SHARE

 

Централната избирателна комисия обяви официалните резултати от гласуването за референдума, иницииран от Слави Трифонов. Над 12 000 гласа не достигат, за да стане задължително приемането на въпросите от допитването, но на практика референдумът ще влезе за обсъждане в парламента, тъй като е преминат прагът от 20% активност. Крайното решение за промяната на избирателната система, размера на субсидиите и задължителното гласуване ще бъде на депутатите. Инициаторите на референдума могат да обжалват решението на ЦИК в 7-дневен срок.

Партиите от Реформаторския блок преподписаха ново предизборно споразиумение, но без ДСБ и обявиха нов предизборен проект. На пресконференция лидерът на Движение “България на гражданите” и вицепремиер Меглена Кунева съобщи, че блокът е отворен за присъединяването на дясномислещи граждани, “включително и от ДСБ”. Декларирането на подкрепа ще става с подпис, като вече такъв е поставил бившият министър на образованието Тодор Танев, който беше в гражданския съвет на РБ, пише „Дневник“. “Трудностите в РБ никога не са поставяли под съмнение каква е нашата цел – силно дясно представителство и силно партньорство в рамките на европейските народни партии. Този проект е отворен, включително и за индивидуално членство. РБ е тук, за да остане. Предлагаме разум, устойчивост, стабилна политическа структура и ценности. Отправяме широка покана към всеки един от колегите от ДСБ, когато реши, в какъвто формат реши – дали индивидуални или през партията, да се присъедини. Отворена е тази възможност в следващите три месеца”, заяви Меглена Кунева.

Минути след преподписването на предизборното споразумение на Реформаторския блок лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви блока за изчерпан проект. Освен това той изрази опасенията си от евентуалното приемане на въпросите на референдума. Според него без партийно финансиране, каквото е едно от решенията на референдума, всяка мутра ще може да избере депутат, а партиите ще са по-зависими от пари от чужбина. “Тези пари са прашинка, лесна и евтина хапка за чужди сили, ако решат да се намесят в българската политика.“ Според него следващият парламент ще е по-зависим и корумпиран. “Предстои ни тежка и изключително неравностойна битка за запазване на самите основи на свободата и пазарната икономика, срещу популизма, службогонството, чуждите влияния”, каза Кънев.

Премиерът Борисов потвърди, че при загуба на Цецка Цачева на балотажа в неделя правителството ще подаде оставка. „Ако Румен Радев стане президент, няма как да работи с мен, защото имаме достойнство“, каза  Борисов в интервю за Нова телевизия. Той не допуска вариант за преговори за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент и определи Румен Радев като военен пенсионер, който е прибрал немалко пари при пенсионирането си. По-късно в интервюто Борисов отбеляза, че Радев няма да е президент само на Русия, но и на САЩ. “Този човек никога няма да се остави на един господар. Този човек е двуличен”, заяви премиерът.

Днес беше официално открит газовият интерконектор между България и Румъния. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Виктор Грегореску и представители  на Европейската комисия. „Междусистемната газова връзка България – Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни и гарантирането на постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители. Със сръбския премиер сме се разбрали, както и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и директора от ГД „Енергетика“ към ЕК Клаус-Дитер Борхард, ако в неделя мине всичко добре, още следващата седмица ще имаме европейско финансиране за връзката България – Сърбия“, отбеляза Борисов, намеквайки отново какво очаква на балотажа.

Турската полиция е задържала председателя на управителния съвет на турския опозиционен вестник „Джумхуриет“ Акън Аталай на летище „Ататюрк“ в Истанбул, след като той е пристигнал с полет от Германия. Предишният главен редактор на „Джумхюриет“ бе арестуван миналата година по обвинение в разпростаняване на държавни тайни заради публикации, разкриващи подкрепата на Турция за сирийски бунтовници. По-късно той бе освободен и сега е в чужбина, за да избегне нов арест. Държавните медии съобщиха вчера, че прокуратурата е поискала доживотни присъди за 9 журналисти от прокюрдския вестник „Озгюр Гюндем“.

Хиляди хора отново протестираха в редица американски градове срещу избирането на Доналд Тръмп за президент. Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп ще бъде съден, преди да встъпи в длъжност. Срещу него е подаден иск от бивши студенти в Trump University, които твърдят, че са били измамени при серия семинари за недвижими имоти. На изслушването вчера съдия Гонсало Куриел призова двете страни да сключат споразумение и отказа искането на Тръмп голяма част от изказванията му по време на президентската кампания да бъдат изключени от делото. Сред тях са и обвинения на новоизбрания президент към съдията, че е предубеден, защото е от мексикански произход.