SHARE

Нова жалба срещу „Движение Да, България“, като този път се оспорва регистрацията на коалицията с това име в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори, предава „Клуб Z“

Жалбата е подадена от фирма, която твърди, че марката и името „Движение Да, България“ дублират нейно наименование. Оспорването в ЦИК е от името на Метин Деда и фирма  „Арма – Да, България“ ЕООД.

В онлайн платформата за търсене на Патентното ведомство няма съвпадения между регистрирани марки и наименованието на коалицията „Движение Да, България“, показа проверката на „Клуб Z“.

Елена Йончева бе освободена от длъжността секретар за връзки с медиите на президента Радев по нейна молба, предава пресслужбата на „Дондуков 2“ без повече подробности. 

Българската Тачър – както сама се нарича Меглена Кунева, толкова добре е водела просветното министерство, че има вероятност да бъдат спрени европейските фондове по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Европейската комисия е извършила проверка по изпълнението на програмата и е открила сериозни нередности:

„Единият от проблемите е свързан със структурата на Управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите – Управляващия орган, и този, който изпълнява проектите – Министерството на образованието и науката (МОН). Другият проблем са конкурсни сесии от предишни периоди. Тези проблеми не са изненада за мен. От април предупреждавах, че ако не бъде сменен подходът към управлението на програмата, ще има проблеми”, заяви служебният образователен министър Николай Денков и поиска оставката на ръководителя на Управляващия орган към оперативната програма Цветана Герджикова.

Ако българските власти не изпълнят препоръките на Европейската комисия, то програмата ще бъде спряна изцяло.

Освен нея днес и говорителят на Реформаторския блок и слушател на Алла Пугачова Петър Москов също понесе критики.  Здравната каса призна, че от пръстовия идентификатор няма ефект, такова становище е било представено от НЗОК на среща, организирана по темата.

От здравното министерство под ръководството на Москов твърдяха, че са спестени над 15 млн. лв. само за първия месец на работа на устройствата в болниците и намаляване на среднодневния разход с почти 2 млн. лв. Още тогава справката от здравната каса показваше друго – НЗОК не само не е спестила средства, а е похарчила с 11 млн. лв. повече от предходния месец и с 2 млн. лв. повече от ноември 2015 г. Идентификаторът беше въведен задължително във всички лечебни заведения, които работят с касата от 1 ноември 2016 г., а инсталацията на системата струваше над 400 хил. лв.

Референдумът на Станислав Трифонов е незадължителен. Това постанови Върховният административен съд, който откри, че ЦИК не е преброила около 490 валидни гласа за рефендума, но те не са достатъчни той да стане задължителен. За да стане допитването задължително, са нужни още над 11 500 гласа. За да бъде решението на референдума задължително, трябва на него да са участвали 3 500 585 души – повече от колкото на предишните парламентарни избори. Но съдът установи, че макар ЦИК да е допуснал грешка с 490 гласа, то прагът не е преминат и общо участвалите на референдума граждани са били само 3 489 080 души.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред петчленен състав на съда.

Румен Радев назначи нови петима съветници в екипа си. Ирина Николова-Гъркова, част от екипа на Попова като правосъден министър и вицепрезидент, ще стане съветник по духовност и култура. Другите новоназначения са Невин Осман-Йорданова за съветник по правните въпроси и Даринка Владова като съветник по „Българската Коледа”, които запазват позициите си от предишната президентска администрация, Георги Александров за съветник по младежта и спорта и бившият военен пилот Илия Милушев, който става съветник по сигурност и отбрана.

Междувременно днес полк. Любомир Пеев бе назначен за трети заместник-министър на отбраната, съобщиха от служебното правителство.

Столичните булеварди „Дондуков“ и „Цар Освободител“ се предвижда да станат еднопосочни. Предложението е и част от мерките на Столичната община за решаване на проблема с мръсния въздух в столицата. След като булевардите станат еднопосочни, автомобилите по-малко време ще стоят на светофарите и ще има по-малко задръствания. Предложението бе представено от зам.-кмета на столицата с ресор транспорта Евгени Крусев.

По света едва ли ще отгатнете кой е завладял информационния поток? Да, Доналд Тръмп с поредни изригвания срещу съдебната система, затова, че обяви мигрантската му забрана за противоконституционна. За него имаме вече хроники, в което Никола Пенев описва житието и битието му – включително и днешните му прояви.

Днес външният министър на Русия Сергей Лавров заяви че НАТО в Румъния и България има дестабилизиращ характер. 

„Действията на НАТО, извършвани в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер. Към тези действия спада и споменатото разгръщане на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и балтийските страни – при това вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-специално в България и Румъния”, заяви Лавров в интервю за вестник „Известия“, цитирано от БТА.

Като провокации той определя и обявените от някои страни – членки на алианса, планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура. „Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа“, допълва той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини е провела разговори с Държавния департамент на САЩ и Белия дом, посочва Ройтерс. След разговорите тя заяви, че САЩ още не знаят дали ще продължат преговорите за споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ и кого ще назначат за посланик в ЕС. Тя също така заяви, че новата американска администрация я е уверила, че ще спази споразумението с Иран, въпреки че реториката на Тръмп подсказва влошаване на отношенията с близкоизточната страна.

*Колаж: Иван Червенков,  16 септември 2016 г.
**За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Клуб Z“, „Медиапул“ и агенция Ройтерс. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.