SHARE

Не, изобщо не сме зависми от Русия, само на 100% по отношение на енергетиката. Така мислят и в Москва. Видно е от коментарите по отоншение на посещението на Медведев в задунайската губерния в руската преса. „София пожела прагматични отношения с Москва. Това е изгодно за Русия – така федерацията ще може да заобиколи газотранспортната система на Украйна, доставяйки газ в Европа от юг. Цената на това достига 1.4 милиарда евро.“ Това пише руският електронен в. „Правда“, цитиран от „Медиапул„, като по този начин назовава директно истинския смисъл на газопровода „Турски поток“ и неговото евентуално преминаване през българска територия. След „продължителното захлаждане през последното десетилетие“ България промени отношението си към Русия, пише изданието. „Правда“ припомня подписан от министър-председателя Бойко Борисов доклад за състоянието на националната сигурност на България от 2016 г., според който действията на Москва „заплашват (. . .) единна, свободна и мирна Европа“. „Миналата година обаче Борисов промени риториката си и извърши ред постъпки, достойни за уважение“, отбелязва изданието и като пример посочва настоящите позиции по ключови енергийни проекти, плащането на задължения, свързани с АЕЦ „Белене“, и позицията във връзка със случая „Скрипал“.

Оставаме в Русия със съобщението на Путин, че спецслужбите неутрализирали дейността на стотици шпиони и информатори в страната през миналата година, предаде АФП, цитирана от БНР. В реч пред офицери от Федералната служба за сигурност, на която той бе шеф точно преди да стане президент в края на 1999 г., Путин заяви, че чуждестранните разузнавания са засилили дейността си в Русия. „Благодарениe на успешно проведени спецоперации дейността на 129 шпиони и 465 информатори е спряна през 2018 г.“, подчерта той. И допълни, че чужди служби с всички възможни средства се стремят да получат политическа, икономическа, научна и технологична информация.

През това време в Европа следим реакциите на адреса за европейско възраждане към гражданите на ЕС на френския президент Еманюел Макрон. Германският външен министър Хайко Маас приветства призива на френския президент Еманюел Макрон за дълбоки реформи в Европейския съюз в навечерието на евроизборите през май, предаде ДПА, цитирана от „Медиапул„. „Отговорен дебат за това как виждаме бъдещето на Европа е добро нещо за европейската демокрация, особено преди европейските избори“, каза Маас в интервю, публикувано в сряда в германския в. „Тагесшпигел“. „Еманюел Макрон дава (на дебата) ценен импулс“, добави той.

Връщаме се в България. Според 60% от българите главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след една година, се е провалил в борбата с корупцията по високите етажи на властта и битовата престъпност. Това показват резултатите от национално проучване на социологическа агенция „Глобал метрикс“, направено по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), четем също в „Дневник„. Близо 37% от анкетираните смятат, че главният прокурор като институция е ненужен на обществото, а доверието на хората в съдебната власт е спаднало до 10% според данните. Според Теодор Славев от БИПИ, който представи данните в БТА, отговорите показват, че в момента има усещане за политическо вмешателство в прокуратурата. Резултатите от проучването показват, че обществото предпочита прокуратурата да бъде оглавена от човек с кариера на прокурор и следовател, който е политически независим, да не се поддава на натиск.

Парламентът отхвърли проект на решение на ДПС, с което трябваше да се осъдят проявите на неофашизъм в България и да се вземат мерки за борба с него, както и да се образоват държавни служители, четем в „Дневник„. В проекта се посочваха конкретни прояви на неофашизъм като провеждането на „Луков марш“ и честването на рождения ден на Хитлер, както и прояви на политици. От ДПС се позоваха на голям брой международни договори, по които България е член, както и резолюции на Европейския парламент.

