SHARE

Тежък ден за България, в който за пореден път се доказа, че от беззаконието и гражданското лентяйство губим единствено ние.

Даде се рестарт на АЕЦ „Белене“, подкрепян от ГЕРБ, БСП, „Обединените патриоти“ и президента Радев, като последният допълни, че реализацията на проекта няма как да се случи без участието на Русия. Ако има нещо положително в това решение, което ще коства много на българите, то е, че маските паднаха и най-накрая стана ясно, че т.нар. политически партии в страната са свързани помежду си с жестоки зависимости, а ценностите, които изповядват, са властта и корпулентното й опазване, независимо каква е цената за народа, който са избрани да защитават.

Знаете ли, че Мъск търсеше подходящо място в Европа за построяване на мегабатерия? Знаете ли, че площадката на проекта…

Публикувахте от Borislav Sandov в 6 юни 2018 г.

Затова не е изненадващо, че мнозина български граждани се чувстват непредставени в демократичните институции и смятат, че законите не се прилагат еднакво за всички. Българинът е изолиран от обществения живот, което означава, че решенията за неговия живот се вземат от някой друг – какъвто е и преобладаващият случай. Българите подкрепят демокрацията, но доверието в нея е спаднало със 7% за последните 3 години, което не е изненадващо. Успокояващо донакъде е, че големи обществени групи не се чувстват представени в изборните органи на държавната и местната власт, не членуват в партии или организации и не са съгласни с твърдението, че законите в страната се прилагат еднакво за всички. Тъжното е, че очевидно тези групи не полагат достатъчно гражданско усилие да бъдат представлявани и да живеят в държава, в която се чувстват добре. Повече по темата. 

Как е в "независимата" съдебна власт в "правовата" ни държава. За председател на Апелативния специализиран съд…

Публикувахте от Методи Лалов в 7 юни 2018 г.

 

Друг симптом на падението на държавата е казусът с превозвачите, за който стана ясно, че парламентаристите не са успели да защитят българския интерес, както бълваха през проправителствено ориентирани медии в последните дни. Този факт бе потвърден от Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) и Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ). Евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ обяви победа, а всъщност новите текстове утежняват още повече правилата за фирмите и шофьорите.

У нас е трудно да се търси и справедливост, което беше доказано с една година отлагания от страна на Софийския градски съд на делото за мръсния въздух срещу Столичната община. Заседанието най-сетне бе насрочено, след като трима съдии дотук дадоха отвод по него. Съдещите общината бяха определени като притежаващи малко доказателства и знания, с които да защитават интереса си. Стана ясно обаче, че на обвинителите не е дадена възможност да докажат, че могат да понесат тежестите и разноските по делото. Но за щастие има и упорити граждани като „Група за чист въздух“, които продължават упорито да се борят и да твърдят, че са увредени всички граждани, които живеят, работят или учат на територията на София. Всеки софийски гражданин диша този въздух и страда от замърсяването, казват в мотива на сдружението.

Българи участват в организирани групи за пропускане на имигранти в страната и оттам към Западна Европа. Крещящ пример за липсата на законодателство и контролтози път са задържани шефове на смяна и граничен полицай, които срещу 6000 до 10 000 евро на човек са осигурявали преминаването през границата на граждани от Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан към Западна Европа. Беззаконието не е само заплаха, но и безнаказано разрушение, което стига до най-ниските нива на обществото. Така се умъртвиха три кестена и един ясен на възраст над 50 години в центъра на София, като причината според граждани е желание да се строи на този терен. Собственикът на терена заявил, че него това го устройва.

В такава държава омразата и отчаянието раждат чудовища. Така се случи със съпругата на Томислав Дончев, който бе призован от сдружения да се разграничи от нея или да подаде оставката си. Светлана Дончева заяви, че „Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!“, отдавайки се смело на антиромски настроения, които не отговарят на съществените въпроси, например защо държавната политика за малцинствата е парализирана и издиша от десетилетия. И защо се наливат милиони в проекти, които остават безрезултатни – както почти всяка друга държавна дейност. Типично за територията, Светлана Дончева поощрява омраза, вместо да намери решение на проблемите, за които говори – като е ясно, че няма да адресира публично казуси като корупция, дискриминация и живот под прага на бедността, които са основна причина за случващото се в малцинството. Нейният момент на слава в разградения двор ще бъде това – да атакува най-слабите, които нямат никаква власт над обстоятелствата, събирайки отчаяните около себе си.

Но надеждата мъждука. Тя е в онези, които въпреки обстоятелствата не спират да се борят. Днес гражданската инициатива за Кресненското дефиле предаде на Кармену Велла, европейския комисар по околна среда, морско дело и рибарство, над 140 000 подписа в петиция за спасение на Кресненския пролом. Той ще бъде унищожен при изграждането на автомагистрала “Струма”, като от сдружението обявяват, че този вариант ще бъде изключително опасен за хората и ще унищожи хабитатите на стотици от най-редките видове животни и растения в Европа. 

Точно преди 5 години открихме ортопедичната работилница в Стара Загора. Прекрасни спомени, една мечта се сбъдваше. Тази…

Публикувахте от Manuela Maleeva в 7 юни 2018 г.

 

Доброто в България направи и така, че каузата с кравата Пенка да стигне до популярния хумористичен сайт за Балканите Slavorum. Чуждестранната петиция за нейното спасяване вече е достигнала над 19 000 души, като подписалите петицията призовават да се направи изключение за Пенка и тя да не бъде убита. Може да видите и подпишете петицията тук. И макар и кравата Пенка да се е превърнала в символ на евроскептицизма и бунт срещу европейската бюрокрация, важно е да отбележим, че решението всъщност се взема еднолично от шефа на БАБХ Дамян Илиев, след като от БАБХ заявиха, че ще я екзекутират, защото е минала границата на ЕС, като се е загубила в Сърбия и после се е прибрала. Може да му изпратите имейл тук по този повод – d_iliev@bfsa.bg. 

Bulgarian Cow ‘Penka’ Illegally Crossed The Border With Serbia, Brussels Wants Her Executed And She Needs Your Help

Публикувахте от Slavorum в 7 юни 2018 г.

 

Във Франция бе приета забрана за използване на телефоните в училище. Долната камара в парламента гласува закон, който нарича „антидот“ срещу едно младо поколение, което все повече е пристрастено към екраните. Еманюел Макрон бе обещал още по време на кампанията си да забрани телефоните в яслите и началните училища, както и в прогимназиите, до 15-годишна възраст. Новият закон забранява използването на телефони на площадката в училища, в междучасията и където и да било в училищата. Закон от 2010 е забранил използването на телефоните в час. Според правителството новият закон ще накара обществото да се замисли колко точно време прекарваме пред екрана… и какви са последствията. Подобна грижа за обществото е впечатляваща, стига, разбира се, ефектът да е положителен. Предстои да разберем.

Междувременно Макрон призова за преодоляване на „хегемонията“ на САЩ под управлението на Тръмп по време на срещата G-7 в смел ход, който ясно заявява, че френският президент е решен да противостои на случващото се отвъд океана. Това се случва заради огромните различия между САЩ и съюзниците ѝ, поради което Щатите се оказват все по-сами. Реакцията идва след налагането от страна на Тръмп на мита към Европа – ход, който множество експерти и от двете страни на океана обявиха за неразумен. В безпрецедентна проява на сила от страна на Франция Макрон ясно се противопоставя на това, което въплъщава политиката на Тръмп. Голямата битка тепърва предстои. 

Снимка: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.