SHARE

„Нападките по Русия трябва да спрат“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и призова за „сътрудничество с Русия“ ден след като американският президент Тръмп наложи по-високи мита за ЕС.

В социалните мрежи се появиха сравнения на Юнкер с британския премиер Невил Чембърлейн, който преди започването на Втората световна война си мисли, че може да се споразумее Хитлер.

„Това е несправедливо – несправедливо към Чембърлейн“, написа шахматистът Гари Каспаров. „Той наивно се опитваше да постигне мир през 1938 г., но не бе лобист за повече бизнес с Германия през 1939 г.“

Самият Юнкер заяви следното: „Мисля, че трябва да се свържем с Русия. Не съм радостен от настоящото положение на отношенията ни. Никога няма да приемем това, което Русия направи с Крим или Източна Украйна. Но въпреки това трябва да имаме предвид, че цялата територия на ЕС е ок. 5,5 млн. кв. км, а на Русия 70,5 млн.

Затова трябва да се върнем, бих казал, към нормални отношения с Русия, има толкова много сфери, толкова сектори, където може да си сътрудничим по-добре в изследванията и иновациите и други неща. Не трябва да забравяме къде се разминаваме, но мисля, че тези нападки към Русия трябва да престанат.“

Не, за съжаление това не е някое родно ДС ченге, спускащо опорните точки на Кремъл по националните телевизии – това е  чист полезен идиот.

Ход, който досега управляващите настоятелно отричаха за възможен.

Нещо повече – единственият аргумент на премиера Борисов за строежа на АЕЦ „Белене“ бе, че България – по вина на БСП – вече е наляла милиарди и макар всички анализи (български и международни) да сочат, че той е икономически неизгоден, то след като България няма да дава повече пари за него, си струва да се намери чуждестранен инвеститор.

Борисов става Орешарски!

„Демократична България“ настоя България да кандидатства за Европейския банков съюз, като казват, че това е  „изключителен шанс за нас самите – за да осигурим независим и по-качествен надзор върху банковата ни система и по-ефективно разрешаване на възможни кризисни ситуации“.

„Напомняме, че веднага след фалита на КТБ през 2014 година всички парламентарни партии, включително сега управляващите, заявиха при президента, че приемането на България в банковия съюз е приоритет. Силно сме притеснени, че този приоритет сега е подменен, за да бъдат обслужени интересите на влиятелни кръгове. С това правителството рискува да изпрати България в последния коловоз на Европейския съюз и в крайна сметка да ни извади от свободния свят, с всички последствия от това. Не можем да позволим правителството и БНБ да провалят цялата държава заради лични интереси.“

„Да речем Волен Желязков, Красимир Номад и които се занимават с овчарлък, Ангел Престъпников, може и Крадлев. Някой ден Джамбаз тепе в Пловдив ще го прекръстят, а Ангел Джамбазки – не. И защо, след като тепето носи това име по-дълго време, отколкото човекът?“, написа журналистът Веселина Седларска в коментар относно случващото се в Стара Загора, за което реакции и мнения ви представихме тук. 

 

Πoĸaзнaтa aĸция cpeщy ĸмeтa и зaм.-ĸмeтa нa „Mлaдocт”, дъpжaни чacoвe нapeд c бeлeзници нacpeд Coфия, oтивa в Eвpoпeйcĸия cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa в Cтpacбypг.

Жaлбaтa нa зaм.-ĸмeтa Билянa Πeтpoвa (нa ĸoятo й бe и пpилoшaлo, дoĸaтo мacĸиpaни cпeцпoлицaи, cлyжитeли нa нoвaтa „Aнтиĸopyпция”, и cпeцпpoĸypopи ce въpтяxa, бpoяxa, зaпyшвaxa ycти, a cтaвaщoтo бe нaдлeжнo зacнимaнo oт ĸaмepи и фoтoaпapaти), вeчe ce пoдгoтвя oт ĸaнтopaтa нa Иpeн Caвoвa – нo в oфиca й в Πpaгa, paзпoлaгaщ c пpoфилиpaн eĸип oт eĸcпepти пo eвpoпeйcĸo пpaвo и пpaвa нa чoвeĸa, нayчи „ДeФaĸтo“. Πo cлyчaя paбoтят aвтopитeтни юpиcти oт Бългapия, Фpaнция и Гepмaния, съобщава DeFakto. 

Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лева на БДЖ, за да не фалира дружеството. Новото финансиране ще се предостави от фискалния резерв, а след това сумата ще бъде възстановена от очакваните приходи от отдаването на летище София на концесия, обясни Горанов. Трансферът ще е в рамките на одобрената от Европейската комисия държавна помощ за железниците в размер на 224 млн. лв. Парите се дават от бюджета без лихва, но трябва да бъдат върнати от дружеството. Още по темата. 

На международния Ден на детето десетки родители на деца с увреждания излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. Акцията им е насочена срещу социалната политика на държавата, която според тях пречи за нормалното отглеждане на такива деца, разказват от „Дневник“. 

18 хиляди заявления за българско гражданство са подадени миналата година. Става дума за граждани, които понастоящем са с македонска, украинска, албанска, сръбска, молдовска, турска, израелска или руска националност.

ЕК сваля тройно тавана на фермерските субсидии след 2020 г.

Три пъти по-нисък от сегашния таван на европейската субсидия на фермер след 2020 г., най-малко 2 на сто от директните плащания да отиват за млади фермери, възможност за прехвърляне до 15% от средствата между двата стълба в общата селскостопанска политика, до 40 на сто от средствата от Общата селскостопанска политика (ОСП) да бъдат насочени към мерки за опазване на околната среда и климата. Това са част от предложенията на Европейската комисия по новата ОСП, която ще се прилага в периода 2021 – 2027 г. Те бяха представени от еврокомисаря по земеделие Фил Хоган в Брюксел. Още по темата.

Мариано Рахой вече не е премиер на Испания,  след като няколко членове от партията на Рахой бяха замесени и отстранени след корупционен скандал и бе заплашен от вот на недоверие. Той ще бъде заменен от Педро Санчез, лидера на социалистите, които внесоха вота на недоверие в парламента. Това е изключително завръщане за Санчез, който си върна лидерството на партията след вътрешни противоречия вследствие на отказа му да допусне Рахой до управлението след изборите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.