SHARE

Румен Радев бе избран за президент. Бойко Борисов подаде оставка. Западните медии представят избора на Радев за победа на Путин и това потвърждава идеолога на Кремъл Александър Дугин с шеговитото: “Така. Вашингтон е наш. Кишинев е наш. София е наша. Остана да пресушим блатото в самата Русия”.

Шегата обаче е за всички нас.

Как завърши това погромно за ГЕРБ гласуване за президент? Според окончателните резултати на ЦИК за Румен Радев са гласували 2 063 032 души, или 59,37% от отишлите до урните. За Цецка Цачева гласа си дадоха 1 256 480, или 36,16% от гласувалите. Други 155 398 са зачеркнали “Не подкрепям никого”, с което вотът взима 4,47%.

Днес президентът Плевнелиев се срещна с неговия наследник на „Дондуков“ 2. След срещата Румен Радев заяви, че поканата на Плевнелиев е била за обсъждането на служебен кабинет, но “предстоят редица стъпки, които той [Плевнелиев] трябва да извърши”. Радев заяви, че имена не са обсъждани и призова да не се бърза. Плевнелиев е уверил следващия президент, че ще провежда “консултации” по въпроса за служебното правителство.

ГЕРБ няма да оттеглят от парламента проекта си за бюджет за 2017 г. Това съобщи за „Дневник“ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По-рано през деня в интервю в Инвестор.бг, взето миналата сряда, но публикувано днес, Стоянова заяви, че правителството ще оттегли бюджета при оставка. Днес обаче тя бе на друго мнение.

„Тъй като не е ясно кога ще има служебен кабинет, е по-добре да остане и парламентът да си го разглежда“, заяви Стоянова в днешното си интервю за „Дневник“. „След като сме го внесли, ще си гласуваме за него, който е против, да си гласува“, добави Стоянова. Тя припомни, че при гледането на бюджета в комисия на 3 ноември срещу него са гласували депутатите от БСП, ДПС, Патриотичния фронт и „Атака“. „Ако сега техният вот се повтори в зала, ще видим какво ще стане. Може да им хареса и да си гласуват“, предположи Стоянова.

Финансовият министър Владислав Горанов също заяви, че бюджетът няма да бъде оттеглен, въпреки че миналата седмица бе на противоположното мнение.

Днес и говорителят на Жан-Клод Юнкер, председателя на ЕК, коментира оставката на правителството във връзка с факта, че България трябва да номинира нов комисар, тъй като Кристалина Георгиева напуска ЕК в началото на следващата година. Няма точен срок за номинирането на следващия български еврокомисар е заявил говорителят на ЕК, като е уточнил, че “Юнкер е сигурен, че ще разговаря със съответното ниво в София, за да се определи бъдещият български еврокомисар”, предава БТА.

Днес редица международни издания обявиха, че Румен Радев е “новият русофилски президент на България”. От базираната в Брюксел уеб медия Politico, известна с достъпа си до високите етажи на европейските и евроатлантическите институции, пишат, че “служители на НАТО са притеснени от присъствието на толкова открито проруска фигура в президентството и отбелязват, че сътрудничеството с България може да бъде поставено под напрежение”.

На съдия му беше отказано да преподава заради критики към ВСС и главния прокурор. Съдия Петко Петков е кандидатствал за  преподавател в Националния институт на правосъдието, който обучава младши магистрати, и е постигнал  първо място в конкурса за длъжността с 98.4 точки от 100 възможни.

Но кандидатурата му е била отхвърлена от института без мотиви и единственото възможно обяснение са неговите критични позиции към главния прокурор Сотир Цацаров и Висшия съдебен съвет, предава “Медиапул”.

Петко Петков бе част от екипа на Христо Иванов като зам.-министър на правосъдието . След “опраскването“ на конституционната реформа той подаде оставка и се върна на работа в Софийския районен съд. На негово място е сложен бившият прокурор Полина Величкова, която е получила близо 20 точки по-малко от Петков.

Междувременно следващият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви първите назначения в своята бъдеща администрация. Председателят на Републиканската партия Райнс Прибъс ще бъде негов началник-кабинет, а собственикът на пропагандното издание Breitbart Стивън Банън ще бъде назначен за главен стратег на администрацията на Тръмп.

В интервю за CBS Тръмп потвърди, че ще търси номинация за овдовелия пост във Върховния съд на САЩ, който е против аборта и защитава свободното закупуване на оръжия. Той също така заяви, че ще депортира 3 милиона нелегални имигранти от страната с “престъпни връзки”. Каквото и да означава това.

Вчера вечерта външните министри на ЕС се събраха на среща, организирана от върховния представител на ЕС Федерика Могерини и външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Темата на срещата е била изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ и каква трябва да е бъдещата политика на ЕС спрямо новия американски държавен глава. До съществени изявления след срещата не се стигна и по-интересно беше кой не присъства на нея. Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че темата на срещата е “глупава”, “абсурдна”  и “истерична” и отказа да присъства, така направи и френският му колега Жан-Марк Еро.

Междувременно днес стана ясно, че Християндемократичният съюз на Ангела Меркел ще подкрепи за немски президент социалистическия външен министър Щайнмайер. Новината идва, след като месеци десницата се противопоставяше на избора на Щайнмайер и искаше за президент на 12 февруари 2017 г. да бъде избрана по-безпартийна фигура.

Световната метеорологична организация обяви, че 2016 г. е много вероятно да се окаже най-топлата година, откакто се измерва световният климат. От организацията вече са анализирали данните за първите девет месеца и са на 90% процента сигурни, че това ще е най-топлата година. Температурите от януари до септември са се покачили с 1,2 градуса по Целзий от прединдустриалните си нива.

Според организацията 16 от последните 17 най-горещи години са се случили през настоящия век, като единственото изключение е 1998 г.