SHARE

Новоизбраният президент Румен Радев обвини правителството в оставка на Бойко Борисов, че министрите нарушават нареждането му да не се сключват обществени поръчки, освен ако не са неизбежни. В профила си във фейсбук Радев написа: „Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като „неизбежна“. От АПИ пуснаха съобщение до медиите, в което се казва, че става въпрос не за стартиране на нова обществена поръчка: „Поръчката за т.нар. тол-система е обявена на 5 април 2016 г. От стартирането й до този момент тя беше нeколкократно временно спирана поради обжалвания и след произнасяне на компетентните институции на Република България – Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, съответно възобновявана. Видно от всички правови решения досега, жалбите са били несъществени“. Премиерът в оставка Бойко Борисов нареди на министъра в оставка Лиляна Павлова да се срещне с Румен Радев, за да уточнят казуса.

Трайчо Трайков коментира обвинението, което бе повдигнато срещу него за безстопанственост заради продажбата на остатъчния пакет акции на „ЕВН България“ през 2011 година. Пред bTV бившият енергиен министър коментира: „Адвокатите, които се запознаха с обвинението срещу мен, ми казаха, че е пълна глупост. Ясно е, че то няма да издържи, но за прокуратурата е важно да има политически ефект“. По-късно днес стана ясно, че по същото обвинение се очаква да бъде обвинен и бившият финансов министър Симеон Дянков. Постановлението за привличането му е изготвено, но в момента прокуратурата не може да го призове, защото не може да го открие. Предстои да се установи на кой адрес се намира Дянков, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова.

Апелативният съд във Варна реши да освободи от ареста първия машинист на катастрофиралия край шуменското село Хитрино влак. Съдебно-техническата експертиза доказва двойното превишаване на скоростта, както и свидетелските показания на служители на гара Хитрино, стрелочници, началник-гара, които са видели приближаващия влак с много висока скорост, изтъкнаха още магистратите. „Налице са и свидетелски показания на третия машинист от локомотивната бригада, който също установява, че при навлизане в гарата влакът се е движел със скорост 78 км/час.“ Въпреки това Димитър Михнев ще бъде освободен, след като внесе гаранция от 10 000 лв., тъй като магистратите прецениха, че няма вероятност той да се укрие.

Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са отправили парламентарен въпрос към министъра на културата в оставка Вежди Рашидов какво ще предприеме за решаването на спора за възнагражденията, които радиото трябва да отчислява на „Музикаутор“. От 1 януари 2017 г. БНР няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от сдружението – над 14 000 000 музикални произведения от цял свят, тъй като двете страни не постигнаха споразумение за размера на авторските възнаграждения. Министърът в оставка Вежди Рашидов призова днес страните да възобновят преговорите и да постигнат съгласие.

Турският парламент трябва да гласува тази седмица удължаване на извънредното положение в страната за нови три месеца, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм. Той призова гражданите да бъдат внимателни в социалните мрежи: „Искам гражданите и младежите да не споделят постове, които могат да представляват престъпление и трябва да бъдат предпазливи да не са инструмент на терористични организации“. Междувременно бе разпространена снимка с паспорта на заподозрения за атентата в Истанбул в новогодишната нощ, 28-годишния гражданин на Киргизстан Лакхе Машрапов, но полицията все още не потвърждава информацията. Арестите в Истанбул продължават.

Следващият президент на САЩ Доналд Тръмп се закани, че Северна Корея няма да прави повече пробни изтрели с ядрени ракети, след като лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун обяви готовност за нови опити в новогодишната си реч. Тръмп отново разкритикува Китай като обвини Пекин, че поддържа авторитарния режим в Северна Корея и не прави достатъчно, за да спре опитите на Ким Чен Ун да се сдобие с ядрено оръжие.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е разследван по подозрение в корупция. Част от обвиненията са недекларирани доходи и фалшифициране на изборите през 2009 година.