SHARE

Обединеното кралство продължава да тресе. Днес за разнообразие, обаче, причината е публикуването на доклада „Чилкот“, който разследва мисията в Ирак, започната от Джордж Буш и Тони Блеър през 2003 г. и последващото сваляне на Садам Хюсеин от власт.

Най-важните изводи от доклада са:
– Великобритания е избрала инвазията в Ирак преди всички опции за мирно разрешаване на конфликта да са били изчерпани.

– Военни действия може да са били нужни на по-късен етап, но през март 2003 г. Садам Хюсеин не е представлявал непосредствена заплаха

– Преценката за опасността на иракските оръжия за масово унищожение е била представена със категоричност, която не е оправдана предвид обстоятелствата. Но докладите, които са представяни пред парламента и начинът, по който те са били представени пред обществото не е бил преувеличен.

– Разузнаването не е „установило извън всякакво съмнение“ , че Садам Хюсеин е продължил да произвежда химически и биологични оръжия.

– На 28 юли 2002 г. премиерът Тони Блеър е уверил президента на САЩ Джордж Буш, че той ще го подкрепи „каквото и да става“. Но в писмото, Блеър е посочил, че на военната коалиция ще ѝ трябва: Напредък в мирния процес в Близкия изток, решение на ООН и промяна на общественото мнение в Обединеното кралство, Европа и сред арабските лидери.

– На 13 март 2003 г. генералният адвокат на правителството лорд Голдсмит е посъветвал премиера, че предвид всички обстоятелства, Блеър има правните основания за започването на военни действия. За това действие единствено доказателство е насрещният отговор от Даунинг стрийт 10, но основанията за съставянето на този правен съвет остават неясни.

В отговор на оповестеният доклад, Тони Блеър днес заяви, че заключенията „ще сложат край на обвиненията в злонамереност, лъжи и измама“. В допълнение бившият премиер заявява също така, че „докладът прави съществена критика по отношение на подготовката, изпълнението и отношенията със Съединените щати. Това е сериозна критика и тя изисква сериозни отговори.“

Междувременно, в страната паундът вече удари ново 31-годишно дъно и вече се разменя за 1.279 щ.д. или 1,17 евро.

Днес също така се разбра, че жертвите на атентата в Багдад достигната 250 души.

В същото време Лионел Меси и баща му бяха осъдени за данъчни измами на 21 месеца лишаване от свобода и финансова глоба от 2 млн. евро за Лионел Меси и 1,5 млн. евро за баща му. Испанският съд постанови, че двамата са лишили хазната от 4,1 милиона евро за периода от 2007 до 2009 г.

Когато обърнем поглед към България, политическият сезон явно е приключил и в момента единствена тема са изборите през есента. ГЕРБ предлага президентските избори да се проведат на 6-и ноември, а евентуалният втори тур да бъде на 13-и ноември. Явно и това ще бъде датата, защото Цветан Цветанов допълни , че с изключение на БСП останалите парламентарни групи са съгласни с тези дати.

Междувременно, обещаните от правителството допълнителни промени в Изборния кодекс отпаднаха от програмата на парламента за второ четене. На 18 май президентът Плевнелиев обяви, че ще даде реформата на Изборния кодекс на Конституционния съд заради забраната за откриване на секции извън българските дипломатическите представителства. Тогава обещанията на правителството бяха, че това нямало нужда да се случва, защото ще бъдат направени нови изменения на правилата за гласуване.

Днес, обаче, Цецка Цачева обяви, че Патриотичният фронт е оттеглил предложите промени, които щяха да разрешат създаването на максимум 35 секции във всяка друга държава. С което, най-вероятно, обещанията няма да бъдат спазени и вотът на българите в чужбина ще бъде пренебрегнат.

Друга новина от днес е, че държавата ни стана пионер с решението  всички програми и приложения, написани по силата на обществена поръчка да бъдат с лиценз тип „отворен код“, което е идея на Божидар Божанов, предложена на вицепремиера Бъчварова.

Една от основните ползи ще бъде възможността кодът да бъде проверяван за грешки и пропуски в сигурността не само от неколцина програмисти, но и от всички запознати в областта. Редица IT специалисти призовават за приемането на подобни законодателства и в останалите държави.

Днес също така, Върховният касационен съд потвърди решението на втората инстанция за фалита на Корпоративна търговска банка, с което датата 20 юни 2014 г. бе потвърдена за начало на неплатежоспособността на банката.

Важно е да се отбележи, че определението на ВКС не е окончателно и може да се обжалва пред друг състав на съда. Също така се води дело и пред Европейският съд по правата на човека в Страсбург , където делото е висящо.

И за финал. ВСС не приема твърденията на Бойко Атанасов, че съществува „шпицкоманда на Цацаров“ в столичното следствие.

Бойко Атанасов твърди, че „шпицкомандата на Цацаров“ е Първи отдел в столичната следствена служба, където са съсредоточени всички дела срещу лица с имунитет. Тези дела, по думите на Атанасов не се решават според вътрешните убеждения на следователите, а спрямо нарежданията на Цацаров.

“Пеевски казваше от парламентарната трибуна: „Господин Цветанов, с вас ще се занимава прокуратурата“. Същия ден в следствения отдел идваше разследване срещу него“, разкри Атанасов събитията около назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС

В отговор на това разкритие, Юлиана Колева от ВСС каза, че няма спомен това твърдение да е проверявано, защото членовете на комисията най-вероятно са го забравили, предава „Медиапул“.

Та, така. Започнахме с разследване във Великобритания срещу бивш премиер, в което както се вижда – нищо не е забравено. Завършихме с разследване в България срещу депутат и главен прокурор. Тук амнезията е повсеместна.

* За изготвянето на този материал е използвана информация от „Би Би Си“, „Индипендънт“, „Медиапул“ и „Дневник“