SHARE

Президентът Радев е за втори ден в Брюксел. Днес той отново пламенно защитаваше българския инте… извинете, отново пламенно защитаваше Русия и как трябва НАТО да подобри отношенията си с нея. Този път дори с цитати от Доналд Тръмп.

„Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаване на диалога с Русия за избягване на конфронтация, за избягване на неразбирателство и за снижаване на риск“, заяви Румен Радев след срещата си генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. След което започна да цитира Тръмп.

„Както и президентът Тръмп сподели, основните заплахи днес са международният тероризъм, борбата с „Ислямска държава“. Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия – и в Близкия изток и в борбата с глобалния тероризъм.”

В отговор Столтенберг за пореден път обясни, че действията на НАТО са пропорционални на „поведението на Русия, която изгради голяма военна мощ в последните години и използваше военна сила срещу съсед”.

„Ответните ни мерки са премерени, прозрачни, отбранителни по характер. Но изпращат ясен сигнал, че сме заедно, че всички съюзници са готови да се защитават взаимно“, предава Mediapool думите на Столтенберг.

Междувременно от “Да, България” настояха за пълна ревизия на синдиците в КТБ пред новия български държавен глава и служебния премиер Герджиков. В отворено писмо движението на Христо Иванов предупреждава, че „чрез бездействия и ненавременни действия синдиците създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на нейните кредитори”.

„Назначението на г-н Радослав Миленков за председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките беше сред първите, извършени от премиера Бойко Борисов през ноември 2014 г. Под ръководството на г-н Миленков и синдиците информацията за КТБ беше ограничена до спорадични отговори на депутатски въпроси и няколко публикации на разследващи журналисти.

Те засилват опасенията, че се извършва преразпределяне на активи на фалиралата банка на тъмно – централата на КТБ и множество други недвижими имоти, най-голямата фирма за търговия с електроника “Техномаркет”, печатницата на медийната група на г-н Пеевски и др. Продължават опитите за придобиването на военния завод “Дунарит”.

Българската държава изтегли мостов кредит от 3 млрд. лева през ноември 2014 г., с който започна изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Затова българските граждани имат право да бъдат информирани за начина, по който се извършва събирането на активите на фалиралата банка.

Огласени бяха факти, че един от назначените в КТБ синдици – Кристи Маринова, е обслужвала счетоводно адвокат Момчил Мондешки, осъждан за измама и обсебване, а в същото време активи, заложени в КТБ, стигат до този адвокат”, се казва още в писмото.

Днес се появи и информация, че медийните пакети за президентските избори и референдума са стрували на данъкоплатците 1 463 253 милиона лева и 95 ст. Например кандидатът за президент Бисер Миланов-Петното е изразходил 40 000 лв. пари от държавата, за да получи своите 3215 гласа, или с други думи – по 12,44 лв. на глас. Това сочи справка, изготвена от ЦИК, представена от Mediapool.

Редица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на столицата по акция на “Спаси София” и артиста Ивайло Христов.

Сред преобразените паметници бяха тези на св. Патриарх Евтимий, св. св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов.

Столичната община предупреждава: Дишането сериозно вреди на вашето здраве“ – това е само едно от посланията, които тази сутрин нашият екип заедно с артиста Ивайло Христов закачи на някои от най-знаковите паметници в София. Целта ни е отново да насочим вниманието към опасния проблем със замърсяването, чиито жертви са над 700 души годишно само в столицата. През изминалия уикенд фините прахови частици достигнаха отново пикови стойности от над 400μg/m3, а общината си прави оглушки. Настояваме цялата администрация и лично кметът Йорданка Фандъкова да се ангажират с проблема и да предприемат бързи, конкретни и категорични действия. Очакваме Столичната община да изиска от държавата промени в данъчната система, позволяващи на общините да поощряват икономичните и по-малко замърсяващите автомобили; тотална приоритизация и модернизация на градския транспорт, както и неговото безплатно ползване в дните с пиково замърсяване. Също така настояваме за поетапно превръщане на центъра в пешеходна зона, за повече велоалеи, преомисляне на политиката за енергийни помощи и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните”, се казва във фейсбук страницата на “София диша”.

Още същия ден кметът Йорданка Фандъкова обеща безплатен градски транспорт и ограничаване движението на автомобили в най-натоварените зони на града в дните с трайно превишаване на допустимите норми на запрашаване на въздуха. Тя заяви, че това са част от краткосрочните мерки срещу замърсяването, които ще бъдат въведени най-рано напролет.

