SHARE

Ръководството на Европейския парламент е решило да потвърди предпочитанието си румънката Лаура Кьовеши да бъде назначена за шеф на Европейската прокуратура. Това съобщи днес БТА, позовавайки се на източници от Европейския парламент (ЕП).

Решението всъщност представлява отказ на ръководството на ЕП да подлага въпроса на гласуване в пленарната зала следващата седмица в Страсбург, а направо ще се пристъпи към преговори със Съвета на ЕС, чийто фаворит е френският прокурор Жан-Франсоа Бонер. Актът на ръководството на ЕП представлява по-скоро по-нататъшна и неотслабваща подкрепа на кандидатурата на бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) на Румъния.

Другите новини от страната ни и света, които „Терминал 3“ смята за важни за Вас.

Днес са били задържани (тази сутрин малко преди 9 часа) Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това се е случило в жилище на българин в градчето Кабрера де Мар, което се намира близо до Барселона. Тази новина бе съобщена пред журналисти от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова и е сред най-важните, съдейки по отразяваните й от всички български медии без изключение.

Ще примпомнии, че в края на август българските власти обвиниха задочно съпрузите Арабаджиеви за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, които включват укриване на данъци и пране на пари. По това време се твърдеше, че двамата били на почивка в чужбина.

Акцията на българските компетентни власти тогава включваше претърсвания и изземвания в хотели на Арабаджиеви („Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив), където бяха открити огромни суми пари в брой (над 10 млн. лв.). Тогава бяха арестувани синът на Ветко и Маринела – Вълчо Арабаджиев – както и две счетоводителки на дружествата им.

Интересен е и “домакинът” на семейство Арабаджиеви, където всички заедно са арестувани. Това е българинът Георги Семерджиев. Известен е с прякора Жоро Шопа и е считан в престъпните среди за близък до осъдения в няколко европейски държави, но укрил се от правосъдието наркотрафикант Евелин Банев-Брендо. Семерджиев се оказал издирван от швейцарските власти в Кабрера де Мар. “Домакинът” (Жоро Шопа) и “гостите” (Ветко и Маринела Арабаджиеви) били посетени в апартамента в курортното градче на Средиземно море от цели два екипа на испанската прокуратура.

„Терминал 3“ ще продължава да следи за Вас развитието на сагата със семейство Арабаджиеви, както и успоредно с това развилите се задържания в семейството на карнобатския алкохолен бос Миньо Стайков, уличен в производство на нелегални цигари. Интересно е, че Стайков и Арабаджиев са сродени чрез сватовство.

В. “Сега” съобщава в своя публикацивя, че Националната агенция по приходите (НАП) смята да се откаже от последните си проектопромени в прословутата Наредба 18 за касовите апарати, публикувани на 1 март от финансовото министерство. Тези промени предвиждаха нови изисквания, които щяха да доведат до повторна преработка на всички вече подменени, десетки хиляди касови апарати. Последните промени съдържаха нови изисквания касовият апарат да отпечатва наред с дневния финансов отчет и служебен бон, който показва, че апаратът има връзка с мобилен оператор. Освен това с промените се предлага модификация и на други данни, които касовите апарати пращат към НАП. Заради тези новости специалистите алармираха, че се налага препрограмиране на инсталираните вече касови апарати от нов тип, а също така и повторното им одобрение от Българския институт по метрология. Всичко това доведе до масово недоволство в предприятията, които констатираха, че трябва да правят нови разходи по недомислените изменения на НАП. Това е само пореден случай, в който управляващите предлагат неразумни и неизгодни за бизнеса изменения в данъчното и приходното законодателство.
“Медиапул” обръща днес внимание на това, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне нова програма за евтино кредитиране на банките от септември 2020 г. Това е обявил президентът на институцията, италианецът Марио Драги.
От ЕЦБ обясниха, че „новата вълна на гигантски заеми за банките“, която предвижда цели да се бори със слабия растеж и ниската инфлация в ЕС.
Целта е между септември 2019 година и март 2021 година на нуждаещите се банки да бъде гарантиран нов буфер от налични средства, за да се запазят благоприятните условия на кредитиране и да се бъде стимулирана икономиката, се пояснява в комюнике на ЕЦБ.

Една от доминиращите напоследък новини у нас са намеренията на управляващите да опростят дълговете на Главното мюфтийство в България. Днес говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик съобщи пред “Дарик радио”, че опрощаването от страна на държавата на 8 млн. лв. дългове на Главното мюфтийство ще бъде част от превенцията срещу евентуалното радикализиране на мюсюлманската общност у нас. Очаква се в петък депутатите да обсъдят промени в Закона за вероизповеданията, с които въпросното опрощаване на задълженията да стане факт. По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ и ДПС в сключване на „сделка“ при гласуването на ветото върху Изборния кодекс, чието отхвърляне е зависело именно от Закона за вероизповеданията.

Припомняме, че опростяване на дългове, формирани от данъци и осигуровки от управление, което счита себе си за дясно, е изключително проблематично в правова държава. Още един ден на #територията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.