SHARE

Днес отбелязваме Денят на Европа. Честит празник! За Европа това е ден на мира и обединението.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която постепенно се превръща в най-амбициозния проект за политическо и икономическо обединение в света – Европейският съюз. На този ден Русия отбелязва и краят на Втората световна война. Едни отпразнуваха този ден с военни паради, други с отдаване на почит към загиналите, трети отправиха послание за бъдещето на стария континент. Тематично събитията бяха свързани с европейското ни развитие, но далеч не всички водеха към него.

В България отбелязахме Деня на Европа с поредица от обществени прояви

Посещения на ученици в Дома на Европа в София, литературно четене на истории за Европа от известни личности – актьори, журналисти, спортисти и певци, както и осветяване на емблематични сгради в София, Пловдив и Варна в цветовете на ЕС са само част от провелите се събития за 9-ти май. Те са организирани от Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български депутати в Европейския парламент и д-р Милен Врабевски, носител на Гражданската награда на ЕП за 2013 г. се срещнаха с български ученици и разговаряха с тях за европейските ценности и ползите от обединена Европа.

Вечерта актьори, журналисти, спортисти и певци, четоха различни истории, посветени на мира и единството в ЕС в Дома на Европа в София. Сред тях бяха френският посланик Ксавие дьо Кабан, Драгомир Симеонов, Камен Алипиев и един от основателите и автор на Терминал 3 Емил Джасим.

Президентът Плевнелиев коментира наложеното вето на Изборния кодекс и призова партиите да се върнат към основите на демократичната държава.

„Българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права. Държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес“, заяви Плевнелиев. Той определи като нелогични позициите на политически партии, които настояват българи в държави извън ЕС да бъдат ограничени в правото си на избор.

„Народните представители трябва да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа. Сега те трябва да помогнат на гражданите да упражняват правата си, независимо къде по света се намират“, каза държавният глава.

Срещу следователя Бойко Атанасов, който обяви наличието на шпицкоманди в прокуратурата, са били прилагани специални разузнавателни средства, въпреки че в искането до съда не са посочени данни за негова съпричастност към извършени престъпления. Това съобщава „Биволъ“, позовавайки се на документ от Националното бюро за контрол на СРС, предоставен на медиата от магистрата.

Разрешението за подслушването е било издадено в нарушение от Софийския окръжен съд, вместо от Софийския градски съд, сочи проверката на бюрото за СРС. За незаконното подслушване са уведомени главния прокурор, Висшия съдебен съвет и правосъдния министър. Държавното обвинение не е предоставило коментар за случая.

Бойко Атанасов обяснява, че е станал обект на репресии, след като е бил изнудван да решава дела по определен начин, но е отказал.

По-рано през деня студенти от Великотърновския университет организираха среща под надслов: Съдебната реформа – гражданско ускорение. А сега накъде? с участието на представители на Инициатива „Правосъдие за всеки“. Лектори на срещата бяха бившият правосъден министър Христо Иванов и доц. д-р Кристиан Таков, преподавател в СУ и арбитражен съдия, както и Велислав Величков от Инициативата.

ВМРО и „Атака“ предлагат забрана на облекло, скриващо лицето и в София. От Патриотичния фронт не останаха по-назад.

Няколко дни след избора на първия мюсюлманин за кмет на Лондон в друга европейска столица може да се наложи глоба за изповядващите Исляма. Днес евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и общински съветници от ВМРО и „Атака“ представиха предложенията си за забрана на покриването на лицето в столицата. За да ги надминат по абсурдност депутатите от Патриотичния фронт са внесли законопроект за наказателна отговорност за хора, които склоняват други да носят религиозни дрехи, и проповядват радикален ислям. (понеже не може да има дискриминация на религиозна основа, ни е интересно дали свещеническото расо също ще се смята за „религиозна дреха“)

Междувременно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заплаши, че партията му може да свали доверието си от правителството, ако „няма стабилност“. Изявлението му беше по повод изказване на Бойко Борисов от вчера, в което премиерът обяви, че ако трябва да избира между стабилност и демокрация, ще избера демокрацията и правата на хората. Позиция, която очевидно се смята за радикална в средите на „борците срещу бурки и гласуване в чужбина“

Из политическата гробница: Станишев повторно претърпя катарзис за избора на Пеевски за шеф на ДАНС и отново обвини протестите в мистично „обяздване“. За издание, свързвано неофициално със самия Пеевски той „признава“, че Пеевски е най-голямата му грешка, но защото не е спрял ДПС и амбициите им към този пост, а също и се „извинява“ на онези, които са излязли за протестират искрено през лятото на 2013-та и бързо преминава към повтаряне на добре позната опорка за платените и обяздени протести.

Мария Стоянова е новият председател на СЕМ

Мария Стоянова беше избрана за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) на извънредно заседание на регулатора днес, съобщи БНР. Кандидатурата ѝ бе издигната от Бетина Жотева и София Владимирова. Мария Стоянова е дългогодишен журналист от „Дарик радио“, БНТ и официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници (ERGA).

Дейвид Камерън: Излизането на Британия от ЕС може да застраши мира в Европа.

Обединеното кралство съжалява, че е „обърнало гръб“ на Европа в миналото, каза британският премиер и допълни, че Европейския съюз е ключов фактор в опазването на мира на континента.

След местните и регионални избори в Обединеното кралство започна същинската част на кампанията за или против излизането на Великобритания от ЕС. След шест седмици на 23 юни британците ще направят своя избор.

Канцлерът на Австрия подаде оставка

След провелия се първи тур на президентски избори в Австрия (24 април) и заменянето на традиционните партии от крайната десница и Зелените, днес канцлерът на Австрия Вернер Файман подаде оставка. Очаква се да се разбере, дали управляващата голяма коалиция на Австрийската народна партия и социалдемократите ще може да сформира ново правителство.