SHARE

Веригата за бургери Skaptoburger започна кампания в подкрепа на идващия тази година Прайд на 9 юни. В отговор, разбира се, те бяха залети с тролски коментари и хора, които  оценяват заведенията им с най-ниската оценка. 

От Skaptoburger отговориха така:

„Място за бургери, бира и приятели сме.

Място, на което всеки може и трябва да се чувства повече себе си.

В подкрепа на онези, които все още са неразбрани, странни, наричани различни, направихме това, което правим най-добре – бургер.

Именно той беше причината да бъдем обвинени в пропаганда. В пропаганда за нещо, което е просто нормално.

Няма да спрем да вярваме в промяната и нормалното. Просто е.

Ако и ти вярваш в нормалното, подкрепи ни: rate love over hate.“

Поздравления за компанията – можете да намерите заведенията на Skapto на техния сайт.

Обратно към политиката:

 Борисов обяви: ще подаде документи за чакалнята на еврозоната – ERM II – до две седмици

„До седмица-две“ България ще подаде документи за валутния механизъм ЕRM II, заяви Борисов по време на годишния бал на КРИБ. Преди няколко дни излезе докладът на Европейската комисия и Европейската централна банка, в който бе заявено, че България още не е покрила критериите за членство в еврото и почти нито една от препоръките не е била изпълнена за последните две години. 

На политическо ниво също така европейските лидери искат страната ни да влезе първо в Банковия съюз, а после в ERM II (или едновременно). Официалната позиция на България е, че ще кандидатства за Банковия съюз в деня, в който получи одобрение за ЕRM II.

България, Румъния и Унгария са държавите от ЕС с най-много разкрити измами от ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите), става ясно от годишния отчет на структурата.

Между 2013 и 2017 г. ОЛАФ е приключила 43 разследвания за България с препоръка за възстановяване на средства по европроекти. Това е сравнително висок брой разследвания и поставя България на трета позицията в негативната класация. На първо място с почти двойно повече е Румъния – 107 разследвания с препоръка за връщане на пари, следвана от Унгария – 49. Повечето от държавите в ЕС имат единични разследвания, приключили с препоръки.

Владимир Путин днес продължава визитата си в Австрия  

„Газпром“ и австрийската OMV сключиха споразумение за доставка на руски газ до 2040 г.

Световната банка понижи прогнозата си за икономиката на България, като вече залага на растеж от 3.8% през 2018 г, което е с 0.1 процентни пункта под очакванията от януари и до 3.6% през 2019 г., или с 0.4 пр.п. по-малко.

Според банката се очаква инфлация в страни като България, Румъния и Унгария.

В Чехия Андрей Бабиш отново стана премиер, след като за кратко правителството му се разпадна предходните месеци. 

Европейският парламент и националните правителства постигнаха политическо споразумение да наложат горна граница на цената на телефонните разговори между две държави в ЕС – те няма да са повече от 19 цента на минута. 

Брада, качулка и шапка е представлявала „маскировката“ на куриозно избягалия от Централния софийски затвор преди два месеца рецидивист Владимир Пелов, която го е направила напълно неоткриваем за МВР. Да … правилно чухте. Още разказва Mediapool: 

Това стана ясно на извънредния брифинг на шефа на Областната дирекция на полицията в София Георги Григоров и окръжния прокурор на столицата Наталия Николова.

Както е известно, Пелов бе убит при престрелка в центъра на родния му Ботевград във вторник вечерта, при която тежко бе ранен Марио Панчев-Дебелия. Първоначалната версия на разследващите е, че между двамата е възникнал конфликт заради неуредени финансови отношения, а не заради жена, както съобщиха медии.

Парламентарната комисия по енергетика в сряда гласува решение, с което оставя на правителството отговорността за рестарта на ядрения проект „АЕЦ „Белене“.

Според решението на енергийната комисия, което утре се очаква да бъде гласувано и в пленарна зала, Народното събрание възлага на правителството и министъра на енергетиката до 31 октомври 2018 г. да бъде обявена процедура за избор на стратегически партньор в ядрения проект. Изрично условие е изграждането на централата да е на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта „Белене“ в отделно проектно дружество.

По това време можете да заповядате на протест:

На 7 юни (четвъртък) от 8:30 сутринта „Демократична България“ отново призовава всички противници на възраждането на АЕЦ „Белене“ да излязат на протест пред Народното събрание. Днес гласуването в парламента бе отложено.

Публикуваме позицията на партията, както и аргументите ѝ против изграждането на ядрена централа.

Благодарим на всички, които се включиха и подкрепиха протеста. Протестът продължава. Утре отново сме пред парламента. На 7 юни (четвъртък) ГЕРБ, БСП и ОП ще гласуват рестарта на АЕЦ „Белене“ като първа точка в дневния ред.
Нека утре отново да сме там в 8:30 сутринта.
Управляващите обясниха, че реализирането на проекта е възможно, включително и с междудържавен заем от Русия.
Това е в пълно противоречие с направените многократно досега заявления, че държавата няма да дава допълнителни пари за „Белене“.
Само с присъствие пред парламента можем да заявим несъгласието си с кражбата „Белене“.
Да излезем и да попречим на Коалицията „Кражба“ между ГЕРБ и БСП и енергийната мафия да налее нови милиарди в гьола „Белене“.
Не на енергийната колонизация от Русия.
Няма да се извиняваме на Путин, както направи Борисов.
Не искаме родината ни да бъде водена на Изток.
Искаме Европа и енергиен суверенитет.
Трябва да сме там. Да ги посрещнем пред входа на парламента.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.