SHARE

Предизборната кампания и скандалите около съдебната система и Фонда за лечение за деца продължават. Отново имаме прокурорски акции, предизборни глупости и пълно бездействие – всичко си е постарому.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде свален имунитетът на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Прокуратурата си намери виновник за АЕЦ “Белене” – Делян Добрев – и възнамерява да повдигне обвинение в умишлена безстопанственост към НЕК, заради която дружеството е претъпяло загуби от 4,5 млн. евро.

Според твърденията на държавното обвинение през 2004 г., по време на правителството на Симеон Сакскобургготски, НЕК провела процедура за „Избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ „Белене“. През 2005 г. е избрана компанията „Парсънс Иендси Юръп Лимитед”. Но седем години по-късно първото правителство на Борисов прекратява изграждането на АЕЦ “Белене”.

Въпреки решението за прекратяване на изграждането на атомната централа договорът между НЕК и „Парсънс Иендси Юръп Лимитед“ не е бил прекратен. Вследствие на което НЕК продължила плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г. на „Парсънс“, е в размер на 4 561 697,27 евро.

В отговор на обвиненията Делян Добрев заяви, че не е виновен “за нищо” и че се надява “да бъдат намерени истинските виновници за далаверата на хилядолетието “Белене“.

„Искам да припомня, че далаверата „Белене“ бе спряна с мой подпис под доклад до Министерския съвет само няколко дни след като станах министър“, заяви Делян Добрев, който пое поста след отстраняването на предшественика му Трайчо Трайков, който в момента е кандидат за президент.

“Бойко и Делян винаги са играли партия” – това твърди бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева в новата порция записи от “Яневагейт”, в които тя участва заедно с колегата ѝ Румяна Ченалова и  адв. Момчил Мондешки. Препечатваме стенограмата от сайта “Биволъ”, които разпространяват записите по аферата.

Румяна Ченалова: Аз ще ида да взема от кафеджийката цигари. Да ви заключа или вие ще ме заключите?

Владимира Янева: Не, ти ни заключи. Или ние да заключиме. Дай ние да заключиме.

Момчил Мондешки: Кой ще е.

В.Я.: Дай ние ще заключим

М.М.: Спокойно, спокойно.

В.Я.: Къде ти ще ни заключваш, ако стане пожар, ще умреме.

М.М.: Ето врата, бе, е ти врата.

В.Я.: Абеее, дай ние да я заключиме.

Р.Ч.: Добре, вдигнала съм ти нарочно тва заради Бени и ще ти прибера обувките. Да не направи някоя беля.

М.М.: Искаш ли да ходя да говоря с Бойко?

В.Я.: Не, не, не.

М.М.: С Цветан?

В.Я.: Не, не. Аз трябва да отида да говоря.

М.М.: Направи го, де. Недей се мота, в смисъл, недей… Влади, резилът ще е голям.

В.Я.: Какъв ще е резилът, като си подам оставката?

М.М.: Те тва искат. Ти нали разбираш, че Бойко вижда как му се изплъзва делото КТБ. Щот Делян явно няма да може да го оправи сетне…

В.Я.: Глупости… Те винаги са играли партия. Няма никакъв смисъл. Той няма друг начин.

М.М.: Руми ще пратя да купят цигари.

Р.Ч.: Не бе, аз ще ида да взема.

В.Я.: Няма друг начин. Първо, те винаги са играли партия, второ, той Делян добре разбира, че властта е в момента в него и той няма как да го… да не беше в него да го притисне и да го излъже, ама сега няма как. Още повече нали се сещаш, че синдиците трябва да минат и през министъра на финансите. Без Бойко да даде одобрение и министъра на финансите няма да даде.

Р.Ч.: Последно, ще заключвате ли?

М.М.: Да, да ние ще заключим. Тоя пък звяр веднага тръгна.

В.Я.: Е къде ще отиде?

М.М.: Ще му тегля един шут, ще стане танцуващия с вълци. Влади, ще стане мазало. Ще направят и второ и трето дело и ще стане ма…

Говорейки си за хора с имена Бойко и Делян, днес премиерът Бойко Борисов сподели, че записите в аферата “Яневагейт” са “врачки и махленски клюки”. В интервю за „Нова телевизия“ премиерът допълни, че според него Делян Пеевски и Иво Прокопиев “са еднакви” и че бизнесменът Прокопиев му е влияел при избора на министри в първия кабинет на ГЕРБ. Щом според премиера са “еднакви”, е добре да си зададем въпроса дали Пеевски пък не е влияел при избора на втория кабинет?

В отговор Иво Прокопиев определи твърденията на премиера като „неверни и манипулативни”. “Като журналист, издател, предприемач аз винаги съм работил в частния сектор. Нямам и ден на държавна заплата, бизнесът ми не зависи от държавни поръчки”, заяви издадетелят на “Капитал” и “Дневник” в свое изявление.

“Вярно е, че първият икономически екип на ГЕРБ в голяма степен споделяше ценностите на [работодателската организация] КРИБ (от оня период), част от хората в екипа бяха членове на организацията, но номинацията им за министри беше извършена изцяло по политическите механизми на ГЕРБ, с които КРИБ никога не е имал общо.”

Борисов също така разкри, че се е готвело покушение срещу Прокопиев от банкера Цветан Василев. Прокопиев потвърди, че “през 2010 година беше получена оперативна информация в компетентните служби за подготвяно покушение срещу мен и семейството ми. И двамата с г-н Борисов бяхме информирани от съответните органи – аз като потенциален потърпевш, а той като министър-председател”. Той обаче отрече да знае, че зад заплахите е стоял Цветан Василев.

“Намесването на името на г-н Цветан Василев в тази връзка е интерпретация изцяло на г-н Борисов вероятно поради факта, че хронологически този случай беше след първите журналистически разследвания за КТБ, или поради информация, с която аз не разполагам.”

Друга новина от деня е, че са се увеличили двойно делата срещу Фонда за лечение на деца след показните арести на старото ръководство и неговата смяна.  От началото на 2016 г. срещу фонда са заведени 11 дела, показва справка на Mediapool, като само едно от делата е заведено при стария директор Павел Александров, а останалите 10 са срещу откази за лечение при новия директор Владимир Пилософ.

Хаосът във фонда води и до увеличаване на независимите дарителски кампании за лечение на деца в чужбина. Такъв е случаят с децата Емил и Александра, чиито родители едновременно съдят фонда за отказ за лечение  и организират кампании за набиране на средства – DMS EMO  и DMS ALEXANDRA.

Днес стана ясно и че Европейският съюз няма да може да подпише търговското споразумение с Канада – CETA. Причината е категоричният отказ на областния премиер на Валония да даде разрешение на премиера на Белгия да подпише споразумението, за което се изисква единодушие от държавите – членки на ЕС. По-рано днес ЕС даде срок до вечерта да бъде преодоляна съпротивата срещу CETA от страна на лидера на Валония, тъй като този четвъртък бе насрочено подписването на споразумението с премиера на Канада Джъстин Трюдо в Брюксел.

Белгийският федерален премиер Шарл Мишел обясни, че все още е готов за диалог с Валония и е твърде рано сделката за свободна търговия да се обяви за мъртва, но подписването очевидно няма да стане в близките дни.

От началото на операцията по превземенато на гр. Мосул от ДАЕШ са убити почти 800 бойци на терористичната групировка, предава телевизия „Ал Арабия”.Също така около двайсетина бойци са били пленени. Офанзивата за превземане на Мосул започна миналата седмица и по информация на правителството на Ирак операцията върви много по-бързо от очакваното.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и Би Би Си.

SHARE