SHARE

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с някои от лидерите на парламентарно представените партии. Засега покана за такива разговори не са получили от ГЕРБ и Реформаторския блок, макар самата Нинова да каза, че утре ще се срещне с реформаторите. Темите, които са били обсъждани, са бюджетът за следващата година и промяната на изборните правила, след като от ГЕРБ обявиха, че ще гласуват със „за“ и ще приемат всички въпроси от референдума. Относно бюджета стана ясно, че БДЦ смятат, че новият бюджет, който е внесен в НС, трябва да бъде приет, но Патриотичният фронт и АБВ били против, като смятали, че трябвало да остане сега действащият бюджет, който да действа месец за месец. Според КНСБ това би означавало да не се вдигне минималната работна заплата, нито пенсиите, нито заплатите на учителите, така смята и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, според когото новият бюджет не бива да се изтегля. Въпреки че депутатите още не са разгледали проектобюджета за 2017 г., той вече се разглежда от комисиите в парламента. Другият въпрос, който разглеждаха поканените от Нинова политически сили, беше промяната на изборната система. От АБВ се обявиха за преминаване към мажоритарен вот и свикване на Велико народно събрание. Корнелия Нинова коментира, че е нужно ново административно райониране на страната, за да се премине към мажоритарен вот, а това нямало как да стане за по-малко от година и отхвърли възможността това да се случи преди предсрочните парламентарни избори, които предстоят.

По време на днешното заседание на парламента депутатите разглеждаха на второ четене промените в Наказателния кодекс. Те отхвърлиха предложението при превишаване на максимално разрешената скорост с над 60 км/ч в населени места да се налага наказание затвор до три години. Мотивите против предложението бяха различни, сред които, че това наказание не съответства на извършеното нарушение, както и че в текста на предложението не се прави разлика между извършване на това нарушение за пръв път, както и за рецидивисти, които няколко пъти са наказвани за превишена скорост. В тази връзка Петър Славов от Реформаторския блок предложи наказание затвор да се налага само на шофьорите, които вече имат наложено друго наказание за превишена скорост. Аргумент против предложението бе и че не е ясно, ако нарушението е заснето с камера – кой ще влиза в затвора – шофьорът, собственикът, пътуващият в колата. Утре депутатите ще заседават с една-единствена точка в дневния ред – приемане на оставката на правителството.

Междувременно стана ясно, че правосъдният министър Екатерина Захариева няма да бъде служебен премиер. Пред bTV тя заяви, че не е имала подобно предложение, а и да го получи, ще откаже. Очаква се в четвъртък президентът Росен Плевнелиев да започне консултациите с политическите сили за съставяне на нов кабинет.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че няма намерение да подава оставка. Фандъкова обясни, че тепърва има да свърши много работа в града и дори не се е замисляла за оставка.  Тя инспектира ремонта на бул. „Черни връх“, където започна последният етап от реновацията – от ул. „Арарат“ до Околовръстното шосе.

Софийският градски съд разпространи становище, в което за втори път в рамките на последните десет дни уличава прокуратурата в лъжа, пише „Дневник“. Повод за реакцията на най-големия окръжен съд е съобщение на държавното обвинение от вчера, в което е обявен резултатът от проверка, назначена от главния прокурор Сотир Цацаров в градския и районния съд в София, според който там има забавени дела. От съда предоставят справка за споменатите от прокуратурата дела, като ще поискат съдийската колегия да излезе с позиция по случая. СГС вижда в действията на държавното обвинение необяснима спешност, преднамереност и създаване на изкуствени скандали между съда и прокуратурата.

Алексей Улюкаев, министър на икономическото развитие на Русия, е задържан по подозрение в изнудване за получаване на подкуп и заплахи към представител на държавния петролен гигант „Роснефт“. Той е най-високопоставеният руски държавник, задържан от разпадането на бившия СССР през 1991 г. насам. Министър от правителството на Русия никога не е бил арестуван в новата история на страната.

Американският президент Барак Обама посети Атина и се срещна с президента Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас като част от последната си международна обиколка.  По време на срещата с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос американският президент изтъкна, че силна, благоденстваща и обединена Европа е добра не само за европейските народи, но и за САЩ и за целия свят. Той похвали гръцкия народ за отношението му към мигрантите и подчерта, че трябва да бъде намерено решение не само на кризата с мигрантите, но и на конфликтите, които я предизвикват. Той изтъкна, че е важно „не само една страна да понася целия товар от тези предизвикателства“. На 17 и 18 ноември Обама ще пътува до Берлин, за да се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел. Темите им за разговор ще бъдат конфликтите в Украйна и Сирия, кампанията срещу „Ислямска държава“ и трансатлантическите икономически отношения.

Полша поднови разследването на катастрофата, отнела живота на предишния президент Лех Качински. Полски прокурори започнаха ексхумирането на тленните останки на президента, който загина в самолетна катастрофа през 2010 на територията на Русия. „Най-важните следствени улики остават в Русия и аз не очаквам скоро достъп до тях“, заяви заместник главният прокурор Марек Пасионек. Русия отказва да върне самолетните останки под предлог, че не е приключила собствено разследване. Останките на Лех Качински и съпругата му Мария ще бъдат преместени от криптата във вавелската катедрала в Краков в Южна Полша. В следващите месеци ще последват още ексхумации.

SHARE