SHARE

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова отчетоха свършеното по време на мандата си. По време на речта си президентът наблегна на сложната политическа обстановка по време на неговото пребиваване на „Дондуков“ 2 и предупреди за рисковете, които крие разграничаването ни от политиката на евросъюза. Според Плевнелиев може да ни бъде отнето председателството на ЕС, което ще бъде „национален срам“. Той назова и рисковете, произтичащи от бежанската криза, както и риска от непрозрачност на изборите, които предстоят. Росен Плевнелиев заяви, че няма да прави политическа партия, но ще продължи да работи за страната. В своя отчет вицепрезидентът Маргарита Попова обвини Плевнелиев, че се е отказал от правомощието да назначава председател на ДАНС, което е довело до кризата през 2013 г., когато Пламен Орешарски назначи Делян Пеевски за шеф на агенцията. „Държавният глава знае как се възпротивих, когато бе променен законът за ДАНС и на него му бе отнето правомощието и да назначава председателя на ДАНС. Нали си спомняте всички с какво събитие в държавата се свързва това нещо? Сега обаче интерпретациите са измамни. Отказът от страна на държавния глава от това правомощие способства големите скандали през 2013 г. и няма какво да се лъжем“, заяви Попова. Президентът Плевнелиев отговори на критиката на Попова и обясни, че се е „доверил“ на Сергей Станишев и Лютви Местан. „Тогава се получи така, че аз дадох доверие на Станишев и на Местан. Вярвах, че трябва да работим за доверие; че в първите дни на новото правителство и на 42-ия парламент трябва да работим за доверие, трябва да покажем подкрепа за техните идеи. Те ми обещаха реформа; че първият закон ще трябва да бъде много смислен. И тогава, когато бях в Словакия на европейски форум за сигурността, през Народното събрание се случи, вие знаете какво. Аз съм единственият български президент, който отговори на въпроса „Кой?“. Попитайте останалите български политици: „Кой е виновен за най-скандалното назначение в държавата?“. Аз бях честен, излязох и отговорих на първия час. Години по-късно много политици още не са отговорили. Задайте им го“, припомни Плевнелиев и обеща, ако европейското бъдеще на България бъде застрашено, да го видим „на барикадата“.

Италианецът Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент. Той е на 63 години, един от основателите на партията на Берлускони „Форца Италия“ и досега се е числил към три политически сили, сред които и организацията на младите италиански монархисти. Таяни е дългогодишен депутат и бивш комисар по транспорта.

Реформаторският блок предлагат да се приеме декларация заради изказванията на новоизбрания президент Румен Радев, които поставят в риск националната ни сигурност. Те визират изказванията за Крим, които Радев направи пред чужди медии. „Призоваваме новия държавен глава да се отнася с уважение към избора на българските граждани, да спазва конституцията и да не поставя стабилността на обществото и националната сигурност в риск заради чужди национални интереси“, се казва в декларацията. „Въпреки че страната ни е парламентарна република, в следващите месеци цялата отговорност за управлението ще лежи върху плещите на новоизбрания президент“, каза съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски.

Новоизбраният президент Румен Радев е призован като свидетел по делото за ремонта на самолетите МиГ срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Първото заседние е насрочено за 22 февруари и на него трябва да се явят 20 свидетели, сред които и Румен Радев.

Три синдикални организации в Софийската филхармония, подкрепени от федерациите на работещите в културата в КНСБ и КТ „Подкрепа“, излизат на протест срещу „конкурсите, обявени в последния момент“ и непрозрачната процедура за избори за директори на културните институти на Министерството на културата. За петък е обявено събеседване с кандидати за ръководители на филхармонията, на което музикантите се противопоставят. Те желаят още промяна в Наредбата за избор на директори на културни институти, за да може изслушванията да станат публични, както и концепциите и резултатите на кандидатите.

Шофьорите, които влизат във временно затворени участъци при лоши метеорологични условия, нарушавайки указанията на МВР и указателните знаци за забрана, ще остават без книжка за три месеца и ще бъдат глобявани поне 1000 лева, решиха днес депутатите, като приеха поредни промени в Закона за движение по пътищата. Ако нарушението е направено не от собственика на превозното средство, а от друг водач, колата, автобусът или камионът ще се спират от движение за три месеца.

Серия от земетресения разлюля Италия. Най-силното беше със сила от 5.8 по скалата на Рихтер. Метрото в Рим беше евакуирано, учениците прекъснаха занятия, а много хора напуснаха домовете и офисите си и прекараха часове навън.

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън ще продължи да живее в Русия поне още 2 години. Това става ясно от пост във фейсбук на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

 

SHARE