SHARE

Правителството в оставка се събра на извънредно заседание днес и прие План за противодействие на битовата престъпност. Според плана МВР ще започне тримесечна операция за противодействие на битовата престъпност в малките и отдалечените населени места, в която ще участват 1140 полицейски автомобила, които ще патрулират в цялата страна. За необходимите разходи МВР ще получи допълнително 5 млн. лева, а отделно ще бъдат отпуснати нови 2 млн. за закупуването на нови автомобили за полицията. Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обяви, че от 2008 година не са купувани коли, а самият план за противодействие на битовата престъпност бил готов в края на миналата година. Премиерът в оставка Борисов обяви, че сега Министерският съвет отпуска парите, необходими за три месеца, а следващото правителство можело да го продължи. Малко след като правителството и МВР обявиха плановете си, лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че въпросният план бил част от предизборната кампания на ГЕРБ, а програмата срещу битовата престъпност била стартирана от кабинета „Орешарски“.

Междувременно стана ясно, че в БСП също имат план, който са кръстили Национален план за развитие на България, и трябва да бъде приет на конгреса на партията през февруари и да стане основа за предизборната им платформа. „Решени сме за премахване на мутренското управление на държавата – обвързаности, зависимости и задкулисие, и за тяхната смяна с ясни правила, еднакви за всички; с наказания за хората, които не изпълняват тези правила – също еднакви за всички, без привилегия и без задкулисие. При това неизбежни наказания – когато си направил нарушение или си извършил престъпление“, обяви Корнелия Нинова. На въпрос на журналисти за служебното правителство, което трябва да състави Румен Радев, тя заяви, че в БСП били толкова променени, че нямали отношение към въпроса: „БСП няма отношение към състава на служебното правителството. Нито ще предлага на Радев министри. Не ви се вярва, но ви уверявам, че това е част от промяната в БСП”.

Партия ДЕОС обявиха, че ще поискат коалиция с  „Да България“ за предстоящите парламентарни избори. Предложението ще е основано на три декларирани и от двете партии общи приоритета: правосъдие, антикорупция, образование.

Лошото време затвори пътищата в 6 области, около 400 населени места са без ток, влаковете се движат със закъснение, много от автобусите преустановиха движение. Особено тежка е ситуацията в Северна България и област Бургас. Летищата във Варна и Бургас са затворени. Затворена е границата с Македония. Личен състав и техника от Българската армия се включиха в дейности по овладяване на ситуацията. Очаква се тази нощ снеговалежът да спира, но температурите ще продължат да падат.

Ръководителят на генералния щаб на Русия Валери Герасимов обяви, че Русия ще намали броя на силите си в Сирия. Самолетоносачът “Адмирал Кузнецов“ и  корабите от Северния флот ще са първите, които ще напуснат страната.

Властите в Турция са убедени,че зад вчерашния атентат в град Измир стои Кюрдската работническа партия. Те са задържали 18 човека във връзка със случая.

SHARE