SHARE

Керванът продължава да си върви безпосочно. Румен Радев отказа утре да присъства на Консултативния съвет по национална сигурност. Николай Ненчев коментира повдигнатите му от прокуратурата обвинения, а Цветан Василев продължава със своите телевизионни изповеди. Междувременно Фондът за лечение на деца вече действа в пълно информационно затъмнение, защото така се решават проблемите на територията.

Два месеца след напускането на донорските организации Фондът за лечение на деца вече работи изцяло на тъмно, предава Мартина Бозукова за “Медиапул”.

След като правителството в оставка внезапно смени цялото ръководство на фонда по-рано тази година, продължават да намаляват и видовете лечения, които се финансират от фонда. Това принуждава все повече родители на болни деца да търсят дарения и завеждат дела срещу фонда.

“Отскоро от сайта на фонда е премахнат регистърът, в който можеше да се проследи движението на подадените заявления за лечение – колко случая чакат за разглеждане, колко са решени и т.н.”, предава Бозукова и уточнява, че на негово място е поставена система за справки, от която не може да се проследи как фондът си върши работата и на колко болни деца се чака случаят им да бъде разгледан.

В своя фейсбук профил избраният за президент Румен Радев заяви, че утре няма да присъства на Консултативния съвет по национална сигурност.


Цветан Василев твърди, че през правни кантори са източени 120 млн. лв. от несъстоятелността на КТБ. Това стана ясно от втората част на интервюто му за телевизия BiT.

Василев твърди, че около 75% от тези пари са отишли обратно при Делян Пеевски и „организаторите и контрольорите на несъстоятелността на банката”. Банкерът също така заяви в интервюто, че чужди прокуратури разследват Делян Пеевски, а Бойко Борисов е обещал да спаси КТБ през 2014 г.

„Беше ясно, че ще има предсрочни парламентарни избори и неговото условие [на Борисов] беше да спечели изборите, за да спаси банката. Точно за това работех активно, сформира се консорциум с виенска консултантска компания и партньорите от Оман, които бяха водещи в този консорциум. Бяха направени предложения за спасяване на банката, основните активи бяха свободни от всякакви обременености. Нищо не е искал. Нито той е поставял условия, нито аз“, уточни Василев.

Радан Кънев щял да бъде премиер, но не знаел кога. Това днес заяви лидерът на ДСБ в интервю за Би Ти Ви. По думите му новият десен проект няма да има нищо общо с Реформаторския блок и той няма да е изграден като партийна коалиция. „Идеята на едно ново дясно е да реализира идеи“, уточни той.

От думите на Кънев стана ясно, че разглежда премиера в оставка Бойко Борисов като политически труп. „Няма да коментирам повече човек, който 4 пъти е напускал поста преждевременно, за да си издейства по-висок вот на следващи избори. Този човек е приключен, чао. Белият кон умря отдавна в българската политика и всеки, който е напуснал властта, не се е върнал“, заяви Кънев.

Военният министър в оставка Николай Ненчев определи в интервю за Би Ти Ви двете обвинения срещу него –  отказа Русия да ремонтира старите съветски изтребители МиГ-29 и престъпление по служба заради поръчка за купуване на армейски униформи – като “безпочвени” и изрази съмнение дали срещу него не са използвани СРС-та. Той също иронизира факта, че българското обвинение му търси сметка за това, че е отказал на Русия да ремонтира българските самолети. “Помислих, че става въпрос за руската прокуратура”, заяви той.

По казуса със самолетите Ненчев каза, че следващият президент Румен Радев е препоръчал на военното министерств да ремонтира двигателите на МиГ-29 в Полша, а не в Русия, за да се търси ”диверсификация”.

 

”В тази експертиза се отправя съвет към мен аз да търся алтернативи за тези двигатели и направо ми се препоръчва Полша. Експертизата ми е дадена от ръководителя на делегацията на България в Полша и е подписана от него – ген. Румен Радев”, поясни Ненчев.

Данните на НСИ за ноември 2016 г. показват подобряване на бизнес климата в страната с 0.6 пункта в сравнение с предходния месец. Икономическата несигурност продължава да е основен проблем във всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, търговия и услуги. Институтът също така отбелязва, че се засилват очакванията за свиване на търсенето и намаление на поръчките. В резултат не се очаква увеличение на цените.

Режимът на Асад продължава настъплението си в сирийския град Алепо, като вече е превзел една трета от бунтовническите територии в града. Би Би Си предава, че силите на Асад са успели да разделят една от друга бунтовническите територии.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и Би Би Си. 

SHARE