рестрикции, свързани с вероизповеданията.

„Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля проекта от обществено обсъждане заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията”, се казва в съобщението на министерството.

Правителството прекрати процедурата за даване летище София на концесия. Процедурата се прекратява поради наличието на обективни обстоятелства, които не са били предвидени при приемане на решението, съобщи говорителят на кабинета Ирина Белчева.

Процедурата беше открита от второто правителство на Борисов и едно от изискванията беше минимално еднократно концесионно плащане, с което да погасят дълговете на БДЖ и да се купят нови влакове. Другите условия включваха изграждане на нов Терминал 1 и годишно концесионно заплащане, равняващо се на поне 7 на сто от приходите на летището за всички дейности. През март служебният министър на транспорта Христо Алексиев заяви, че при заложените параметри общественият интерес не е защитен.

Съдът на ЕС осъди България заради системното замърсяване на въздуха и липсата на мерки за овладяване на проблема. България има най-високи нива на фини прахови частици в градска среда в ЕС, което води до сериозни икономически и здравни последици.

Европейската комисия заведе дело срещу България през 2015 г. От 2007 до 2014 г. страната е надвишала дневните и годишните норми за концентрация на фини прахови частици, неизпълнявайки директивата. България е нарушила законодателството и защото не е предвидила мерки за намаляване на замърсяването.

Засега не е наложена глоба, но ако България не предприеме мерки, такава ще последва.

Отпадна отнемането на контролни точки за паркиране или спиране на пешеходна пътека, кръстовище или спирка. Освен това от началото на юли новите шофьори ще получават шофьорската си книжка с талон от 26 точки, а след две години стаж ще получават и останалите 13. Няма да се отнемат контролни точки и на шофьори, които управляват спряно от движение превозно средство.

Чувствително подобряване на прозрачността на държавните и общинските институции отчита изследване на неправителствената организация „Програма Достъп до информация”. Докладът изследва интернет страниците на 566 български администрации.

Иследването отчита повишаване на прозрачността в институциите в поддържането на информационните си секции и оповествянето на бюджетите и решенията си, но все още има пропуски в обявяването на резултатите от обществени поръчки, удобството на начина на поднасяне на информацията за гражданите и коректността, с която се отговаря по закона за достъп до информация.

Соня Йончева пристига у нас за концерт на 18 юни в зала 1 на Двореца на културата, съобщиха от НДК. Това е второто идване на оперната певица, която наричат съвременната Мария Калас. Наскоро нейната „Травиата“ на сцената в Ню Йорк, предавана на живо и у нас, постави световен рекорд по гледаемост.

Програмата за концерта й в София ще бъде обявена на по-късен етап, казаха организаторите пред „Дневник“. Билетите за събитието на 18 юни, чието начало е в 20 ч., се продават в Билетния център на НДК на цени от 40, 50, 70, 90 и 120 лв., а в оркестрината – 150 лв. Скоро ще бъдат достъпни и в мрежата на Ticketportal.

Русия обвинява сирийските бунтовници за химическата атака в Северна Сирия. Сирийски правителствени самолети са атакували Хан Шейхун и са уцелили работилница на  бунтовниците, където те са произвеждали химически оръжия, твърди руският говорител майор Игор Конашенков. Западните лидери се противопоставят на руската позиция и остро осъждат правителството на Асад за атаката, тъй като единствено то разполага с необходимите стредства и е прибягвало до употреба на химическо оръжие.

Еманюел Макрон е предложил най-добрия план за Франция в снощния предизборен дебат, а Меланшон е бил най-убедителен, сочи проучване на Elabe.

Крайнодясната Марин льо Пен влезе в сблъсък с Макрон, който заяви, че „национализмът е война”. Льо Пен беше обвинена и от останали участници в дебата, че масово говори лъжи. Президентските избори във Франция ще се състоят на 23 април, а балотажа – на 7 май.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и BBC. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.