SHARE

Президентът Росен Плевнелиев призова в останалите дни до изборите политическите лидери да помогнат за качествен дебат, а не да се отклонява вниманието от важния въпрос – какво смятат да свършат кандидат-президентите през следващите 5 години. „Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата „Две каки, които си говорят“, по същия начин не съм съгласен начинът, по който се правят правителствата в България, да бъде сведен до „двама батковци, които си говорят“, заяви президентът. Плевнелиев отрече твърденията на премиера Борисов, че му е бил препоръчан за министър от кръга „Капитал“ и отбеляза основни факти от биографията си, като обеща да даде очет за работата си и действията си като президент на България. „Влязох в политиката не защото някой ме е посочил и защото съм зависим от някого, а защото исках да помогна на България. За мен посланието на министър-председателя по-скоро няма тази персонална насоченост. Всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно, но за мен е важно, че се прави опит точно в сърцето на президентската кампания отново гражданите да не чуят важното, отново да се замеряме кой, какво и защо.“

Депутатите от правната комисия решиха гласовете „не подкрепям никого“ на предстоящите избори да се броят при определяне на резултатите. Ако се стигне до балотаж, ще се състезават двамата реални кандидати с най-висок вот независимо от броя на бюлетините „не подкрепям никого“.  На втори тур опцията „не подкрепям никого“ отново ще присъства. Това обаче ще се случва при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. на президентски и на кметски. Протестният вот няма да се включва при определяне на крайния резултат на пропорционални избори – парламентарни, за евродепутати и за общински съветници. Освен това депутатите от правната комисия решиха в изборните секции в чужбина да няма втора урна за гласуване. Таванът за броя на изборните бюра зад граница пада само за страните от Европейския съюз (ЕС). Утре поправките в Изборния кодекс трябва да бъдат окончателно гласувани в пленарна зала.

Правителството прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа, при условие че ще бъде поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани в срок, не по-късен от края на 2017 г. Споразумението трябва да бъде ратифицирано и от Народното събрание. Засега споразумението между ЕС и Канада не може да бъде подписано заради Белгия, където правителството не получи подкрепа за споразумението.

Очаква се днес да бъдат повдигнати обвинения срещу трима служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. „Провежда се разследване в Бургас, София и Ямбол. Иззети са множество документи. Разследва се злоупотреба с евросредства, както и изпълнителният директор на ИАРА“, съобщи Румяна Арнаудова пред „Нова тв“. Става дума за получаване на субсидии от ЕС въз основа на данни с невярно съдържание, заявени от търговски дружества. Въз основа на тези неверни сведения, което е станало със знанието на изпълнителния директор, са били изплатени парични средства. Държавата е ощетена с 60 хиляди лева заради разрешително на улов за калкан, издадено на тъщата на инспектор от агенцията.

Русия иска 23 490 щатски долара за 13 500 страници от така наречените „трофейни архиви“, които Съветската армия е изнесла в СССР по време на Втората световна война. Архивите са заграбени от Москва през периода 1944-1945 г, съобщава „Дневник“. Пред изданието председателят на Държавна агенция „Архиви“ доцент Михаил Груев заявява: „Руснаците се държат като при преговорите за газа. Те казват „ние сме ви ги снимали, но цената е 1,74 долара на страница, и то на ксерокопие, а не на дигитално копие. Платете ги, за да продължим да търсим“.

Полицията в Германия извърши обиски в пет германски провинции. Обиските са свързани с 14 руски кандидати за убежище от чеченски произход, за които се подозира, че финансират терористични дейности и имат връзка с организацията „Ислямска държава“ (ИД). Претърсени са 12 апартамента и център за кандидати за убежище в провинциите Тюрингия, Саксония, Хамбург, Северен Рейн-Вестфалия и Бавария. Операцията е част от разследване, започнало през 2015 г. срещу чеченец на 28 години, който искал да отиде от Германия в Сирия и да се сражава на страната на ИД. В резултат на разследването 10 други мъже и 3 жени – всички руснаци от чеченски произход, на възраст 21 – 31 години – са били заподозрени във финансиране на тероризъм.

Поне 59 души бяха убити, а над 100 – ранени, при самоубийствена атака в полицейска академия в Куета, Пакистан. Трима маскирани нападатели са нахлули късно в понеделник в сградата, в която по това време е имало около 200 кадети, и са държали заложници в продължение на около пет часа. ДАЕШ поеха отговорност за атентата, който е най-смъртоносен в Пакистан от август насам.

SHARE