SHARE

И днес продължи работата по обезопасяването на цистерните в Хитрино. Селото продължава да е блокирано и жителите все още не могат да се приберат по домовете си. Станко Станков, собственикът на фирмата „Булмаркет“, която притежава цистерните от дерайлиралата влакова композиция в Хитрино, заяви, че лошата железопътна инфраструктура е виновна за инцидента. “Нашите експерти не се допускат до мястото на катастрофата. В понеделник все пак успяха да огледат произшествието за около 20 минути. Казаха, че инфраструктурата е в отчайващо състояние, има проблеми със стрелките и с прелеза. Имат и въпроси по отношение на закрепващите елементи“, заяви Станков.

Депутатите отказаха да включат в дневния ред на Народното събрание поправки в Закона за политическите партии, които предвиждат намаляване на партийните субсидии на 5 лева на година на глас на парламентарните избори. Законопроектът  е на независимия депутат Велизар Енчев. В момента политическите партии, които имат над 1% подкрепа на парламентарните избори, получават по 11 лева за всеки глас на година. На инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум 2 516 791 души поискаха държавните субсидии за политическите формации да бъдат намалени на един лев на глас. Междувременно днес Върховният административен съд (ВАС) даде ход на второто дело, заведено от Слави Трифонов за оспорване на резултатите от референдума на 6 ноември. ВАС е допуснал съдебна математико-статистическа експертиза, която следва да се запознае с материалите по делото и протоколите на секционните избирателни комисии, сканирани в сайта на ЦИК. Експертите трябва да се произнесат до 10 дни. Освен това съдът е постановил да се извърши повторно преброяване на бюлетините. Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов обяви, че очаква извинение от екипа на „Шоуто на Слави“ след повторното преброяване на бюлетините от референдума.

От БСП обвиниха Бойко Борисов в национално предателство. Според Корнелия Нинова правителството оттеглило кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, което било сделка с Полша и в замяна еврокомисарят в оставка Кристалина Георгиева трябвало да получи подкрепа за пост в ООН. „Кандидатурата ни за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е издигната през 2003 г. и България имаше огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018 и 2019 г. Оттеглянето е станало в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция“, заяви Нинова Външният министър Даниел Митов дойде в Народното събрание, за да обясни на журналисти позицията на кабинета в оставка по темата. Според Митов уговорката с Полша била направена от Ирина Бокова по време на кампанията й за кандидат за генерален секретар на ООН. „Този ход е препоръчан от екипа на Бокова, има докладни и история на този казус“, каза Митов пред БНР.  „Ако имаме намерение да номинираме някого, ще разберете, ще информираме българската публика“, заяви Митов. „Аз не мога да разбера откъде и по какъв начин те четат някаква грама и твърдят, че имало постъпило писмо в ООН за номинация. Такова писмо, постъпило в секретариата на ООН, няма“, каза Митов.

Бойко Борисов се срещна с представители на Индустриалната търговска банка на Китай, които проявяват интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене”. По време на срещата Борисов е подчертал, че желанието на правителството е при изграждането на АЕЦ „Белене“ реализацията на проекта да бъде на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия. Представителите на банката са потвърдили, че ще се съобразят с тези условия.

Руските спортни ръководители обявиха, че страната трябва да бъде компенсирана за отнетото домакинство на световното първенство по бобслей и скелетон, тъй като са инвестирани сериозни усилия и средства в подготовката. „Русия със сигурност ще защитава докрай своите интереси по правен път“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Провали се споразумението за временно спиране на огъня между правителствените сили и бунтовниците в сирийския град Алепо. Въздушните удари и сражението са възобновени. Примирието, което не продължи и 24 часа, предвиждаше извеждане на цивилните и бунтовниците от Алепо. Според Ердоган вината за провала е на сирийското правителство.

Франция одобри законопроект за удължаване до 15 юли 2017 г. на извънредното положение в страната. To  беше въведено веднага след парижките атентати и беше удължено с шест месеца след терористичния акт в Ница на 14 юли.

 

 

SHARE