Вечерен бюлетин – 6 ноември 2018 г.

Вечерен бюлетин – 6 ноември 2018 г.

SHARE

Америка гласува своебразен вот на доверие на президента Тръмп на настоящите междинни избори, на които на картата са 35 от 100 места в Сената, цялата долна камара и 36 от 50 губернаторски позиции. 

Шест души са задържани по подозрения в заговор за покушение срещу френския президент Еманюел Макрон. Разследването на петимата мъже и една жена е за връзки с „престъпна терористична организация“, съобщава BBC.

„Разследването разглежда заговор, неясен, недопланиран на този етап за насилствено деяние срещу президента на републиката“, съобщиха прокурорите.

Човек на Пеевски може да стане председател на Бюрото за контрол върху СРС

Илко Желязков, смятан за изключително близък на Делян Пеевски, е номинацията на ДПС за член и евентуално председател на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства, съобщи днес „Капитал“.

Досегашният председател Бойко Рашков постоянно алармираше за безкронтролните подслушвания в страната, а сега Пеевски ще овладее и единствената служба, която упражнява контрол над подслушванията.

Чрез Желязков Делян Пеевски постепенно сложи ръка върху кадруването в службите и дори енергетиката, както сме ви разказвали. Сега завладеният сектор „Сигурност“ остава и безконтролен.

За Илко Желязков имаме цяла поредица от текстове.

КОЙ управлява българските служби за сигурност от 2 ноември 2016 г.

Сивият кардинал, чрез когото Пеевски кадрува в службите за сигурност от 1 март 2018 г.

Пеевски постигна своето в сектора за сигурност – овладяването му приключи успешно от 12 юни 2018 г.

Сивият кардинал в сектор “Сигурност” превзема и енергетиката от 18 септември 2018 г.

„Гражданска отговорност“ ще е 400% по-скъпа за нарушители и 25% по-евтина за изрядните шофьори

Отстъпка до 25% от базовата цена на „Гражданската отговорност“ или оскъпяване с до 400% за тези, които имат история с катастрофи и пътни нарушения, предвижда проектонаредбата, с която ще се въведе системата бонус-малус при сключване на задължителната застраховка. Тя бе приета на първо четене от Комисията за финансов надзор (КФН). Целта й е да стимулира водачите към по-отговорно шофиране и намаляване на инцидентите на пътя през икономически стимули. Проектът е публикуван на страницата на КФН за обществено обсъждане в следващите 30 дни.

Handelsblatt: България или Турция са възможни варианти за нов завод на „Шкода“ за над 1 млрд. евро

Германската група Volkswagen планира изграждане на нов завод за производство на коли „Шкода“ извън Чехия и сред потенциалните места са страни на изток – като България или Турция. Решението може да бъде взето от надзорния съвет още следващата седмица, като заседанието е насрочено за 16 ноември, когато трябва да бъде одобрена и инвестиционната програма за следващата година. Това твърди в новия си брой авторитетното в деловите среди германско издание Handelsblatt.

Със 7 на 5 гласа Конституционният съд отхвърли искането на БСП да се отмени решението за отстраняване на Валери Жаблянов (БСП) от зампредседателския пост на Народно събрание. Мотивите на съда ще станат известни по-късно. Отстраняването на Жаблянов през февруари беше аргументирано с това, че е увредил авторитета на парламента с изказването си, че „Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие“.

Полската управляваща популистка партия „Право и справедливост“ понесе тежки загуби на втория тур в кметските избори, като загуби не само в големите градове, но и в повечето средни и малки градове. Опозиционната партия „Гражданска платформа“, която спечели Варшава на първия тур, взе на втория и други големи градове като Краков, Гданск и Келце. Според анализаторите сред причините е решението на премиера Моравецки да ухажва най-радикалната част от електората.

Еврогрупата също поиска Италия да промени проектозакона за бюджета си. Италия има още седмица, за да представи наново бюджета си, заяви председателят на Еврогрупата Мариу Сентену след месечното заседание на 19-те финансови министри на страните от еврозоната. Преди две седмици ЕК взе безпрецедентно решение и отказа да приеме проектобюджета на Италия заради „сериозни отклонения от бюджетните препоръки“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.