SHARE

След една напрегната надпревара за това кой ще оглави световната дипломация днес играта свърши. Бившият португалски премиер и настоящ върховен комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш е фаворитът. Той ще бъде новият генерален секретар на ООН. 

След края на шестото предварително гласуване посланиците на държавите, които са представлявани в Съвета за сигурност на ООН, се появиха заедно и обявиха, че имат консенсус. Утре ще се проведе официалното гласуване, на което Гутереш ще бъде издигнат като официална номинация на Съвета за сигурност.

Процедурата за избор на нов генерален секретар предполага Съветът за сигурност да издигне един кандидат, който впоследствие да бъде одобрен от Общото събрание на ООН. Възможно, но малко вероятно е на утрешното официално гласуване членовете на Съвета за сигурност да не гласуват по начина, по който го направиха днес. Петте постоянни представители на Съвета – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай – имат право на вето при взимането на решения.

На шестото предварително гласуване Кристалина Георгиева взе 5 гласа в подкрепа, 8 против и 2 въздържали се. От постоянните членки на Съвета две са дали негативен вот за нея. Също две от държавите с право на вето са дали негативен вот и за Ирина Бокова, която е събрала 7 гласа в подкрепа, 1 въздържал се и 7 против.

Победителят Гутереш има 13 гласа в подкрепа, 2-ма въздържали се и нито един негативен глас.

В България днес родителите на болни деца организираха протест пред Министерството на здравеопазването срещу влошената работа и комуникация с Фонда за лечение на деца, забавянето на решения и трудностите, които срещат по организацията на лечението. Това е втори протест срещу работата на новото ръководство на проф. Владимир Пилософ след показните арести на бившия директор Павел Александров и останалите членове на фонда през април.

Същевременно напусналите през последните дни членове на Обществения съвет изнесоха информация за подмяната на 47 решения на органа, заради която прекратиха участието си във фонда. Друга скандална информация е, че на едно от децата е било указано поставяне на медицинско изделие у нас на стойност 7500 лева, а в протокола на съвета са отразени 2 изделия на стойност 41 500 лева.

Днес станаха ясно и под кой номер в бюлетината ще се явят кандидатпрезидентските двойки на изборите на 6 ноември. Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева ще бъде поставена под номер 17 в бюлетината, а на кандидата на БСП Румен Радев се падна номер 13 при тегленето на жребия в Централната избирателна комисия. Трайчо Трайков, издигнат от Реформаторския блок, ще е с номер 7, а Ивайло Калфин от АБВ ще е под номер 15. След вота се появиха множество астрологични и знахарски провидения от самите кандидати и техните съпартийци, което е симптоматично за държавата, в която кандидатът на най-голямата партия бе издигнат “след ретроградния Меркурий”, а Ванга е предсказала избора на не един или двама политици (обикновенно предсказанието излиза post factum, но това няма значение).

Общо на изборите ще се явят 21 кандидати, след като по-късно през деня стана ясно, че ЦИК е отказала регистрацията на Светослав Витков и Владимир Кузов. Причината е, че проверката на подписките им от ГРАО е показала, че не са събрали нужните 2500 подписа. Витков и Кузов обаче присъстваха при тегленето на жребия за номера и засега няма информация какво ще стане с техните позиции в бюлетината.

Друга новина от деня е, че премиерът Бойко Борисов се извини за репликата си, че ще оттегли българският контингент в Афганистан. Това той гръмко обяви преди 3 дни, но днес Борисов промени решението си и съобщи, че контингентът няма да се изтегля. Той дори се извини за ултимативния си тон от неделя на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини по време на срещата им в Брюксел.

Ултиматумът на Борисов дойде при представянето на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева тази неделя. Тогава Борисов постави ултиматум да се намери трайно решение за Афганистан тази седмица на конференцията в Брюксел по случая. В противен случай България ще изтегли военните си.

Последвалото извинение на премиера идва, след като НАТО дипломатично заяви, че няма да отговаря на ултиматума на премиера. От алианса заявиха, че България „допринася чрез значително участие на български войски в мисията на НАТО в Афганистан, която обучава, съветва и подпомага афганистанските сили за сигурност”. В Афганистан са разположени около 110 българи, предава “Медиапул”.

Министерството на отбраната спря поръчката за покупка на двигатели за старите съветски изтребители МиГ-29, която бе на обща стойност от 36 млн. Вместо това от министерството искат да се договорят пряко с българската фирма „Авиостарт“ ЕООД, въпреки че оценителната комисия е установила, че предложението й не отговаря на изискванията. Едно от изискванията, на които не отговаря “Авиостарт”, е, че цената на офертата ѝ възлиза на 43 млн. лв. – далеч над тавана, на който беше обществената поръчка.

Комисия също така е установила, че “Авиостарт” на практика ще бъде единствено посредник между военното министерство и руската корпорация РСК МиГ, която ще произведе или ремонтира предложените двигатели.

От международните новини днес стана ясно, че полското правителство на крайнодясната партия “Право и справедливост” може да се откажат от силно критикувания проектозакон за пълна забрана на абортите. Предложението на управляващите предизвика масови протести в страната и остра реакция от неправителствените организации.

Днес министър от кабинета е заявил, че протестите “са ги накарали да омислят позицията си и са ги научили на смирение”. Правителството с de facto лидер Ярослав Качински е многократно крикувано от ЕК и дори бе заплашено, че може да им бъде отнето правото на глас в Европейския съвет за нарушение на върховенството на закона в Полша.

Друга новина от деня е, че според доклад на консултантската компания „Оливър Уайман“ британският финансов сектор може да изгуби до 38 млрд. паунда приходи, в случай че на Британия бъде ограничен достъпът до единния европейски пазар. Също така, ако финансовите компании изгубят правото свободно да предлагат услугите си в Европа, може да изчезнат 75 хил. работни места от страната, пише в доклада. За това почти единодушно предаваха експерти и преди референдума за напускането на ЕС, който се състоя в Британия по-рано тази година и който бе спечелен с малко от кампанията за напускане.

Днес също така руското правителство стартира масово тридневно военно учение, с което страната ще се готви за ядрени, химически и биологически атаки от Запада, предава агенция Франс прес. Учението идва на фона на прекратеното от руския президент Путин споразумение между САЩ и Русия за унищожаване на плутония, който се използва за направата на ядрени оръжия. Путин постави редица условия за възобновяване на споразумението, между които и че НАТО трябва да изтегли присъствието си в Източна Европа на нивото, на което е било през 2000 г. (преди разширяването на алианса на Изток), както и САЩ да спрат със санциите срещу Русия.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, в. „Индипендънт“ и Ройтерс.

**На снимката: Протестите в Полша срещу закона, забраняващ абортите.