SHARE

Новоизбраният президент Румен Радев получи официално удостоверението за избора му от Централната избирателна комисия. Церемонията по връчване на удостоверението откри загубилият кандидат-президент Цецка Цачева. „Поздравявам ви за победата и за огромното доверие, което получихте от българските граждани“, каза Цачева на Радев, а от своя страна той благодари на всички български граждани, които са участвали в изборите: „Това е изключително отговорен и задължаващ акт и ви уверявам, че ще работим и ще отдадем сили и енергия за демократична и просперираща България“, каза той. В краткото си изявление Радев посочи още, че в създалата се ситуация след оставката на кабинета на Бойко Борисов ще разчита на опита на президента Плевнелиев. „Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори“, коментира Радев.

След като вчера банкерът Цветан Василев даде поредното си интервю, в което обвини Бойко Борисов в корупция и рекет, днес премиерът в оставка заяви, че ще го съди за клевета: „Свидетели сме на поредните опити за манипулативно интерпретиране на историята и хвърляне на нова порция лъжи, манипулации и откровени клевети срещу мен от същите хора, които го правеха 2013-2014 година. Тогава бях подложен на всевъзможни проверки. Нещо повече, припомням, че спечелих и много от делата за клевета. Надявам се, че компетентните органи и сега ще проверят всички сигнали срещу мен, както са го правили и досега. Аз категорично заявявам, че не участвам в никакви фирми, бизнеси или офшорки, както впрочем беше доказано още 2013 година, когато отново се сипеха поредица лъжи от медиите на кръга около една фалирала банка. Разговарях с моите адвокати днес, които започват работа по завеждане на нови дела срещу клеветниците“, написа Борисов в профила си във фейсбук.

Законопроект за изменение на Изборния кодекс бе представен от омбудсмана Мая Манолова, сценаристи от „Шоуто на Слави“, журналиста Валери Найденов и социоложката Мира Радева в НС. В него се предвижда всички 240 народни представители да се избират в едномандатни изборни райони на два тура. Предвижда се още страната да бъде разделена на 231 равни едномандатни района, а останалите 9 ще са извън страната. При избор за Велико народно събрание районите в страната за 385, а в чужбина 15. Всеки депутат ще може да се кандидатира само в едни район. Въвежда се уседналост и на парламентарните избори, а право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната ще имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответния изборен район. Отпада депозитът, който партиите внасят за парламентарните избори. Районирането ще бъде направено до 28 ноември, като Манолова предполага, че в един район трябва да има около 30 000 гласоподаватели. От „Шоуто на Слави“ заплашиха с протести, в случай, че законопроектът за изменение на кодекса не бъде приет точно, както са го предложили. „Българският народ се е изказал директно и ясно какво иска да стане. Трябва да има система, каквато я пожелаха българите. Ако имат глупостта и наглостта да го направят, в момента сме тук 7 човека, следващия път ще бъдем два милиона и половина“, заяви Тошко Йорданов, сценарист на предаването. От ГЕРБ вече се обявиха, че ще подкрепят и ще гласуват за това да бъде приета мажоритарната система. Реформаторският блок днес излязоха с позиция против мажоритарния вот. „Реформаторският блок счита, че трябва да има много ясна отговорност и усъвършенстване на системата, но ние не вярваме, че това става през така предложения закон за мажоритарен избор“, каза лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на зам.-министъра на здравеопазването Адам Персенски заради бартера на ваксини с Турция. На излизане от столичното следствие той коментира обвинението в длъжностно престъпление, ощетило държавата с 400 000 лв: „Това е стойността на ваксините, които българската страна, в случая Министерството на здравеопазването, е дарило на Турция. Стойността им е между 300 000 и 400 000 лева. Става въпрос за ваксини за туберкулоза, които ние сме дарили на Турция. Като никой не казва, че ваксините „Пентаксим“, които ние сме получили от Турция в замяна, са за около 4 млн. лв. Смятате ли, че ако получиш нещо за 4 млн. лв., а дадеш нещо за 400 000 лева, е престъпление. Защото те ни обвиняват само в това, че сме дали нещо за 400 000 лева. Никой не ни обвинява, че сме получили нещо за 4 млн. лв.“. Очаква се с обвинение да се сдобие и министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.

Председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров подаде оставка. На негово място предстои да бъде назначен досегашният член на управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Бвшият френски президент Никола Саркози обяви, че се оттегля от надпреварата за президент на Франция. Това се случи, след като не успя да получи подкрепа на провелите се първични избори на десницата. Бившият премиер Франсоа Фийон спечели убедително, следван от Ален Жупе.