SHARE

Днес и утре са почивни дни, а по света и у нас основните новини са свързани със срещи и пресконференции.

На инвеститорската конференция във Варна премиерът Борисов настоя за тристранна среща България – Европейския съюз – Русия, която да обсъди газовия хъб “Балкан”.

С въпросния призив има няколко проблема.

На първо място, не остава приятен вкус от това, че за пореден път мислено България се възприема за нещо различно от ЕС. Може би премиерът искаше да каже, че срещата ще е между България, Европейската комисия и Русия.

На второ място, идеята за изграждането на газов хъб “Балкан” е да може да бъде доставян газ за Европа от различни източници. Причината да бъде спрян проектът “Южен поток” беше, че той противоречи на европейското законодателство за диверсификация на източниците на газ. За другите държави Борисов в типичния за него стил заяви, че са “добре дошли” – “който пожелае – азерите, Туркменистан, Иран, Русия, американците, всички са добре дошли”, но до момента среща се предвижда само с Русия. С това премиерът рискува иначе добрата му и амбициозна идея да се превърне в “Южен поток II“.

Бойко Борисов обаче изрази своята подкрепа за това ЕС да има обща политика по отношение на енергетиката. “Ако Европа има нужда руски газ да идва в газов хъб „Балкан“, трябва да го заяви и тогава аз ще изпратя министър, който да отиде да договаря условията. Така че те си държат тръбите във Варна и в Бургас, чакат европейско решение по въпроса, защото, след като говорим за обща европейска, енергийна интеграция и сигурност, с интерконектори и взаимосвързаност, трябва, когато отидем в Москва, да кажем: „Това е решението на Европа, не на България, а на целия енергиен съюз. Тогава вече можем да започнем разговори“, заяви министър-председателят.

За да бъде изграден газовият хъб “Балкан”, се предвижда създаването на ново търговско дружество, дъщерно на „Булгартрансгаз“ ЕАД, което да поеме неговия строеж. Това съобщи днес изпълнителният директор на компанията Георги Гегов на срещата във Варна. Той уточни, че инвеститорите могат да получат до 50% от акциите в новото дружество. Гегов също така заяви, че необходимите инвестиции за изграждане на трасетата ще бъдат около 1.5 млрд. евро, а предпроектните проучвания за хъба са предвидени за 2017-2018 г.

На всичко това отговорът на Брюксел беше в едно изречение – по отношение на газовите проекти няма нужда нищо да разрешаваме, просто спазвайте правилата.

Другата новина от страната е, че днес управляващите обещаха да не променят данъците през 2017 г. Това коментира пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Светът днес очаква резултати от срещата на двадесетте най-големи икономики в света Г-20. В момента там разговарят всички световни лидери – Обама, Меркел, Си Дзинпин, Путин, Тереза Мей, Франсоа Оланд, Ердоган и др. От предварителните разговори се появи информация, че Обама и Путин са близко до общо решение за конфликта в Сирия, но такова все още не може да се постигне. Двамата са обсъдили и ситуацията в Украйна, е заявил говорител на Кремъл, но до момента няма допълнителна информация.
Също така се появиха сведения, че Меркел и Ердоган се опитват да разрешат конфликтите помежду си, преди да е изтекъл ултиматумът на Ердоган до октомври месец да отпаднат визите за Турция. Преди няколко седмици турското правителство заяви, че ако до края на октомври не отпаднат визите, Турция ще спре да регулира притока на бежанци към Европа.

Срещата се провежда в града Ханджоу, Китай и докато лидерите разрешават световните проблеми, севернокорейският вожд Ким Чен Ун реши да привлече погледите към себе си, като изстреля три балистични ракети в Японско море.
Другата международна новина са немските избори във федерална провинция Мекленбург-Предна Померания. Световните и родни медии необосновано твърдят, че Меркел e загубила “катастрофално” изборите. Това твърдение не почива на факти, просто защото тя и нейната партия никога не са печелили местния вот там. Също е важно да се отбележи, че ХДС губи местните избори от 1998 г. насам в провинцията, но те често печелят националните, които ги следват в същата тази провиниция.

* Снимката е актуална и е също свързана с новините от деня. Една от тях е, че премиерът се появи с насинено око.

SHARE