SHARE

Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов разпространи отворено писмо, в което призовава главния прокурор Сотир Цацаров да  прекрати провокирането на инсинуации и лъжи от определени медии – “бухалки”.

“Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път, когато реши, да хвърля произволно лъжи, да размахва пръст или да сплашва членове на ръководството на съд, включително и най-големия окръжен съд в страната, следва да е готов да понесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона. Или пък може би именно това, че някой не само си позволява да мисли, но и постоянно води открита война със съда, основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи, била тя и неадекватна, е показателно за степента на демократичност на страната ни”, написа съдия Топалов в отвореното писмо.

Преди време Топалов оповести доклад за драстични нарушения през 2015 г. при разрешаване за подслушване, включително и такива, допуснали подслушване и следене на дипломати, след което му бе образувана проверка от прокуратурата.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт. Той заяви, че е призовал президента Радев да свика Велико народно събрание, чрез което да бъде одобрено изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

Панов представи предложението си пред държавния глава, който съобщи, че започва срещи с магистрати и политици за реформа на съдебната система. Първата среща на Радев бе с председателя на ВАС Георги Колев, а утре предстои разговор с главния прокурор Сотир Цацаров.

Френският президент Еманюел Макрон заяви подкрепата си към усилията на България да влезе в еврозоната.

„Отбелязвам силно изразеното желание на българския премиер да премине към следващите етапи на еврозоната и Шенген”, отбеляза френският президент на пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов в Елисейския дворец.

“Когато се полагат конкретни усилия, Франция ще бъде до онези, които ги осъществяват и ще им помага.“ Също така стана ясно, че Макрон ще посети България през август месец.

БСП атакува училищната реформа пред Конституционния съд. Партията намира, че с новия закон се дават твърде широки правомощия на изпълнителната власт, което противоречи на принципа за разделение на властите. Но пред камерите депутатът от БСП Стоян Мирчев посочи за мотив възмущението си от факта, че българското Средновековие не се изучава в 6-и и 7-и клас.

Левицата атакува и предвидената в закона за 2018 година държавна субсидия и за децата в частните училища и градини, която според БСП е “социална несправедливост“.

Министърът на здравеопазването Николай Петров предложи да се премахнат финансовите лимити на определени болници. Според него е редно здравната каса да плаща за цялата извършена медицинска дейност, но при засилен контрол. Проф. Петров уточни, че болниците трупат дългове заради лимити на НЗОК и за да успеят да компенсират загубите от бюджета си е необходим добър мениджмънт.

Синдикати от Министерството на отбраната поискаха увеличение на заплатите, като настояват за намеса от страна на правителството. Към момента не заплашват с протести, но посочват, че е нужен „институционалициран социален диалог“.

Според доклад на Агенцията за национална сигурност на САЩ хакери, които са свързани с руското военно разузнаване, са се опитали да нарушат изборната система в САЩ дни преди президентския вот от 2016 г.

Тази информация се смята, че е послужила за основа на публикувания в началото на годината доклад на службите за сигурност в САЩ, че Русия се е намесила в американските избори, за да помогне на Доналд Тръмп  да бъде избран за президент. Документът посочва, че руските хакери може да са “проникнали в избирателната система на САЩ, по по-сериозен начин, отколкото досега се смяташе”. Документът изтече в независимия сайт за разузнавателна информация Intercept.

Департаментът по правосъдието на САЩ обвини лице, обвързано със американските служби за сигурност, в теч на класифицирана информация до медията  Intercept. Това е първият опит на администрацията на Доналд Тръмп да прекрати изтичането на информация до медия. 25-годишната федерална служителка е арестувана на 3 юни, съобщиха от Департамента по правосъдието.

Руски военен самолет и американски бомбардировач се присрещнаха над Прибалтика. От Кремъл издават заповед  руският боен самолет Sukhoi Su-27 да прихващане на стратегически бомбардировач  B-52  на САЩ, който лети близо до границата ѝ над Балтийско море. Самолетът е засечен в 10 ч. московско време и е летял над неутрални води, паралелно на руската граница. Руският екип идентифицира самолета и го ескортира извън граничната зона.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“, Reuters и Business Insider.

Снимка: De Facto

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.