SHARE

Ден на национален траур в България след трагедията в село Хитрино. 7 души загубиха живота си, а трима са с опасност за живота, след като влакова композиция с цистерни, превозващи гориво, дерайлира на гарата в селото. Жителите на Хитрино са евакуирани, част от тях са настанени в кризисни центрове. В сила са ограничителни мерки, тъй като районът продължава да е в риск. Следи се състоянието на въздуха и водата в селото. Директорът на шуменската регионална инспекция по опазване на околната среда и водите Евелина Шишманова обяви, че за момента няма токсични вещества във въздуха, но предупреди, че водоизточниците край селото не трябва да се употребяват. Работата по обезвреждане на цистерните продължава, днес са източени 7 от тях. 10 млн. лева отпусна държавата за преодоляване на кризата, стана ясно след извънредното заседание на МС в оставка. Средствата са за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктурата. Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов обяви, че жителите на селото могат да закупят лекарства по здравна каса, без документи. „Създадена е организация, личните лекари в околните населени места около Хитрино ще приемат всеки от жителите без нужда от каквато и да било формализирана документация. Аптеките ще доставят на тези пациенти лекарствата, които те взимат, без да е нужно те да носят документите, които по принцип се изискват, които сега са оставени в домовете или унищожени.“ Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи за БНТ, че основната версия, по която работи прокуратурата, е нарушаване на правилата за движение. „Чака ни изключително сложно разследване. Като сложност и обем на информацията мога да го сравня с това за взривовете в Горни Лом“, каза Арнаудова. Директорът на специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт Бойчо Скробански също потвърди за „Дарик“, че действително влакът се е движил с превишена скорост според данните от скоростомерната лента на локомотива. Кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил заяви, че ще заведе дела срещу фирмата, която е собственик на катастрофиралия влак, и ще съдейства на всички пострадали да заведат искове. “Много ще се съдим с тях. Ще намеря адвокати сериозни, аз ще съдействам на хората. С фирмата, която е виновна за инцидента, ще се съдим до последно”, каза Исмаил пред bTV.

Президентът Росен Плевнелиев направи отчет на мандата си по време годишната инициатива „Младежка визия за развитие на България“. „Аз не обещах всичко, но получих доверие благодарение на реализираните приоритети“, заяви президентът. Той напомни, че по време на мандата му са реализирани три референдума. „Обещах да инициирам референдум и го изпълних. По време на мандата ми бяха проведени три референдума, включително и един по моя инициатива – успешният референдум за електронното гласуване.“ Плевнелиев обърна внимание на Програмата 2020 и на факта, че по време на мандата му не е назначавал бивши агенти на Държавна сигурност на дипломатически постове.

Представляващият Висшия съдебен съвет  Димитър Узунов обвини бившия правосъден министър Христо Иванов, че стои зад протеста на съдиите от Софийския районен съд. „Христо Иванов непрекъснато политиканстваше в заседателната зала на ВСС и накрая стана политик“, заяви Узунов пред bTV. Той призна, че е изпратил съобщение до шефа на Софийския районен съд Методи Лалов да не изкарва съдиите на улицата и го обвини, че е дал гласност на съобщението. „Някак си не е мъжкарско човек да изкарва съобщенията на другия. Аз не бих го направил”, каза Узунов. В петък Методи Лалов подаде оставка, а днес оставки подадоха съдиите Райна Мартинова, Силвана Гълъбова, Албена Ботева и Стоян Михов като заместник административни ръководители – заместник-председатели на Софийския районен съд. Оставка е подадена и от началник-служба „Наказателно деловодство“ г-жа Анжела Иванова.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев. Според прокуратурата са събрани доказателства за купуване на гласове, престъпления срещу политическите права на гражданите. Илия Илиев е със снет имунитет и е обвиняем и по друго досъдебно производство на Софийската градска прокуратура – за длъжностно присвояване.

Журналистката от БНР Надежда Цекулова бе удостоена с голямата награда „Човек на годината 2016“ в годишните класации на Българския хелзинкски комитет за принос към човешките права и правозащитността в нейната дейност по изобличаване на нередностите, извършвани от българските власти в Центъра „Фонд за лечение на деца“. Двете втори награди получиха Мерал Фалих и Калин Калпакчиев.

Турция обстрелва позиции на ПКК в Северен Ирак, а в страната продължават арестите на членове на основната прокюрдска Демократична партия на народите след двойния атентат в Истанбул. Над 230 са арестуваните досега. Отговорност за атентата пое отцепилата се от ПКК групировка „Ястреби за свободата на Кюрдистан“.

След провелите се избори в Македония резултатите са почти равни. Управляващите от ВМРО-ДМНЕ на бившия премиер Никола Груевски и опозиционната социалистическа партия СДСМ на Зоран Заев претендират, че са победители, макар че при 98,61% преброени бюлетини партията на бившия премиер Никола Груевски води срещу опозиционната с 14 736 гласа. След обявяване на окончателните резултати ще стане ясно разпределението на мандатите.

След подададен анонимен сигнал по телефона,гръцката полиция  е открила сак с взривно устройство, оставен пред входа на сградата на министерството на труда в Атина. Взривното устройство е било обезвредено.

 

SHARE