SHARE

Един обикновен ден в територията изглежда така:

100 именити кинодейци настояват за пореден път от 6 месеца за спешни законодателни промени, за да се спрат порочните практики при разпределянето на средствата за кино. Това са нашите пари, нали знаете? Под писмото стоят имената на Стефан Командарев, Виктор Божинов, Мартичка Божилова, Росица Вълканова, Камен Калев, Адела Пеева, Тонислав Христов, Ралица Петрова, Илиян Метев, Теодор Ушев, Самуел Финци и още десетки актьори, режисьори, продуценти, монтажисти и автори на филмова музика, които де факто представляват лицето на съвременното българско кино. И ако не ви интересува културата, то би трябвало да ви вълнува халтурата, в която потъват вашите данъци.

Неслучайно започваме с тази новина, защото, ако ви се струва маловажна, веднага се пренасяме на полето на Народното събрание, където днес удобното „момче за специални поръчки“ на управляващите бе наградено за добре справяне с работата с още повече власт. Днес с гласовете на управляващите в НС Пламен Георгиев бе избран за шеф на новата мегаструктура, която обединява пет институции – Комисията за конфискация, Комисията за борбата с конфликта на интереси, звено от ДАНС, отдел от Сметната палата и БОРКОР. Неговата успешна кариера се отпушва рязко, след като заглуши скандала „Ало, Ваньо“ през 2009-а в качеството си наблюдаващ прокурор, а в записите на СРС-тата, които той не чу бе замесен лично премиерът Борисов. Така през 2011 той става зам.-министър на правосъдието, а през 2013 вече го виждаме като шеф на Комисията за незаконно придобито имущество. Същата, която се постави над законите и Върховния касационен съд дори в казуса със запорирането на имуществото на издателя на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев. Малка подробност – новата Антикорупционна комисия, оглавявана от Пламен Георгиев ще има право и да подслушва граждани извън правилата на наказателния процес.

За сметка на това и вероятно понеже държавният глава не е обикновен гражданин, неговите разговори с полковника-патриарх Кирил и водената от него делегация не са били записани – каквата е практиката в президентството с цел стенографирането им и стенограма няма. Лаконичният отговор на Дондуков 2 на настояването на ГЕРБ да се разсекрети стенограмата от срещата, на която България в лицето на своя първи ръководител бе безпрецедентно унизена се допълва с още едно изречение:

„Българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев“.

Да ви припомним – 6 минутният запис с монолога на агент Михайлов в миналото или патриарх Кирил в настоящето, бе разпространен от руски медии. „Дневник“ цитират свой изтоник от Дондуков 2, според когото операторът е спрял да снима в момента, в който Кирил е приключил с изказването си. Повече за унизените и огорчените, вижте тук и тук.

На този фон в съдебната система има консенсус по един въпрос – Висшият съдебен съвет (ВСС) бойкотира инициативата на изпълнителната власт за промяна в Наказателния кодекс, която да разшири възможностите за употреба на сила при неизбежна отбрана. Магистратите няма да изпратят свои представители в работната група, която да изработи промените, за които настояват „Обединени патриоти“. Така те бламираха правосъдния министър Цецка Цачева, която ги покани. Зад решението застанаха и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, и главният прокурор Сотир Цацаров. Коментарът на Терминал 3 по придобилия скандална известност казус в Пловдив, при който доктор уби човек, станал повод за инициираните дебати, можете да прочете тук. За законодателните промени най-активен натиск оказват от ВМРО.

На агента-комита Иван-Каракачанов явно сега му е паднало да се наиграе с оръжия и военното министерство планира до края на месеца да внесе в парламента и трите големи проекта – за нови изтребители, за кораби и за бронирани машини. Според досегашните разчети проектите са на обща стойност около 3.5 млрд. лева. Остава висящ въпрос за начисляването на ДДС, който рязко се появи след поредни и последни законови промени.

За ДДС-то ни пита и Европейската комисия днес в нарочно официално уведомително писмо до българските власти. В него се настоява за промени в закона за ДДС. Поредни и очевидно не последни, както е тръгнало. На прицел е прословутият „Данък Уикенд“. „България се приканва да промени правилата си за начисляване на дължимия ДДС в случаите, когато стопански активи се използват за частни или нестопански цели и когато стопански активи се прехвърлят в друга държава членка“, посочват от комисията. Не става ясно обаче какви точно измемения се налагат. Така или иначе изпращането на писмо е първата стъпка от наказателните процедури на Брюксел.

Имаме новина! Не, излъгахме ви. Имаме предизвестен крах. Този на делото за сделката за ЕВН, по което подсъдими са бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателят на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев, изп. директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, които са също от компанията. Половин година след Софийския градски съд, днес Специализираният наказателен съд също прекрати делото и го върна на компетентната прокуратура да изготви изцяло нов обвинителен акт. Оказва се, че наличният е изготвен от некомпетентна за това прокуратура. Но само това да му беше кусурът на този акт. Съдът е установил още, че в него има сериозни противоречия в самите обвинения, не е уточнено мястото на извършване на престъплението, не са уточнени и вредите. Некомпетентна е прокуратурата, очевидно, но в буквален смисъл.

Оставяме сарказма, предизвикан от родната действителност настрана, защото се пренасяме в Сирия, където клането продължава, въпреки че Съветът за сигурност на ООН отново призова за спазване на приетата от него на 24 февруари резолюция за 30-дневно хуманитарно прекратяване на огъня. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура и помощник генералният секретар на световната организация по хуманитарните въпроси Урсула Мюлер са представили данни за развитието на обстановката в Сирия на заседание при закрити врата. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  трябва да докладва в понеделник на съвета за изпълнението на резолюцията.

Ето и фактическата обстановка на този фон, за която съобщава командир от паравоенна организация, сражаваща се на страната на режима, цитиран от „Ройтерс“: офанзивата на сирийския режим в Източна Гута продължава, а силите на президента Башар Асад напредват от изток през района в опит да се свържат с войските от другата страна и на практика да разделят анклава на две. От края на миналата година Сирийската арабска армия опитва да превземе последния по-голям бастион на бунтовниците, които се сражават срещу Асад, в район край столицата Дамаск.

Според активисти стотици цивилни са загинали през последните седмици (според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права – над 900), а сирийските власти използват тактиката на „опожарената земя“, унищожавайки всичко по пътя си, докато действат в Източна Гута. Сирийското правителство настоява, че се сражава единствено срещу терористи, завзели района и обстрелващи Дамаск.

През това време руският президент Владимир Путин рецитира стих на Андрей Дементиев в специалния си поздрав днес. В изказването си той говори за жените в семейството и на работа в контекста на способността им да създават гостоприемна атмосферат и да се грижат за дома и децата като отдели специално внимание на многодетните майки. Нито дума не каза Владимир Владимирович за борбата за равноправие между половете, която вече е основен символ на отбелязването на 8 март.

В този контекст поздравът на Десислава Радева вече го видяхте на корицата. Само не е ясно тя кого поздравява точно – жените или мъжа си… Много унижение се събра тези дни на тази глава първа – хем от тези, дето си го избраха, хем от тази, дето той си избра.

На финала още веднъж: Честито, скъпи жени!

Ако искате все пак да научите повече за актуалната ситуация с живота на мъжете и жените в Европа, вижте доклада на Евростат за 2017 г., публикуван днес, за който ви разказхме.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.