SHARE

След срещата си с президента Росен Плевнелиев съпредседателите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов заявиха, че биха приели мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. „Ние изразихме нашата позиция, че до тази криза се стига заради безотговорността на министър-председателя, който демонстрира Наполеонов комплекс“,  каза Симеонов и добави, че според тях те могат да разчитат на подкрепата на 130 човека в парламента, „Имаме парламентарно мнозинство, особено в новия формат на коалиция „Обединени патриоти“, и обща подкрепа за правителството минимум 130 човека. Така че няма никаква криза в момента. Тя е изкуствено създадена.“ Красимир Каракачанов потвърди думите на Симеонов и също заяви, че биха взели мандата, ако има готовност за експертно правителство. „Другата седмица ще има Консултативен съвет по национална сигурност, ние там ще заявим намерениeто си. При липса на такава готовност няма смисъл да се взима мандат. Ще го заявим публично, ако трябва, ще направим консултации и с другите политически сили, говорейки за стабилността“, заяви Каракачанов. Засега не е ясно кой би бил премиер на въпросното “експертно правителство“. Веднага след изявлението на „патриотите“ от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят кабинет с техния мандат.

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев излезе като обвиняем от столичното следствие заради договора за ремонт на руските МиГ-29 в Полша. Обвинението е за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за Българската армия, като случаят е определен като особено тежък. Прокуратурата твърди, че Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и заради действията му летателните часове на пилотите от Военновъздушните сили са спаднали на 33 за година при установен в НАТО стандарт от 180, или минимум 80 летателни часа за година. „Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ-29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци. Самият Николай Ненчев оправда действията си по договора с Полша заради предложената с 30% по-ниска цена и заяви, че не се притеснява от обвинението, което според него се дължи на това, че е накърнил интересите на руска фирма. „Обвинението е малко странно, да не кажа смешно – за това, че съм накърнил интересите на РСК МиГ, която е чужда фирма.“ Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е адвокат на Ненчев, също заяви, че обвинението е за нарушен материален интерес на руската компания.

Бойко Борисов също се яви в столичното следствие заради разследването на бартера с Турция за ваксините. Според него е нормално прокуратурата да призовава министрите, за да дават обяснения как е взето неприсъственото решение за сключването на договора с Турция през май 2015 г. „Ако ни бяха викнали два-три месеца по-рано, щяха да кажат, че е предизборно”, заяви той.  На разпит ще се явят всички министри от кабинета, които са подписали споразумението. Освен Борисов днес бе извикан и бившият правосъден министър Христо Иванов, който нарече действията на прокуратурата от последните дни „политическо позорище“ .

Парламентът отхвърли окончателно предложението на БСП за смяна на данъчния модел и връщане на  прогресивното облагане и плоският данък бе запазен. Въпреки че от БСП обещаха сами да оттеглят предложението си за смяна на данъчната система, докато не дойдат на власт, в крайна сметка идеята влезе за обсъждане между двете четения на промените в данъчните закони в пленарната зала. От Патриотичния фронт и Реформаторския блок призоваха БСП да оттеглят предложението си, както бяха обещали. „Да махнеш измервателните уреди на петролни компании и сега да искаш вдигане на данъците на хората е непоследователна политика“, заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок и призова БСП да се явят на следващите парламентарни избори с посланието, че планират да повишат данъците за средната класа. Депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за акциза и данъчните складове и отмениха сега действащата схема на облагане на цигарите, която беше в полза на българските производители. С измененията се променя съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като от 1 януари 2017 г. пропорционалният акциз ще бъде 27% от продажната цена, а от 1 януари 2018 г. – 28 на сто. Целта е до 2018 г. да бъдат достигнати минималните нива на облагане за Европейския съюз.

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че страната му не се вълнува от евентуалното замразяване на преговорите за присъединяване към ЕС. Според него Турция спазва европейските ценности и го е доказала в нощта на опита за преврат тази година.

Доналд Тръмп назначи дъщеря на индийски емигранти за посланик на САЩ в ООН, това е Ники Хейли, губернаторът на щата Южна Каролина. Анализатори коментират, че с този акт Тръмп иска да смекчи ефекта от думите си по адрс на имигрантите по време на кампанията си.