Вечерен бюлетин – 6 ноември 2017 г.

SHARE

Огромни нива на замърсяване в София. В краткия клип по-долу може да проследите замърсяването с фини прахови частици в София за изминалите 3 дни (03.11.2017 2:51 – 06.11.2017 11:12).

С три бронзови медала се върнаха българските ученици от 22-та международна олимпиада по астрономия в Китай, съобщиха от пресцентъра на МОН. Васил Николов, Тодор Кюркчиев и Любомир Шойлев се откроиха сред 58 ученици от 12 страни.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи пред БНР, че с определение Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на Агенция „Пътна инфраструктура“ да пристъпи към предварително изпълнение на поръчката за тол-системата. 

„Имаме определение от КЗК, което одобрява искането на възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“, за предварително изпълнение, но има законова процедура. Срокът за обжалване пред ВАС е 14-дневен на съда да се произнесе. Ако всичко приключи, може и в рамките на годината да подпишем договор“, коментира министърът, цитиран от БНР.

 

„Дневник“ с подробности. 

България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици в отглеждането на животни за месо. 

За Европа продажбите на антибиотици за ветеринарни цели като цяло намаляват, но за България има тенденция на ръст. В периода 2010 – 2015 г. потреблението на антимикробни препарати в отглеждането на животни за производство на месо се е увеличило от 92 мг на килограм живо тегло през 2011 г. до 121 мг през 2015 г., обаче със спад през 2014 г. до 82 мг/кг.

Софийската градска прокуратура  се е самосезирала и е разпоредила на СДВР да започне внезапни проверки на водачите на каруци в София, съобщиха в понеделник от държавното обвинение.

Това става в деня, в който влязоха в сила последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция по високите етажи на властта преминаха в компетентността на спецпрокуратурата. Подробности в Mediapool.

Министерството на отбрана иска около 5 млн. лева от частни фирми, ползвали складовете му.

Над 4300 тона боеприпаси на частни фирми се съхраняват в складове на военното министерство, научи Меdiapool.

Практиката частни фирми да ползват военното министерство за склад продължава вече близо 10 години. Според МО основно става въпрос за закупени от министерството боеприпаси, които обаче остават неизвозени по-дълго време. Подробности в Mediapool.

САЩ частично подновиха издаването на визи в Турция. 

Съединените щати потвърдиха, че са започнали да издават неимиграционни визи в Турция, след като са получили „начални уверения“ от Анкара, че служителите им с турско гражданство няма да бъдат задържани.

Според Ройтерс и Анадолската агенция турското посолство във Вашингтон също е подновило издаването на визите след решението на американските власти. Подробности. 

Две руски институции, свързани с президента Владимир Путин, са направили значителни инвестиции в „Туитър“ и „Фейсбук“ чрез посредничеството на бизнес съдружник на Джаред Къшнър – зет и съветник на американския държавен глава Доналд Тръмп.

Това съобщава в. „Гардиън“, позовавайки се на документи от „Досиетата от Рая“.  

Григор Димитров постигна рекордно класиране в световната ранглиста. Българският тенисист се изкачи на шестото място с 3650 точки.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.