SHARE

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се срещна с депутати от Реформаторския блок, за да обсъдят приемането на мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. След срещата Валери Симеонов обяви, че от Патриотичния фронт биха направили всичко възможно да се избегне служебно правителство. „Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и парламентарна криза, защото смятаме, че България има нужда от стабилност, а не от поредния хаос, служебно правителство, за което настояваха от БСП с изключителна настойчивост – да имало служебно правителство за 20 дни. Не, ние такива глупости не искаме и след това да има второ служебно правителство, назначено от новия президент, не искаме. Смятаме, че в това Народно събрание има необходимото мнозинство, за да продължаваме да изпълняваме тази програма, която е разписана“, заяви Симеонов и добави, че “патриотите“ ще подкрепят мандата, при условие че в програмата на евентуалния нов кабинет бъде заложено увеличение на пенсиите. Петър Москов от Реформаторския блок изказа мнение, че в програмите на ГЕРБ, РБ И ПФ има много общи точки, но и много разлики, които могат да се окажат „непреодолими“. Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че било странно двете партии – РБ и ПФ, да говорят за мнозинство, защото такова нямало, и обяви, че ГЕРБ няма да участват в ново правителство с този парламент.

Парламентът разгледа и прие на първо четене поправките в Кодекса на труда, касаещи сливането на почивните дни. Според промените отпада сливането със съботно-неделната почивка на празнични дни, когато те са във вторник или в четвъртък. Депутатите разгледаха и поправки, с които се въвеждат  изисквания работодателите да осигурят на командированите в чужбина работници и служители най-малко същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава.

Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ подкрепи протеста на съдиите и съдебните служители от Софийския районен съд, който ще се състои на 9 декември от 11 до 13 часа пред сградата на ВСС. „Осакатената съдебна реформа, която мимикрира промени, всъщност не доведе до положителни резултати и до отстраняване на системните грешки. Висшият съдебен съвет е все така с огромен дифицит на морални и професионални качества. Той не може и не иска да решава ежедневните проблеми, които създава огромната натовареност в Софийския районен (СРС) и Софийския градски съд (СГС).“ Факт е, че съдиите и съдебните служители изнемогват при обработването, разглеждането и решаването на делата, но ВСС, вместо да вникне и реши тези проблеми, които са от неговата компетентност, започва проверка за забавени дела“, се казва в декларация на Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“.

24-часова стачка на двата най-големи синдиката в Гърция блокира страната днес. Протестът е заради планираната от правителството реформа на трудовото законодателство и данъчна политика. В бюджета за следващата година правителството планираше намаляване на заплати и пенсии. Стачката днес засегна обществения транспорт, държавните училища не работят, а болниците приемат само спешни случаи. Блокирани са и пристанищата, не се движат товарни кораби, както и фериботи до островите.

Германското контраразузнаване обяви, че наблюдава рязък скок в руската пропаганда и кампаниите за дезинформация, целящи да дестабилизират обществото в страната. „Виждаме агресивно и увеличаващо се шпиониране по интернет, както и кибероперации, които потенциално могат да застрашат германски правителствени служители, членове на парламента и служители на демократичните партии“, каза Ханс-Георг Маасен, ръководител на вътрешната агенция за сигурност. „Целта била да се отслаби или дестабилизира Федерална република Германия“, както и да се подсилят екстремистки групировки и партии, да се усложни работата на федералното правителство и да се влияе на политическия диалог в страната.

Европейският съюз скоро ще въведе безвизов режим за гражданите на Украйна и Грузия. Европейската комисия или мнозинството на страните членки ще могат да замразят безвизовия режим за срок от 9 месеца, ако се установи рязко увеличение на гражданите, които остават в ЕС повече от позволения им срок.

Кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен обяви, че е против децата на нелегалните емигранти да получават безплатно образование във Франция. По време на реч в Париж Льо Пен заяви, че ако някой идва в страната и си мисли, че ще се грижат за него и децата му безплатно, греши. „Няма повече време за игри“, обяви лидерът на крайната десница.