SHARE

Днес започва олимпадата в Рио и това трябваше да е първата новина, но в последния момент пресслужбата на руския президент ни изненада:

“По инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между Владимир Путин с министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Обсъдени бяха актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката. Словесно двамата се договориха да активизират взаимодействие в рамките на двустранната междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.”

След като новината се разпространи по българските медии българският премиер незабавно отговори чрез своята пресслужба – facebook.

По повод появилите се коментари в други медии, припомняме, че проекта “Южен поток” не може да бъде осъществен, тъй като противоречи на европейското законодателство за диверсификация на източниците на газ (т.е. газта да не идва само от Русия). Проекта за газов хъб “Балкан, обаче, е осъществим, тъй като той дава възможност за доставка на газ от други страни. Факт, който доскоро предизвикваше негативни реакции от Русия. 

Разговорът между двамата идва ден след писмото на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, в което той отново подкрепи идеята за газовия хъб “Балкан”, но припомни, че трябва да е съобразен със законодателството на ЕС. Също така в началото на тази седмица Алексис Ципрас и Борисов подновиха разговорите за възраждане на проекта “Бургас-Александруполис”.

Като си говорим за русофили и социални мрежи, днес и БСП проведоха поредния рунд от своите скандали по facebook. Стефан Данаилов обяви, че кръгове в партията работели за това Мая Манолова да бъде издигната за кандидат президент, което противоречало на желанията на лидерът на левите Корнелия Нинова, която подкрепя ген. Румен Радев. В отговор на Данаилов и Мая Манолова публукува facebook статус.

От своя страна любимецът на Корнелия, цитиран и от руския вестник “Правда” – ген. Радев, се оказа, че не може да бъде освободен от длъжност. Генералът е излязъл в годишен платен отпуск преди да подаде рапорта си за напускане, съобщиха от Министерството на отбраната пред „Дневник“. Това може да забави издаването на заповедта за освобождаването му от министър Николай Ненчев. Според “Дневник”, така ген. Радев може да запази мястото си в армията и да участва на изборите. (На това място ни идва да кажем: КЪДЕ СА ВИ РЪЦЕТЕЕЕЕ?!! В добрия тон на автентичното чалга-шоу)

Друга новина от деня е, че Окръжният съд в Пазарджик осъди за обида бившия лидер на “Зелените” Борислав Сандов заради остра критика, изказана в лична публикация във „Фейсбук“. През 2014 г. Сандов критикува шефа на надзорния съвет на „Асарел-Медет“ Лъчезар Цоцорков. Заради думите си, той е осъден да плати 5000 лева обезщетение като решението на съда не подлежи на обжалване.

И все пак от днес светът е Олимпиада! Над 10 500 олимпийци ще се борят в 306 състезания в Рио. Сред тях са 51 българи и първият в историята отбор от бежанци под олимпийски флаг, които ще водят традиционното шествие от атлети от цял свят. Повод да си спомним за истинския олимпийски дух и завети. В последния момент МОК допусна и около 270 руски спортисти до участие, но спря около 100 други заради разкрията, че руското правителство провежда политика да дава допинг на своите атлети.

Церемонията за официалното откриване на 31-вите летни олимпийски игри ще бъде излъчена пряко по БНТ1 и БНТ HD от 02:00 часа българско време. Един от тримата режисьори на шоуто, Фернандо Мейрелес, ни казва и какво да очакваме:

„Атина беше класика. Пекин беше грандиозен и мускулест. Лондон беше умен. Нашето ще е готино”.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медияпул” и пресслужбата на всички български политици facebook.