SHARE

Стана ясно, че следващият генерален секретар на ООН ще бъде португалецът Антонио Гутериш и у нас се заговори за оставки. Георги Първанов дори намекна, че Ангела Меркел трябвало да ни се извини. „Ако има достойнство, министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката“, заяви лидерът на АБВ  и добави: „Не мога да поискам оставката на г-жа Меркел, но си мисля, че ако тя е съпричастна към това, което стана в България, трябва да последва някакво извинение“. Меркел стана мишена и на депутатите от Патриотичния фронт, а Красимир Каракачанов направи изявление, от което стана ясно, че искат оставката на Кристалина Георгиева. Въпреки изявлението си от АБВ обявиха, че  няма да се присъединят към БСП за искания от тях вот на недоверие към правителството за външна политика. От БСП поискаха оставките и на премиера Бойко Борисов, и на еврокомисаря Кристалина Георгиева, а ДПС поискаха оставката на цялото правителство. В парламента Мустафа Карадайъ поиска кабинетът „Борисов 2“ да подаде колектива оставка, тъй като е поел колективна отговорност за издигането на Кристалина Георгиева. Стана ясно и че двете партии – БСП и ДПС – обмислят да внесат вот на недоверие за цялостната политика на правителството, а не само за провал във външната политика, както анонсираха досега. На свой ред Бойко Борисов заяви: „Няма логика в искането за оставка, всички премиери извън Португалия би трябвало да подадат оставка. Оставка трябваше да искаме на Орешарски, но той вече я подаде. За това, че ни я предложи (Ирина Бокова) преди две години. Тя прояви нахалство и не се отказа, и отиде да блокира госпожа Георгиева“. Според премиера номинирането на Кристалина Георгиева „в последния момент не е гаф“. „Имахме увереността на много държави, че ще я подкрепят“, каза още той и попита: „Половин Европа е дошла и ни гледа на живо и като кажа нещо, го чува цяла Европа. За това ли да дам оставка?“ Министърът на външните работи написа позицията си във фейсбук, където казва: „За съжаление източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи новия генерален секретар на ООН. Също така съжаляваме, че няма и да е жена, както някои държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, уверяваха, че държат да е жена и да е от Източна Европа“, като очевидно визира  постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. В същото време Кристалина Георгиева даде да се разбере, че се връща на поста си в ЕК като зам.-председател и комисар по бюджет и финанси. Бъдещият генерален секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че ще бъде „честен брокер, строител на мостове и човек, който се опитва да създава условия за консенсус“.

Представляващият ВСС Димитър Узунов, станал известен като „човекът на Бойко“ в записите Янева-Ченалова, е превишил правомощията си, като еднолично определил кои негови колеги да се срещнат с европейските прокурори, извършващи в момента анализа на българската прокуратура. Калин Калпакчиев поиска оставката на Узунов заради действията му, съобщи сайтът „Правен свят“. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изчете писмо от Министерството на правосъдието, в което се настоява да се определят членове на съвета, които да се срещнат с европейските прокурори. След това Панов информира, че Узунов сам е поставил резолюция върху писмото и е определил кои негови колеги да се срещнат с европейските прокурори. Всички посочени от Узунов са от мнозинството в съвета, което остави без последствия скандала „Яневагейт“. На въпрос на председателя на ВКС защо срещата с европрокурорите не е обсъдена в двете колегии Узунов коментира ехидно: „Така се получи“.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана започна работа в България. На официалното откриване на агенцията присъстваха премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова, еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос и висши представители на ЕС. Според Аврамопулос България започва да играе по-важна роля в опазването на собствените си и европейските граници, той заяви още, че: „Европейската агенция за гранична и брегова охрана е символ на ЕС“.

„Законът за борба с корупцията може и да не заработи, ако не бъде приет до края на годината“, коментира депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев пред БНР. Той и колегите му от коалицията подозират, че забавянето е умишлено. „Нямаме достатъчно информация къде точно се намира антикорупционният проектозакон, въпреки че от „Движение България на гражданите“ правим постоянни опити да получим такава“, каза Делчев и допълни, че приемането на ключовия закон е закъсняло.

Световните агенции предават изявление на сирийската армия, според което всеки, който остане в Алепо, го чака неизбежна участ. Източните части на сирийския град Алепо, които са държани от бунтовници срещу режима на Асад, могат да бъдат напълно унищожени в следващите два месеца и хиляди души да бъдат убити. Това смятат пратениците на ООН в региона, които са помолили Русия и Сирия да спрат с унищожението на града в името на борбата с бунтовниците. В източната част на Алепо, която е бойно поле от месец насам, живеят 275 000 души. „Хиляди сирийски цивилни, а не терористи ще загинат и много ще бъдат ранени“, заявява пратеникът на ООН Стефан де Мистура.

След масовите протести в Полша парламентът отхвърли пълната забрана и криминализация на абортите. Долната камара отхвърли законопроекта окончателно. Очаква се да бъде представен нов вариант на закона, а председателят на горната камара на парламента (Сената) Станислав Карчевски вчера съобщи, че вече има такъв проект в Сената.