Ден преди да изтече крайният срок за внасяне на номинации за нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), процедурата е обгърната в мъгла, коментира „Клуб Z„. Въпреки заявките на ГЕРБ, че няма нужда от смяна на постоянно действащата изборна администрация на прага на организирането на изборите за Европейски парламент (вероятно на 26 май), източници на „Клуб Z“ споделиха, че управляващата партия смята да промени половината от настоящите членове от своята квота. В БСП пък подмяната ще е масова. От левицата щели да свалят доверието си и от председателката Ивилина Алексиева, която иначе бе предложена от гражданската квота. Алексиева се счита за лична номинация на Мая Манолова. Тя идва като предложение от Института за модерна политика, създаден от Борислав Цеков.

Лице на СДС, учредител на РЗС и съветник на Цветан Василев – първият ни посланик в Саудитска Арабия, е друго инфо от медията. След като смени няколко партии, Димитър Абаджиев се отдаде на дипломатическа кариера.

Комисията за защита на конкуренцията е открила производство срещу руската компания за споделени пътувания „Такси Максим BG“, съобщава „Капитал„. То е по Закона за защита на конкуренцията, а регулаторът не е публикувал подробна информация. По всичко личи обаче, че „Такси Максим“ ще мине през същата процедура, по която мина и американската Uber в България, след като двете предоставят на практика една и съща услуга. В производството не е упоменат инициатор, което най-вероятно означава, че КЗК се е самосезирала.

В същото време отново „Капитал“ информира, че американската компания за споделено пътуване Uber е загубила делото срещу Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във Върховния административен съд (ВАС) в края на миналата година. Жалбата беше насочена към решението на КЗК от 2015 г., с което регулаторът спря дейността на фирмата в България. Делото между дъщерните „Юбер Б.В.“ и „Разиер Оперейшънс Б.В.“, от една страна, и КЗК, от друга, носеше надежди за връщане на услугата в България. Тя беше спряна след тежък натиск от страна на таксиметровото лоби. ВАС се е позовал на решението на Съда на Европейския съюз от 20 декември 2017 г., което определи, че Uber предоставя транспортни, а не технологични услуги. В жалбата си Uber твърди, че решението на КЗК е нищожно и противоречи на административно-производствените правила наред с други оплаквания, сред които нарушения на разпоредби, необоснованост, неизследване на наличието на конкуренция, липса на достъп до всички събрани доказателства. Uber ще може да обжалва решението на ВАС на втора инстанция пред петчленен състав.

Северна Корея възстановява ракетен полигон, който се е задължила да разруши. Това разкриват сателитни снимки, разпространени от американски неправителствени организации, съобщава Би Би Си, цитирани от „Свободна Европа„. Информацията е потвърдена от южнокорейското разузнаване. За подновяването на работата по полигона се съобщава дни след провала на преговорите между САЩ и Северна Корея. Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Ханой завърши по-рано от очакваното и без предвидената заключителна декларация, която трябваше да очертае стъпките за ядрено разоръжанане на Корейския полуостров.

Третата смяна на собствеността в „Левски“ за последните четири години беше обявена на общото събрание на клуба и предстои отразяването ѝ в Търговския регистър. Както се очакваше, Васил Божков е новата водеща фигура в „Левски“, но официално акциите ще са на името на Георги Попов. Пред присъстващите на общото събрание Попов се е представил като вицепрезидент на притежаваната от Васил Божков „Нове холдинг“.

Ледената покривка на Берингово море и Беринговия проток е достигнала най-ниското си равнище от началото на измерванията и се е свила със стотици хиляди квадратни километри за месец тази зима. Това съобщават учени от Националния център за данни за снега и леда в Колорадо, предадоха „Блумбърг“ и „Вашингтон пост“. Това е втората поредна година, в която ледената покривка намалява рекордно бързо в района на морето южно от Беринговия проток – морския участък с максимална ширина 82 км, отделящ Тихия от Северния ледовит океан. Между 27 януари и 3 март площта, покрита от лед, е намаляла от 566 хил. до 193 хил. кв. км.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.