SHARE

След като вчера от прокуратурата обявиха, че издирват бившия финансов министър Симеон Дянков, за да му връчат обвинение в безстопанственост, стана ясно, че той се е обадил в прокуратурата, за да се осведоми как да му бъде връчено обвинението. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че обвинението срещу бившия вицепремиер ще е за превишаване на властта и неизпълнение на служебните задължения, от което е нанесена щета на държавата за 20.820 млн. лв. Другият обвиняем по същият казус, Трайчо Трайков, обяви, че ще съди прокуратурата за клевета. „Досега не съм съдил никого за клевети и набеждаване, но този път няма да оставя така. В постановлението за привличането ми като обвиняем няма нищо за пенсии и пенсионери и за функцията ми като прокурист в ЕВН, а вчера е било натъртено, че има конфликт на интереси и че са ощетени пенсионерите”, каза Трайков и сравни действията на прокуратурата с тези на „кафявите медии“. Пред Нова телевизия той поиска извинения от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която участваше в същото предаване чрез интервю по телефона. „Приемам тези реплики спокойно, нямам намерение да се извинявам на обвиняем, от чиито действия са настъпили щети за над 20 млн. лв.“, отговори Арнаудова.

Заради очакваното силно застудяване и снеговалеж министрите в оставка се събраха, за да отчетат какви превантивни действия се взимат, предава „Дневник“. Енергийните дружества са увеличили двойно аварийните екипи, а от здравното министерство са наредили хоспитализация на хората, които са на хемодиализа, а военните имали готовност до час след сигнала да изпратят военната техника. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски докладва, че е имал заседание с мобилните оператори, за да се гарантира работата на мрежата. „Всички клетки, на всички станции днес още ще бъдат проверени батериите и ще бъдат заредени агрегатите с дизелово гориво, където няма, с добавки, за да не замръзва. Така че ще се опитаме да обезпечим“, казва министърът в оставка. В началото на дискусията премиерът в оставка посочва, че не може да се каже на хората да не пътуват, но призовава това да става само в краен случай. „Предупреждавайте“, съветва Борисов. Той уточнява, че при очаквани температури от минус 22 градуса дори техниката на спасителите може да спре да работи. Междувременно от МОН обявиха удължаване на ваканцията за всички училища в страната до 9 януари, а от МВР предупреждават, ако е възможно, да бъдат избегнати пътуванията през следващите дни. Главната инспекция по труда напомни на работодателите за мерките, които могат да предприемат за защита на подчинените си – осигуряване на течности, работно облекло и промяна в работното време.

Расте броят на огнищата на птичи грип в страната и по тази причина Министерство на земеделието и храните забрани лова и разселването на пернат дивеч на територията на цялата страна. „Мярката има превантивна цел по отношение живота, здравето и имуществото на гражданите“, се казва в съобщение до медиите от министерството.

Председателят на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) Антоанета Цонева и Асен Генов осъдиха окончателно в. „Монитор“ за твърденията, че са организирали и плащали за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Заглавието на публикацията е „Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров“. В самата статия се твърди, че „Протестна мрежа“ са били на спешна спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов“ и че „се е родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.“. На Асен Генов също е присъдено обезщетение от 3 хиляди лева. Съдът приема, че написаните в статията твърдения са годни да нарушат „личната самооценка на ищците, а също така и обществената оценка за тях като членове на организация за извършване на протести, вследствие на приписаното им в статията неморално поведение“.

Турската полиция блокира пътища, водещи до българско-турската граница във връзка с издирването на заподозрени за атентата от новогодишната нощ в Истанбул. В района са разположени екипи от специалните частите за борба с тероризма, като специално внимание се обръща на ГКПП Дерекьой – Малко Търново. Българските власти не са променяли мерките за сигурност по границата с Турция, стана ясно от изявление на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. „На наша територия няма промяна в нивото на сигурност, която гарантираме“, коментира тя. Разнопосочна е информацията за това кой е бил атентаторът. Днес парламентът на Турция удължи с нови три месеца извънредното положение в страната, а президентът Ердоган направи изявление, в което посочва, че атентатите целят да разединят народа на Турция. Освен това Ердоган обърна внимание на икономическата обстановка в страната и призова държавните банки да понижат лихвите.