SHARE

Силите на Башар ал-Асад убиват цивилни, които не могат да избягат от престрелките в сирийския град Алепо, предава говорител на ООН. 

Правителствените сили вече са установили контрол над 98% от града и бунтовниците срещу режима се опитват да избягат. Това не спира войската на Асад да нахлуват по домовете на цивилни и да стрелят по тях, заявяват от ООН. 82-ма цивилни са били застреляни, а приют, в който се помещават 100 деца, се намира под тежка атака, предава BBC. От сирийските власти отричат информацията, а руското правителство твърди, че зверствата се извършват от “терористични групировки“.

Следващият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви своята номинация за държавен секретар – изпълнителен директор на петролния гигант ExxonMobil Рекс Тилърсън, който има дълбоки връзки с руската държава. През 2011 г. той се договаря с руското правителство Exxon да изследва руските нефтени залежи. В замяна руската “Роснефт”, чийто мажоритарен дял се държи от руската държава, получава правото и изкупува акции от ExxonMobil. В няколко от общите проекти на Exxon и “Роснефт” руската компания има решаващ глас за бъдещето на проектите. Контролният пакет от акции на „Роснефт“ се държи от Кремъл.

Тилърсън се е изказвал против руските санкции, а Путин лично го удостоява с едно от най-високите отличия за чуждестранни граждани – “Орден на дружбата”, през 2013 г. Номинацията на Рекс Тилърсън може да бъде спряна в Сената, тъй като републиканците имат само 52 места от 100 в горната камара на американския Конгрес. За да бъде блокиран, трябва трима сенатори от мнозинството да се противопоставят (тъй като при паритет 50-50 вицепрезидентът има решаващия глас). До момента няколко сенатори са изказали притеснение – вкл. Джон Маккейн и лидерът на мнозинството Мич Маконъл, – но никой не се е противопоставил категорично на кандидатурата му.

В България днес бе връчен мандат на останки от останките на Реформаторския блок – по-точно на СДС, БЗНС и БНД, но без представители на партията на Кунева и НПСД (а ДСБ отдавна напусна). Реформаторите ще чакат отговор от ГЕРБ до понеделник дали не е възможно да сформират правителство. Водач на делегацията бе зам.-председателят на СДС Румен Христов, който обяви след срещата, че “ако бяха дошли лидерите, които са в кабинета на Бойко Борисов, щяхте да кажете, че сме службогонци”, предава „Клуб Z“.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира във фейсбук, че няма да участва в опитите на бившите му партньори да сформират кабинет.

След срещата си с реформаторите президентът Плевнелиев се отправи към церемонията по връчване на пагони на висши военни на Българската армия. В словото си държавният глава посочи, че модернизацията на Българската армия е стратегически важна и неотложна. „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020, която е одобрена и приета от всички, финансово обезпечена, трябва да бъде изпълнена. Не може да има никакво оправдание, ако се намери повод да бъде отложена“, подчерта в речта си президентът Росен Плевнелиев.

„Средствата в бюджета за Българската армия за догодина ще бъдат една впечатляваща сума, с която изпълняваме ангажиментите си към нашите партньори. Този процес трябва да продължи до достигането на 2% от БВП“, предават думите на Плевнелиев от президентството.

Днес също така Висшият съдебен съвет прие оставката на председателя на Софийския районен съд Методи Лалов, който я подаде, за да привлече заедно със своите колеги внимание върху проблемите на съда – назначаването на още съдии, намаляването на огромния приток от дела, вдигане на заплатите на администрацията и финансиране на деловодна система на съда.

Основна версия за катастрофата и последвалата експлозия на влака на гара Хитрино е превишената скорост. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, като уточни, че прокуратурата работи и по други версии. Той допълни, че влакът е стигнал гарата 15 минути по-рано, отколкото по разписание.

„В понеделник най-късно ще имаме официални данни за скоростта. Но версията скорост не е единствена, по която се работи“, заяви Цацаров, като допълни, че първият локомотив, на който вече са разчетени данните за скоростта, е стигнал гарата 15 минути по-рано, отколкото по разписание.

Цацаров подчерта, че не са открити никакви доказателства за отклонения в сигнализацията на железния път. Експлозията на влака в събота взе живота на седем души и рани десетки.

Събитията коментира и премиерът в оставка Бойко Борисов, който разкритикува и служители на държавните горски предприятия, които са празнували по време на семинар в деня на националния траур. “Тези, които си позволиха в деня на траур да празнуват, негодници бих ги нарекъл, са уволнени”, предава думите на премиера “Медиапул”.

Замеделският министър в оставка Десислава Танева разпореди отстраняването от длъжност на шестима горски ръководители, включително и директора на Регионалната дирекция по горите – Шумен, инж. Емил Гелов. Причината за освобождението им е, че семинарът в Несебър е “протекъл по начин, който не е съобразен с обявения ден на национален траур за жертвите от с. Хитрино”, се казва в съобщение на министерството.

Земеделският министър също така обяви, че ЕС отпуска 10 млн. евро за възстановянаве на община Хитрино след трагедията, предава Веселин Желев за “Клуб Z” Парите са част от програмата за развитие на селските райони и ще бъдат насочени целево и ускорено към пострадалата община.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от BBC, Reuters, “Дневник”, “Клуб Z” и “Медиапул”.

** Снимка: REUTERS/Abdalrhman Ismail

SHARE