SHARE

Честит Гергьовден!

„Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е свободно и толерантно. Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния.“ – каза българският президент Росен Плевнелиев в Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Ето и цялата му реч:

На този ден се прекланяме пред подвига на храбрите български воини, коленичим, за да почетем паметта на героите, отдали живота си за свободата, обединението и независимостта на България. Отдаваме заслужена почит на загиналите в мисии зад граница, изпълнили достойно своя дълг. Поздравяваме всички ветерани, както и днешните български воини, които с всеотдайност и решителност отстояват суверенитета и териториалната цялост на страната.

Нашата история е богата на примери как народ и армия заедно отстояват правото за национално самоопределение и самостоятелно съществуване на българската държава. Много са местата и битките в нашата историческа памет, които пазят светъл спомен за бойните подвизи на българската войска. Хиляди са имената на българските воини и военачалници, записани в Пантеона на бойната слава.

Гордеем се с подвизите на нашата армия по време на Сръбско-българската война.  Завинаги в българската историческа памет ще останат боевете при Сливница, Гургулят, Драгоман и Видин. Образци на бойно майсторство и героизъм остави нашият войник в битките от Балканската война при Лозенград, Люлèбургас, Чатàлджа, Одрин, Булаир и други.

Първата световна война ни напомня за хилядите храбри и достойни български воини, неизменно отстоявали националната кауза по бойните полета на Балканите. В този период българската войска стоически удържа своите позиции в Дойранската епопея срещу многократно превъзхождащ противник и бележи блестящи победи в Добруджа и при Тутракан, превърнали се в символ  на българския боен дух. В заключителния етап на Втората световна война, в битките при Крива паланка, Страцин, Драва, Мур и други, Българската армия даде своя важен принос за победата над Хитлеристка Германия и за запазване териториалната цялост на Родината.

Днес се прекланяме пред българските бойни знамена и пред подвига на героите, които с цената на живота си успяха да ги опазят и да не допуснат нито едно от тях да попадне във вражески ръце. Народът пази спомена за своите смели и храбри чеда. Възстановяването и поддържането на хилядите войнишки паметници изразява нашата почит към всички, които загинаха, за да ни има. Нека ги обсипем с цветя и смирено сведем глави пред великата саможертва в името на Родината. Заветът на нашите сънародници, воювали и загинали, за да имаме ние своето настояще и бъдеще е в твърдата вяра и в непоклатимият дух, в силната воля и осъзнатият дълг, във войнската чест и достойнство, в чистата любов към Отечеството. Техния завет и пример сме длъжни да помним, да отстояваме и съхраним за следващите поколения.

Скъпи сънародници,

В контекста на новите геополитически реалности, особена важност придобиват научените уроци от историята. Сега, повече от всякога, е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото. Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско. Свидетели сме на фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред. Днес международната среда е усложнена, като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите. Защото каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията. Бързо и лесно е да рушиш и да дестабилизираш, трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение. Смисълът на политиката  не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти. Не да местиш граници, а да мислиш отвъд границите. Да интегрираш, не да разделяш. Да модернизираш, да образоваш, да направиш нацията си по-свободна и просперираща. Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е просветено, свободно и толерантно. Да бъдеш патриот, който обича Родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност и трябва да се отстояват ежедневно и от всеки.

Гражданите очакват колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и национално-отговорно. Днес сме изправени пред необходимостта от  преосмисляне и адаптиране на визията за колективната сигурност с цел гарантирането на  свободна, мирна и единна Европа.

Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи.

През изминалата година взехме важни решения за националната сигурност и отбрана, по които бе постигнато широко политическо съгласие. Проведохме Консултативен съвет за национална сигурност по въпросите на отбраната, който взе решения от историческа важност за Въоръжените сили. Зададохме посоката за рязко и незабавно повишаване на съвместимостта с партньорите. Взехме решение правителството и Народното събрание да приемат „Програма и план за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2020“, които вече са факт. Средствата за отбрана за 2016 г. бяха увеличени до 1.35% от БВП, като занапред е осигурено плавно покачване до достигане на 2% от БВП до 2024 г.

Нарастването на разходите за отбрана е факт, както и перспективата пред Въоръжените сили до 2020 година. Сега е необходимо най-важното – доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация. Министерският съвет и Народното събрание трябва да продължат да подкрепят усилията на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната и на армията до пълното изпълнение на Плана за развитие, като се отдели необходимият ресурс за това.

Скъпи сънародници,

Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат. Но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибер атаки, е факт.

Днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права. Отстояваме принципни позиции в Европейския съюз, в съгласие с демократичните ценности. Не демонстрираме национален егоизъм, а търсим общоевропейско решение за всяка една от кризите, защото само това е устойчивото решение. Миграцията, тероризмът, климатичните промени, енергийната зависимост, икономическата криза минават отвъд границите. Тези проблеми са транснационални и изискват съвместни усилия и решения. България днес получава признанието на партньорите, ние сме част от решението, не от проблема. България е надежден и предвидим партньор на международната сцена.

Въпреки трудностите, армията изпълнява отговорно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и Европейския съюз. Българските военнослужещи достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в многобройни мисии и операции на няколко континента.

Скъпи сънародници,

Нека да благодарим на нашите смели български воини, които с високия си професионализъм и всеотдайност са стожер на патриотичния дух, на националните ценности и интереси. Поздравявам всички по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия, като пожелавам здраве и успехи в начинанията, воля и решимост в изпълнението на отговорните задачи. Нека с действията си всеки от нас допринесе за спояване на връзката между българския народ и неговата славна армия и за високото доверие на гражданите в своята българска армия и държавност!

Честит празник!

Да живее България!

Отбелязването на празника в София бе съпроводено с проблеми, свързани с попускателния режим, които са характерни за всеки един подобен празник и които поставят на дневен въпрос въпоса защо се провеждат подобни тържества, ако те не са достъпни за гражданите.

По света:

Кандидатът на Лейбъристката партия, 45-годишният Садик Хан, вероятно ще стане първият мюсюлманин кмет на Лондон.Той води с 10 процента преднина пред консерватора Зак Голдсмит при преброени около 60 на сто от подадените бюлетини.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.