SHARE

МВР, ДАНС и армията ще може да навлизат във всяка частна собственост и да налагат мерки като  спиране на достъпа до интернет, забрана за разговори с определени лица и посещение на определени места. Единствено под претекст, че ви подозират във всяване на смут и страх в населението.

Това се случи без особен дебат днес – няколко дни преди коледните празници и навярно седмици преди разпускането на настоящото Народно събрание. Повече за законопроекта може да прочете в статията на пеналиста адв. Стоянова за закона за противодействие на тероризма.

Междувременно в парламента продължава драмата около останките от Реформаторския блок. Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева заплаши да не подкрепи следващо правителство, ако до идния вторник правната комисия не допусне аникорупционния закон. Решението на Кунева и партията ѝ ДБГ идва след като преди ден отпадна от обсъждане нейният законопроект от програмата на правната комисия и на Народното събрание.

Разбира се, този ултиматум ще има значение единствено ако реформаторите изобщо могат да сформират кабинет. Ако се вярва на ултиматума на Кунева, то тя смята, че има възможност за съставяне на правителство, но тя геройски би го възпряла и ще се откаже от властта. Възможна е и друга интерпретация – правителство няма да има и това е PR ход.

Според зам.-председателя на ГЕРБ, с които се водят основните преговори, шансът за ново правителство в настоящото Народно събрание е 20%. “Когато ще се провеждат разговори, не можеш да кажеш, че те нямат никакъв резултат. Когато се проведат, тогава ще има вече яснота“, коментира Цветанов за Нова телевизия.

Навярно ще се удължи бедственото положение в Хитрино “заради изтеглянето на дерайлиралите в събота цистерни с гориво на жп гарата в шуменското село Хитрино”, заяви областният управител на Шумен Донка Иванова. Днес се проведе и операция по източване и обезопасяване на товара на фирма „Булмаркет ДМ”, като вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова заяви, че цистерните ще бъдат извозени до близка кариера край съседното село Каменяк, където ще останат 15 дни за допълнителен оглед.

В страната 62% от компаниите страдат от недостиг на квалифицирани кадри. Това са данните за 2016 г. на ManpowerGroup, предава „Медиапул“, които показват  съществен ръст спрямо 2015 г., когато недостигът е бил 50 на сто. Трудността за намиране на квалифицирани кадри води до по-голямо търсене от страна на работодателите да привлекат по-добре обучен персонал. По този начин текучеството в някои фирми и сектори е над средното за нивото на пазара. Българските работодатели са оптимистично настроени и смятат да увеличават заетостта средно с 11 процента през първото тримесечие на 2017 г., се споменава в доклада на ManpowerGroup.

Гърция е пред възможна нова криза – отново породена от Ципрас, отново в навечерието на почивните дни, но този път през зимата. Кредиторите на Атина замразиха облекченията за гръцкия дълг, след като Ципрас наруши постигнатото с тях споразумение.

Тъй като партията на премиера е с рекордно високи нива на неодобрение и е изместена от дясната “Нова демокрация” (според данните на Македонския университет в Солун “Нова демокрация” отбелязва 30% подкрепа в обществото, докато доверието към “Сириза” е спаднало на 15%), то Ципрас реши да раздава коледни бонуси и обяви, че 617 млн. евро ще бъдат раздадени за Коледа на 1,6 млн. пенсионери, които живеят с по-малко от 800 евро месечно.

В отговор  кредиторите на страната – Европейската централна банка, Международният валутен фонд и Еврогрупата – обявиха, че Ципрас се е споразумял друго с тях на 5 декември и замразиха облекчителните траншове към Атина.

Започва евакуирането на пострадалите жители от сирийския град Алепо, след като по данни на ООН на 13 декември победоносните войски на Асад  избиха 82-ма цивилни, сред тях 11 жени и 13 деца, и това предизвика силен международен отзвук. От сирийската национална телевизия са съобщили, че “4000 бунтовници и техните семейства ще бъдат евакуирани от източните части на града в четвъртък”, предава BBC.

Американската компания, собственост на Рупърт Мърдок, 21th Century Fox иска да изкупи изцяло британската телевизия Sky, в която до момента Мърдок държеше 39% от собствеността. Стойността на сделката се изчислява в размер на £11,7 милиарда. Британското правителство ще реши до 10 дни дали сделката не повдига съмнение за нарушаване на обществения интерес, което би могло да доведе до проверка и решение на медийния регулатор в страната дали сделката да се осъществи.

Рупърт Мърдок вече е собственик на вестник Times и таблоида Sun, като вече може да установи и пълен контрол върху най-голямата частна телевизия в страната.

*За изготвянето на този материал бе използвана информация от “Дневник”, “Медиапул“ и BBC.

SHARE