SHARE

Ако смятате, че дадена карикатура е била твърде дръзка и обидна в изобразяването на българската действителност, то прочетете новините от деня и може да разберете, че действителността е далеч по-груба и вулгарна.

Откъде да започнем? Може би с това че “патриотите” от НФСБ, ВМРО и “Атака” внесоха предложение в парламента да се стреля на месо по преминаващите незаконно границата?

Според националистическите партии всякакъв опит за незаконно преминаване на българската граница “трябва да бъде възпрепятстван с употреба на сила, в това число използване на физическа сила, на водни струи, действия с газови средства, гранати, бомби, както и при необходимост употреба на огнестрелно оръжие”.

Или може да споменем, че Висшият съдебен съвет за пореден път отказа да се занима с “човека на Бойко” (според едни записи) Димитър Узунов, който миналата седмица каза откровени лъжи по адрес на члена на ВСС Калин Калпакчиев, но те не предизвикаха никакъв отзвук.

„Премината е границата на позволено и непозволено, на редно и нередно, на добро и зло. Става дума за нравствена разруха. Това се отразява не само на нашата работа, но и на общественото усещане за справедливост“, заяви Калпакчиев.

Продължава и течът от сайта “Биволъ” на записите между бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова и адв. Мондешки. От новата порция разбрахме, че Агенцията по приватизация умишлено е загубила делото за БТК пред арбитражния съд в Париж в полза на фирмата „на Делян”. Това твърди адв. Мондешки в записите.

Междувременно според анализ на “Алфа Рисърч”: „Кампанията за президентските избори и националния референдум е по-скоро слаба, ограничена до националните медии и непредставяща достатъчно информация както за позициите на кандидат-президентите, така и за аргументите по трите въпроса в референдума”.

Според анализа на агенцията българите ще гласуват в подкрепа на трите въпроса на референдума, но “хората изразяват съгласие с мотивите и на двете противоположни позиции”. Например 59% от избирателите искат да бъдат намалени партийните субсидии, но 73% смятат и обратното –  партиите трябва да получават по-висока субсидия, за да не изпаднат в зависимост от интересите на благодетелите си.

С други думи, българинът не е информиран, не знае за какво ще гласува и не знае кое е в негов интерес. Е, поне в събота ще ходи на безплатен концерт на Станислав Трифонов, който ще блокира движението около Орлов мост за цяло денонощие. Честито.

И ако още не ви е тъжна картинката днес, правозащитник е бил пребит пред Народното събрание. Двама неизвестни мъже са нанесли удари в лицето и стомаха на Красимир Кънев, председател на БХК, пред хотел “Радисън”, срещу Народното събрание.

Министерството на финансите публикува на страницата си проекта за бюджета за 2017 г. В него се предвижда разходите през следващата година да нараснат с близо 2 млрд. лв., а приходите – с 2.4 млрд. лв. От разбивката на “Дневник” се вижда, че най-много се увеличават парите на регионалното министерство, МВР и Министерството на културата. Очаква се БВП за 2017 г. да бъде 92,4 млрд. лв., или 2,5% ръст спрямо 2016 г.

Днес в парламента депутатите окончателно премахнаха ДДС-то върху дарените храни. След като промените вече са приети, храните ще бъдат освободени от ДДС и ще могат да се даряват до 30 дни преди изтичането на срока им на годност. Промените влизат в сила от началото на следващата година.

Ако си спомняте, след края на надпреварата за генерален-секретар на ООН се бе появил донос за Кристалина Георгиева от Ив Кугелман, който българските медии бързо препечаха. Днес Кристалина Георгиева обяви, че се е свързала с първоизточника на твърденията –  Изследователският институт за външни политики в САЩ – и те, след като са проверили информацията, са я свалили от своя сайт.

„На 17 октомври 2016 г. публикувахме статия на Ив Кугелман, озаглавена „ООН се размина с голям скандал“. Тази статия съдържаше твърдения за българския еврокомисар Кристалина Георгиева. След като прегледахме материала отново и направихме допълнителни проучвания, се отричаме от написаното в него и го премахваме от нашия сайт. Текстът беше свален на 25 октомври 2016 г.”, пише институтът.

Днес след дълго изнудване от страна на валонския премиер той най-накрая склони да даде съгласието си за подписването на споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС – CETA. Договорът трябваше да бъде подписан днес, но канадският премиер Джъстин Трюдо отмени посещението си в Брюксел, тъй като в продължение на две седмици валонският премиер поставяше популистки условия към лидерите на ЕС и Канада. Днес федералният премиер на Белгия Шарл Мишел обяви, че той е убедил лидера на валонската област да даде своето съгласие срещу включването на адендум (допълнение) към CETA. Съдържанието на адендума все още не е известно.

След подписването на споразумението се очаква и дълъг процес по неговото ратифициране от всички страни – членки на ЕС. За България успешното подписване на CETA също така означава, че поетапно ще отпаднат визите от май до декември 2017 г.

През 2017 г. НАТО ще проведе своето най-голямо военно учение в Източна Европа. Подробностите за това уточниха министрите на отбраната на страните от НАТО късно в сряда. Следващата година Великобритания ще изпрати изтребители в Румъния, а САЩ обещаха войски и артилерия за Полша. От Ройтерс заявяват, че това ще е “най-голямото военно струпване на алианса около руските граници след края на студената война”.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни, че в Източна Европа ще се създадат 4 бойни групи от близо 4000 души. По думите му това е в отговор на разполагането на 330 000 войници по западната руска граница.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и Би Би Си. 

SHARE