Акции на Столичната община бяха обявени от кмета Фандъкова в личния ѝ фейсбук профил, те включват: строг контрол на техническите прегледи на автомобили и спиране от движение на автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми, система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, безплатен градски транспорт и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици, екологичен мониторинг, закупуване на електробуси за градския транспорт и даване възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града.

“Програмата, която разработваме заедно с експерти от БАН, Техническия университет и ХТМУ, включва и зелените политики, по които работим в последните години и продължаваме. В това число строителството на третия лъч на метрото, с който очакваме да спестяваме до 90 хил. т годишно вредни емисии и модернизацията на градския транспорт, като всички нови превозни средства задължително са с екостандарт ЕВРО6. Изграждане на нови велоалеи и нови буферни паркинги при началните и крайните спирки на метрото със стимули за използването им. Увеличаваме честотата на миенето на основните улици и булеварди и включване на повече квартални улици. Продължаваме да залесяваме и да създаваме нови зелени площи около натоварените булеварди, както и ежегодно да залесяваме ерозирали и замърсени терени извън урбанизираната територия”, се казва още в изявлението ѝ.

Мнозинството на Цацаров в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет внесе кандидатурата на Стефан Милев за временен председател на Софийския районен съд (СРС) напук на желанието съдиите в СРС да бъде назначена Албена Ботева – която бе отхвърлена без аргументи миналата седмица от ВСС.

Всяка трета институция в България не публикува в интернет нормативните актове, които издава, а половината не правят това по отношение на общите административни актове. Това показва Рейтингът на активната прозрачност на Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) за 2016 г.

Близо 65% от общо 565 органа на власт у нас, изследвани от неправителствената организация, са обявили текстовете на нормативните актове, които приемат, но 35% не са го направили, въпреки че информацията касае много граждани и фирми.

Отношенията между Украйна и Русия ескалират в последните дни, като украинските власти съобщават, че от 29 януари в конфликтния регион Донецк е започнала нова руска офанзива.

От своя страна Русия днес обвини Украйна, че войските на Киев са нарушили мирното споразумение с вчерашната атака над проруските бунтовници.

“Съжаляваме, че в резултат на това нападение хора са били убити и от двата лагера”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. “Подобни агресивни действия, подкрепяни от военните сили на Украйна, подкопават целите и задачата на Минското споразумение”, предава Ройтерс думите му.

Твърденията на украинските власти са противоположни.  Павел Жебривский, ръководител на украинската управа в Донецк, заяви, че “едно подразделение на руските войски в Авдеевка са открили стрелба и започнали настъпление. В началото сами са поискали режим на затишие, но за десет минути се прегрупирали и започнали настъпление“.

Град Авдеевка остава една от най-горещите точки в украинския конфликт. По данни на украинския щаб за антитерористични операции (АТО) от 29 януари в района около Авдеевка нееднократно е имало опити за нападение над украинските позиции.

Украинските власти съобщиха също така, че подготвят възможна евакуация на град Авдеевка, като, ако се стигне до такова решение, те съобщават, че могат да евакуират по 8000 души на ден от конфликтната зона. По информация на BBC в региона се намират между 16 до 22 хил. души.

Днес в Британия започна Brexit дебатът в Камарата на общините за даване на правителството правото да стартира процедурата по напускане на ЕС. Това е началото на дълъг процес, като все още не е ясно колко депутати от крехкото мнозинство от четирима депутати на консерваторите ще се разбунтуват срещу премиера Тереза Мей и дали тя ще получи достатъчно подкрепа от опозицията. Лидерът на опозицията заяви, че ще подкрепи напускането на ЕС, но не се очаква голяма част от депутатите му да го последват. Един от най-самоотвержените привърженици на ЕС, консерваторът Кенет Кларк, заяви в реч по време на дебатите, че няма да подкрепи правителството.

След края на пренията в следващите дни Камарата на общините ще гласува дали дава право на правителството да започне процедурата по напускане, след което се очакват дебати и гласуване в Камарата на лордовете, в която има проевропейско мнозинство, но тя може единствено да забави процеса. Освен общините и лордовете и кралицата трябва да промулгира акта. Тя може и да не го направи, но последния път, когато това се е случило, е през 1708 г., когато кралица Ан отказва да одобри създаването на шотландски войски.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“, „Дневник“, BBC и агенция Reuters.

**Снимка: Паметникът на Алеко Константинов, преобразен от артиста Ивайло Христов по време на акцията „София диша“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.