SHARE

Външният министър Екатерина Захариева защити санкциите на ЕС срещу Русия и коментира, че загубите, които носят за България, „далеч не са такива за каквито се говори”. 

За това колко губим от руските санкции можете да прочетете тук

„Докато няма общоевропейско решение, санкциите няма как да отпаднат. Това е обща европейска политика и не е насочена срещу Русия, а към спазването на международния правов ред“, заяви Захариева пред bTV.

Тя припомни, че вдигането на санкциите зависят от това дали Русия ще изпълни Минските споразумения за нормализирането на конфликта в Източна Украйна и отношението й към Крим.

„Една голяма сила с по-голяма военна мощ не може да отиде в друга държава. Международните граници са такива, каквито са договорени след Втората световна война. Какво ще се случи, ако някоя държава каже, че някоя част от България исторически принадлежи към нея?“, съобщава “Медиапул” думите на Захариева.

Правителството ще излъчи следващата сряда българския кандидат за еврокомисар. Това е обещал премиерът Борисов на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, съобщи правителствената информационна служба.

Жан-Клод Юнкер е поздравил Борисов по повод новия мандат на българския премиер. От своят страна Борисов е заявил, че и „занапред ще продължи да се ръководи от интересите на българските граждани и същевременно ще подкрепя общоевропейските решения за просперитета на ЕС”.

Председателят на ЕК е посочил и някои от важните задачи в дневния ред на ЕС, които изискват решителност и усърдна работа по време на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред тях са засилването на защитата на външните граници, успешното и по-солидарно управление на общата политика за миграция и предоставяне на убежище, завършването на Единния цифров пазар и повишаването на устойчивостта на енергийния съюз.

Същевременно вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че има намерение да върне казармата. Той заяви, че е привърженик на задължителната военна служба, уточнявайки, че „ГЕРБ са на малко по-различно мнение”.

„В управленската програма се говори за доброволна военна служба. Аз ще настоявам в програмата да се запише и проучване на опция за връщането на наборната военна служба“, заяви Каракачанов.

САЩ ще поискат страните – членки на НАТО, да участват в операцията в международна коалиция срещу терористичната организация ДАЕШ, съобщи Spiegel, позовавайки се на свои източници от алианса.

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, с който се отменя здравната реформа на Барак Обама и здравното осигуряване отпада в известна степен като задължение. Законодателните промени трябва да преминат и през американския сенат, където демократите, които са против реформите, могат да блокират законопроекта на републиканците, тъй като се изисва квалифицирано мнозинство от 60 гласа, за да бъдат гласувани промените.

Все още не са ясни окончателните резултати от местните избори във Великобритания, които са само месец преди националните избори, свикани от премиера Тереза Мей в страната. До момента данните показват, че консерваторите ще имат огромни победи както на местните избори, така и след месец на националните. Управляващата партия на Мей е спечела 11 нови общински съвета, като за тях се очаква да са гласували на местните избори 38% от населението срещу 27% за Лейбър, 18% за либералдемократите и 5% за UKIP.

Междувременно днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изнесе своя реч изцяло на френски, без да ползва английски. На въпроса защо той отговори: “Бавно, но сигурно английският губи значение за Европа и също така във Франвия има избори”.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“ и BBC. Снимка: БГНЕС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.