SHARE

Президентът Росен Плевнелиев продължи с консултациите с парламентарно представените партии, като днес при него дойдоха от ДПС, Реформаторския блок и отделно ДСБ.

От ДПС не са много наясно какво искат. От една страна, те смятат, че Плевнелиев не трябва да съставя кабинет, защото му е “изтекъл мандатът” (не е). От друга страна, de iure лидерът на партията Мустафа Карадайъ не иска да бъде сформирано правителство чрез процедурата за връчване на мандати. От трета страна обаче, те искат „системните партии“ да седнат и да съставят кабинет, който да управлява в преходния период до извънредните избори. Което как ще се случи без служебно правителство или нов кабинет от настоящия парламент остава мистерия.

От своя страна Реформаторският блок би правил кабинет само с подкрепата на ГЕРБ, но те не искат кабинетът да е политически, а експертен. Радан Кънев, който се срещна отделно с Плевнелиев, каза, че от партията му няма да участват в опити за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Според лидера на ДСБ трябва да се приеме бюджетът такъв, какъвто е, и да се предостави на следващия парламент възможността за евентуална актуализация.

Нито една парламентарна група не иска да внесе предложения от Мая Манолова проект за промени в Изборния кодекс, предава Mediapool. Манолова вчера прибързано обяви, че промените вече са внесени в парламента, въпреки че тя има правото само да прави предложения, но не и да внася законопроекти.

От ГЕРБ не са решили категорично, но смятат, че проектът има твърде много недостатъци. БСП са против чисто мажоритарна система, а заедно с РБ те предпочитат да се въведе немската смесена система, в която е равен броят на пропорционалните и мажоритарните кандидати.

 

От АБВ смятат, че законопроектът на Манолова е недомислен и дискусионен, а от патриотите са твърдо против. По този начин законопроектът на Манолова е твърде вероятно да не влезе за разглеждане в зала, предават от Mediapool.

След оставката на кабинета продължават прокурорските разследвания към министри. Военният министър Николай Ненчев бе в столичното следствие по делото за бартера с турските ваксини, по което преди ден бе здравният му колега Москов.

След разпита си лидерът на БЗНС заяви, че прокуратурата му е връчила нова призовка – по повод проверката за ремонта на изтребителите МиГ-29. По думите на самия Ненчев той очаква утре да му бъде повдигнато обвинение по казуса.

От МВР обявиха, че са започнали с ударни темпове да издирват и изкарват от страната нелегални мигранти. Само за последната седмица от страната са изведени 51 незаконни мигранти, а от началото на годината общият им брой вече е над 960 души. От тях 315 са от Ирак, 206 от Афганистан, 85 от Сирия, 84 от Иран и други.

Вчера Върховният административен съд отмени текстовете, с които се въвежда системата за пръстови отпечатъци в болниците. Днес здравното министерство обяви, че ще обжалва решението на ВАС и не възнамерява да преустанови чекирането с пръстов отпечатък в болниците до окончателното произнасяне на съда.

Преговорите за обединение на Кипър завършиха без резултат. В Швейцария президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ не успяха да постигнат съгласие за териториалното разпределение, което би открило пътя към заключителната част на преговорите. Двете страни ще обмислят проблемите и ще обявят дата за следваща среща, каквато засега няма.

Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще прекрати в първия ден от встъпването си на власт споразумението за свободна търговия TPP, което е вероятен сигнал, че и споразумението с Европейския съюз TTIP няма да бъде осъществено. Ръководителят на кампанията му Келиан Конуей заяви, че Тръмп няма да разследва Хилъри Клинтън въпреки заплахите, които отправи по време на кампанията.

Вчера Тръмп написа в twitter, че “много хора биха се радвали да видят Найджъл Фараж за посланик в САЩ. Той ще свърши страхотна работа”. Днес от британското правителство заявиха, че това не се обсъжда като опция.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и Би Би Си.

SHARE