SHARE

Христо Иванов с 14% одобрение след заявката за учредяване на „Да, България” според социологическо проучване на “Екзакта”. Непосредствено след заявката на Христо Иванов за създаване на нова политическа формация „Да, България“ одобрението към него възлиза на 14%.

Категоричното дистанциране на Радан Кънев и ДСБ от РБ и заявката да се работи за нов дясноцентристки проект му носи по-скоро позитиви, предава Mediapool анализа на “Екзакта рисърч груп”.

11% от българите гледат с добро око на възможността за евентуално обединение между бъдещите проекти на Кънев и Иванов. 28% възприемат негативно подобна възможност, а над 60% не изказват мнение по въпроса.

В края на декември 2016 година 19% от българите декларират, че биха гласували за нова партия. Най-често това е избор на мъже, на хора на възраст между 50 и 60 години, на високообразовани и заможни респонденти, на жители на градовете – областни центрове, както и на десни избиратели.

Ако изборите бяха проведени декември 2016 г., ГЕРБ биха получили 26,1% от имащите право на глас, а БСП – 24,9%. “Обединени патриоти” биха взели – 10,5%, а ДПС – 4%. Според агенцията Реформаторският блок ще вземе 3,5%, партията на Веселин Марешки “Воля” би събрала 3,3% от вота.

След 10 години членство на страната ни в ЕС проучването показва, че 77% от българите одобряват членството на страната ни в ЕС, а 13% са против него.

Повече от половината българи – 56% – очакват от европейските институции да осъществяват пряк контрол над българските съдебни и правораздавателни органи.

Подобни очаквания са следствие от перманентното и високо обществено недоволство от работата на българските съдебни и правораздавателни органи през последните години, регистрирано от всички социолози. При това недоволството е слабо повлияно от това коя политическа сила доминира във властта, отбелязва “Екзакта“.

Военният министър в оставка Николай Ненчев има подозрения дали главният прокурор Сотир Цацаров не е “проводник на руската хибридна война в България”. Срещу Ненчев има две обвинения, като едното е, че е отказал военните самолети да бъдат ремонтирани от руска компания. „Смешно ми е. За руска компания ме обвинява български прокурор. Основното обвинение е, че съм нанесъл вреда на една руска компания“, посочи Ненчев пред bTV.

На бизнесмена Иво Прокопиев му е повдигнато предколедното обвинение “от Пеевски и Борисов” по негови думи.

Без да получи разяснения какво точно е извършил, на бизнесмена и съсобственик на „Икономедиа“ Иво Прокопиев му бе повдигнато обвинение за продажбата на държавни акции от енергийното дружество EVN през 2011 г. Той определи действията на държавното обвинения като „абсурдни и нелепи, които нямат нищо общо нито с фактите, нито с правото”.

Обвинения бяха повдигнати на бившия енергиен министър Трайчо Трайков и на бившия финансов министър Симеон Дянков. Прокопиев не е заемал публична длъжност, за да може да се разпорежда с държавни акции, но неговата фирма “Булброкърс“ е била инвестиционен посредник на продажбата на миноритарния дял на държавата в EVN. Според прокуратурата Прокопиев е улеснил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба. Прокуратурата не е представила доказателства как това се е случило. На Прокопиев му е наложена най-леката мярка за неотклонение “подписка”.

10 дни преди Обама да си тръгне от Белия дом, той наложи санкции на още петима руснаци. Сред тях са двамата заподозрени за убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. – Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, двама, които се смята, че са замесени в смъртта на Магнитски – Генади Плаксин и Станислав Гордиевски – и шефа на руското следствие Александър Бастрикин.

Това е само последната порция мерки, след като в последните дни на 2016 г. Обама наложи санкции на служители и институции на Москва, както и изгони 35 руски дипломати от страната. Мерките идват, след като американските служби за сигурност обявиха, че Кремъл е правил опити да помогне на Доналд Тръмп да бъде избран за президент на САЩ.

От Москва сравниха поведението на САЩ с “лов на вещици”, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че се надява отношенията да се подобрят “скоро”. Навярно визират 20 януари като датата, на която Тръмп ще встъпи в длъжност.

SHARE