Вечерен бюлетин – 24 ноември 2016 г.

Вечерен бюлетин – 24 ноември 2016 г.

SHARE

Проведе се последният кръг от консултациите на Росен Плевнелиев с парламентарните групи след оставката на кабинета. Първи с държавния глава се срещнаха от АБВ, които са против търсенето на управленска формула в настоящия парламент и искат да се върви към предсрочни избори. 

„При декларацията на три от политическите сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и няма да участват във формирането на нов кабинет, всичко останало е пиар мероприятие, защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори чрез медиите пред българските граждани, ще покажат осем-десет мераклии за водачи на листи или за депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото“, предава Mediapool думите на зам.-председателя на АБВ Румен Петков.

Последни с държавния глава се срещнаха от “Атака”, които вярват, че настоящият парламент може да излъчи работещо правителство, ако мандат бъде връчен на Патриотичния фронт. От президентските избори насам Патриотичният фронт и “Атака” се обединиха във предизборната коалиция “Обединени патриоти” и вчера патриотите заявиха готовност да търсят подкрепа за правителство в настоящия парламент, но не и с премиер Бойко Борисов.

По този повод вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова отхвърли идеята за сформиране на правителство с подкрепата на ГЕРБ, но без премиер Борисов.  

„Невъзможно е ГЕРБ да участва в управление без премиер Бойко Борисов. Не става въпрос за его, а за това кой ще поеме отговорност към гражданите“, заяви тя пред Нова телевизия. Бъчварова също така подчерта, че здравата логика изключва най-голямата партия в парламента да се съобразява с политическата програма на четвъртата партия в парламента. Което обаче вече се случи, тъй като последната година на управлението мина под знака на забранените бурки и надигащите се огради.

Според избрания за президент Румен Радев “трябва да търсим по-голямо доверие и повишаване на диалога с Русия и намаляване на напрежението. Растящите заплахи от тероризъм и ислямски фундаментализъм може да бъдат решени само при взаимодействие с Русия, няма друг начин. Някой вярва ли, че конфликтът в Сирия може да се реши, ако Русия, САЩ и ЕС не намерят общо решение? Пътят на конфронтацията не води до решение, той не е решение”, обяви Радев в интервю за БНР.

След подобно изказване е трудно да се каже, че Румен Радев не е благоразположен към Русия, особено при положение че за настоящата ситуацията в Сирия – от поддържането на режима на Асад до бомбардировките над хуманитарни конвои – е виновна главно Русия. Според следващия президент обаче зад обвиненията, че има афинитет към Русия, стоят мистериозни сили.

“Тези, които насадиха някакви настроения срещу мен, трябва да се базират на моите открити публични тези по време на предизборната кампания, а не да се създават някакви манипулации. Същите кръгове, които провалиха кандидатурата на госпожа Бокова за ООН, явно дирижират цялата тази кампания”, посочи той.

Парламентът прие на първо четене променени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Съобразно тях ще бъдат премахнати всички лозунги, снимки, знаци, предмети и паметници от публичните места, които са създадени през комунистическия режим в негова възхвала. Ако определени предмети не могат да бъдат премахнати, то тогава пред тях ще се поставя табела с надпис, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон.

Също така периодът от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. ще се изучава в системата за образование в страната. За промените на първо четене гласуваха 104 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС и БДЦ, други 46 депутати от БСП, АБВ и “Атака” бяха против.

Европейският парламент призова комисията да спре преговорите за присъединяването на Турция. Решението на парламента не обвързва комисията, но резултатът бе категоричен, че Турция не отстоява европейските ценности.

Евродепутатите гласуваха с 479 “за” на 37 гласа “против” и 107 въздържали се за текста, който иска да бъдат замразени преговорите, които продължават от 11 години насам.

Още преди вота Ердоган коментира действията на евродепутатите. “Този вот няма никаква стойност, няма значение какъв е резултатът. Дори не мога да осмисля посланието, което те искат да отправят.”

Посланието на Европейският парламент обаче е доста ясно – погазване на демокрацията, свободата на словото, на медиите и „непропорционалните мерки“, предприети от турското правителство след опита за преврат през юли.

Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че следващата година ще участва на изборите в немския Бундестаг. Като един от лидерите на социалистите Шулц е смятан за едно от възможните лица, които да се изправят срещу Меркел на предстоящите следващата година избори. От новината следва, че след края на мандата му от две години и половина ще има избори за нов председател на Европейския парламент.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, агенция Ройтерс и „Политико“.

SHARE